Orpington vs. Maatiainen Alhon kanta

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Maattari
lindell
Viestit: 1724
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Orpington vs. Maatiainen Alhon kanta

Viesti Kirjoittaja Maattari »

Orppi on kiva rotu mutta meillä ollut niiden kanssa paljon terveysongelmia, lähinnä marekia josta ajan myötä kyllä päästiin eroon, vuosia se kuitenkin vei. Toinen orpin suuri miinus meillä oli että hautoivat hullun lailla, jokaikinen kaksi kertaa vuodessa ja moni kolme tai neljä kertaa vuodessa, ympäri vuoden. Munivat hyvin silloin kun eivät haudo, munat ovat superherkullisia, munien aatelia. Rauhallisia ja kauniita pihakoristeita ovat. Liha on erinomaisen hyvää. Kasvavat ja kehittyvät hitaasti. Syövät todella paljon ja ovat tarkempia ruokittavia kuin maatiaiset. Haudonnassa rikkovat paljon munia koska ovat suuria ja kömpelöitä. Hoitavat poikasensa erinomaisesti. Hyviä etsimään omat sapuskansa jos saavat olla vapaana pihalla.
Maatiaiset, meillä siis iittiläisiä, ovat terveitä ja kestäviä. Munivat huonommin kuin orpit mutta syövät paljon vähemmän ja ns köyhempää ruokaa kuin orpit. Meidän iitit hautovat maltillisesti, eivätkä yleensä talvella. Hoitavat poikasensa hyvin. Nämäkin hyviä etsimään ruokansa, eikä ruokinnan kanssa tarvitse stressata mitenkään. Paljon vilkkaampia kuin orpit, lentävät hyvin ja liikkuvat paljon suuremmalla alueella vapaana ollessaan. Lihankasvatukseen eivät sovi, kanat ovat liian pieniä. Liha on huonompaa kuin orpin. Munien maku ja koostumus huonompi kuin orpin.
Kumpikin, sekä maatiainen että orppi pärjää hyvin talvella viileässä kanalassa.
Kuten tuossa aikaisemmin sanottiin kannattaa miettiä mitä kanoiltaan haluaa. Jos haluaa munia ei kannata valita hulluna hautovaa rotua. Jos haluaa lihaa niin maatiainen on huono valinta.
Jokaisessa rodussa ja maatiaiskannassa on sitten vielä linjakohtaisia eroja, kasvattajia kannattaa tentata huolella.
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
hanna

Re: Orpington vs. Maatiainen Alhon kanta

Viesti Kirjoittaja hanna »

Maatiaisia, suosittelen. Aloittelijalle juuri terveys ja vaatimattomuus lienee parhaita ominaisuuksia.
Haudonta käsittääkseni pysyy aisoissa kun kerää munat pois. Ja meilläkin kulkevat pihalla perässä ja seuraavat touhuja, mutta eivät tule munia kerätessä päälle vaan väistävät.
Orpeista en tiedä mitään, mutta sen tiedän, että maatiaisten munat ovat kaupan (luomu)munien(kin) jälkeen "munien aatelia".
Vastaa Viestiin