Geenimuunnellut rehut

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Tänään ostettu, 14.8.07 valmistettu Balans Punaheltta Rihla V (täysrehu):
-sisältää kasvirasvaseosta 2.00%; joka sisältää muuntogeenisestä soijasta peräisin olevaa öljyä.
Vaan enpä palauta kauppaan---ei kait nuo siihen kuolle? Joskus meiltä kysytään, että onko teillä myytävät munat luomua. Sanon, etteivät ruokinnan vuoksi ole, kun syövät ostorehuakin, joka ei ole luomua...
kissatar

geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja kissatar »

On jo jonkin aikaa mietityttänyt noi geenimuunnellut soijat,maissit jne, niin onkohan noissa valmisrehuissakin käytetty niitä :smt017 ? Meil on nyt noin vuoden käytetty kotijämien ym "hemmoittelu-herkkujen" lisäksi rehuraision "Kanaherkku" -rehua. (Tulisi itsekkin nieltyä tahtomattaan muniensa mukana muuntogeenejä puhumattakaan rakkaista kaakateistamme..)

Ehkä varminta ois väsätä omarehuseos,paitsi osaakohan sitä sit tehä sellasta et kanat saa siitä kaikki tarpeelliset ravintoaineet :smt102 ? Puhumattakaan että se kelpais niille? Meidän kaakoista on tullut aika nirsoja,että valikoivat mitä suuhunsa pistävät, mutta kanaherkku-rehu tuntuu hyvin maistuvan. :confused2:
Muusa

Viesti Kirjoittaja Muusa »

Varmimman tiedonhan saa RehuRaisiolta - mutta katso vähän miten muotoilet kysymyksen että saat oikean ja selkeän vastauksen :smt002 . Tietääkseni kaikki rehusoija on geenimuunneltua. Mutten kyllä muista mistä tämän tiedon olen päähäni iskostanut.
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Mulla on sama käsitys kuin Muusalla: kaikki maahantuotava rehusoija on geeämmää. Mut enpä muista minäkään, mistä oon tämän saanut päähäni.
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Juu, kyllä siinä kanarehussa mitä suurimmalla todennäköisyydellä on geenisoijaa. Mutta se muunneltu dna ei siirry kanan kautta muniin.
kissatar

Viesti Kirjoittaja kissatar »

Kiitos vastauksistanne! Arvelin itsekkin että varmaankin valmisrehut sisältää geenimuunneltua tavaraa..No jos joskus ois mahdollista siirtyy terveellisempään omasekoitukseen..eihän sitä tiedä..on vaan niin huoletonta toi valmisrehun käyttö,niin pysyy kanat terveinä ilman puutostauteja.. :smt001
Ilona

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Meillä on terveinä pärjäilty viljalla (kaura+vähän vehnää) ja sakalla. Sakkaan laitan perunaa, leipää, nokkosta ja piimää, eläinvalkuaislisäksi särkeä, sianruhon huonoja osia tai koirannappuloita. + lisäksi vitamiinivalmisteita (ADEseleeni ja Milka B) ja rehuhiivaa. Ja tietysti kaikki ruoantähteet. Poikasille olen antanut teollista poikasrehua ja kyllä ne kasvavatkin sillä hyvin. Kasvuikäisten kanssa ei oikein parane ottaa riskejä. Nyt on meillä eka poikaserä vasta ja aloin 5-6 viikon iässä pikkuhiljaa siirtyä kotiruokintaan ja vähentää poikasrehun osuutta ruokinnassa.
Kiyry87

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja Kiyry87 »

Itse asiassa gm-soija on vahva periyttäjä ja se myös luontoon päästessään
jotenkin tappaa luonnon soijalajikkeita ilmeisesti siksi kun sen geenit periytyy vahvemmin.
Lisäksi sen jälkeen kun gm-soijaa on alettu käyttämään niin maailmalla ja myös suomessa soija-allergiat on räjähtäneet käsiin... :smt009
Kaveri on tutkinut asiaa kun on allerginen soijalle ja lähestulkoon kaikelle muullekin.
Se on selittänyt mullekin tampiolle asiaa ja ihan kaikkia yksityiskohtia en muista mutta suurin piirtein näin.
Ilona

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Tähän wirallisen wiherpiiperön kommentti vielä:

Soija on ongelma ennen kaikkea siksi, että se on soijaa ja vasta toissijaisesti siksi, että se on geeämmää. Ihan tavallisen soijan viljelykin tuhoaa sademetsiä, koska plantaaseja raivataan luonnonmetsiin. Lisäksi soijanviljely on äärimmäistä monokulttuuria, soijaplantaaseilla ei luonnon monimuotoisuus juhli. Eroosio on sentään vähentynyt suorakylvön myötä. Mut kaiken kaikkiaan isot ympäristöongelmat.

Minusta on jokseenkin älytöntä, että Suomesta viedään älyttömät määrät rehuviljaa ulkomaille ja samaan aikaan tuodaan soijaa ja leipäviljaa ulkoa. Viljeltäis ite sitä, mitä tarvitaan. Kyllä täälläkin valkuaispitoiset kasvit (herne, härkäpapu, vehnä) kasvaa. Ja järvien ylisuuret särkikalakannat jää rehuna vallan hyödyntämättä. Usein ne hoitokalastuksissakin vaan kipataan mätänemään. Ei silti, soija on toki ihanteellinen rehukasvi valkuaiskoostumukseltaan, mutta mites meillä ennen pärjättiin?
Kiyry87

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja Kiyry87 »

Ilona on ihan oikiassa, soijasta ja
se on kyllä järjetöntä toi viljan edes takaisin rahtaaminenkin.
Meidän kasvattamat viljat menee onneksi vain 5 kilometrin päähän naapurin possujen ruuaksi :smt023

Särjistä muuten hyvä vinkki. Onkikaa syksyllä niitä oikein paljon ja
haudatkaa pottumaalle heti kun kesän perunat on kerätty.
Seuraavana vuonna tulee ISOJA pottuja ja paljon.
Ruusut tykkää kanssa kovasti jos sinne juuristoon tuikkaa kalan ja banaanin kuoria.
Mummi opetti ja toimivaksi testattu :smt003
Ilona

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Särjet voi myös jalostaa kanojen elimistössä ruusulannoitteeksi (kakka) ja kananmuniksi. :smt004

Wanhoissa kananhoito-oppaissa neuvotaan kuivaamaan isoja oheiskalansaaliita kanojen talvirehuksi ja täällä rannikolla on niin tehty ennen vallan. Saattaa olla kyllä nykymaailman melskeissä tuo isojen särkimäärien kuivatus työlästä, onko kellään kokemusta?
maunu_muori

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Kalle on varmaan kuivannut kalaa. varmaan onnistuisi tällä http://www.marlemi.fi/.. pitääkin kokeilla kesällä, jos saan särkiä möksältä... meillä on tuo värkki, kun lapset teki itelleen joskus retkimuonat ja mää kuivasin omppuja.
Kalle
bankiva
Viestit: 343
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Joo, olenhan minä joitain satoja kiloja tuota kuivakalaa tehnyt ja siitä kirjoitellutkin. Särkikalat, niin ihmisille kuin eläimille ovat kyllä herkkua. Jos kiinnostaa; tuolta blogistani voi lukaista asian tiimoilta. http://kotimainenkala.blogspot.com/ .
Meillä on kaksi Marlemi-kuivuria ja niissä voi kuivata joko halkaistuja, tai jauhettuja kaloja. Kuivausaika maksimilämmöllä on vuorokausi ja silloin saan viisi kiloa raakakalaa kuivaksi. Energiakulut ovat luokkaa; 1,5-2,0€, siis kahdelta kuivurilta. Edullista ja ekologista kananrehua; olisi synti kompostoida saatikka heittää kaatopaikalle.
Niin paljon noita Hakalan kuivureita olen kehuskellut, että joskus tuntuu, kuin olisin Hakalan myyntimies.
Nokkosten kuivaaminen noilla kestää täydellä koneella kymmenisen tuntia ja koneet saavat olla täyteen tupattuja.
maunu_muori

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Mie tykkään kanssa tosta kuivurista. Se on tehokas ja toimintavarma värkki. Viime syksynä kuivasin sillä Chilit ja sienet:suppikset ja kanttarellit. Toimii mukavasti lämmittimenä pirtissä ja tekee samalla säilyvää kamaa..kaikki hukkalämpö menee siis hyötykäyttöön :smt005
Ilona

Re: geenimuunneltua kananrehua?

Viesti Kirjoittaja Ilona »

Tahtoo kans! Mistä saa, mitä maksaa?
Vastaa Viestiin