Matojen kasvattaminen

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

kanamummo

Viesti Kirjoittaja kanamummo »

Mites kotisirkat???
smari

Viesti Kirjoittaja smari »

Helppojahan nekin on kasvattaa, netistä löytyy paljon ohjeita. On ne kyllä noita matoja ja toukkia enemmän tarkkuuta vaativia. Jos oikein kanoille niitä kasvattaisi, niin kenttäsirkka olis varmaan turvallisempi vaihtoehto kuin kotisirkka.

Tulee muuten kiva paniikki ja töppösiin vauhtia kun kissa saa laatikollisen aikuisia kotisirkkoja kaadettua keittiön lattialle. :smt004 :smt003
siimis

Viesti Kirjoittaja siimis »

smari kirjoitti:Tulee muuten kiva paniikki ja töppösiin vauhtia kun kissa saa laatikollisen aikuisia kotisirkkoja kaadettua keittiön lattialle. :smt004 :smt003
Joopa! Ja sitten sirittää joka puolella ja kuljet yökaudet fikkarin kanssa metsästämässä sirittäjiä! Ja vaikka tietäisitkin saaneesi kaikki kiinni, niin silti vaan sirittää, kun se ääni jää soimaan päähän! Että en suosittele, ellet halua tulla hulluksi :smt004
helvi

Viesti Kirjoittaja helvi »

Miullakin oli joskus matokompostori, enpäs silloin tajunnut syöttää muutamia matoja kanasille. ne söi kaikki, paitsi perunaa en antanut, houkuttelee liikaa kärpäsiä. Talvella saavi oli sisällä viileässä nurkassa, kesällä viileässä kellarin rapussa.
Pienestä karkkirasiallisesta (kourallinen matoja) se kasvoi vuodessa noin 30 l.
Wiola

Viesti Kirjoittaja Wiola »

Tommonen jääkaappikompostori kun on pihalla tiilien päällä, niin ne kompostilierot ilmestyvät sinne ihan itekseen. Mitään "matoymppiä" ei tarvita. Kompostin pitää vaan olla sopivan kostea, ei märkä ja ne madot tulee niistä pohjareijistä siihen kompostoriin.
Välillä olen kyllä siirtänyt pari lapiollista vanhasta valmiista kompostorista niitä matoja uuteenkin..

Kolme tommosta jääkappisydeemiä riittää pienessä taloudessa vuodeksi, syksyllä otan aina vanhimman mullat navetalle jemmaan kevätistutuksia varten. On sopivan "köyhää" multaa siemenkylvöihin. Tänä vuonna olen pikkasen parantanut sitä kompostimultaa vermikuliitilla kun sitäkin on.

Menikö ohi aiheen...

P.s. mun yksi kaveri on käynyt imppaamassa niistä ne freonit pois...En sitten tiedä kuinka paljon ilmakehä saastuu yhden jääkaapin/ pakastimen freoneista jos ne menis semmoisenaan ilmakehään? :smt017
Taitas olla aika pientä ton salmonellajupakan rinnalla..eh... :smt019
Rosmariini

Viesti Kirjoittaja Rosmariini »

http://www.elisanet.fi/puutteenpera/kompostori.html

Meidän oli aikoinaan tarkoitus tehdä tuollainen komposti, mutta kun sitten kyseltiin pakastimien perään joista olis poistettu tuo freoni (aijemmin kierrätyskeskuksissa oli myynnissä sellaisia juurikin tuohon kompostori käyttöön) niin niitten poisto oli lopetettu koska sitä ainetta ei saanut poistettua niin ettei olisi päässyt ilmaan (eli oli ympäristöhaitta) :smt012 .
Mimmi

Re: Matojen kasvattaminen

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Hei, pärjääkös tuollainen kastematomo nyt talven yli tallissa, jossa siis vain muutama lämpöaste vai pitääkö niille mokomille laittaa vielä lämpölamppuki? :smt003
maunu_muori

matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Kysymys: onko kukaan koskaan tehnyt matofarmia esim kellariin. Meillä on iso kellari pirtin alla, ja kun en todellakaan aio antaa meidän kanoille :smt055 siis noille ,joista tytön lapsille ruokaa tehdään yhtään mitään soijaa tai massia sisältävää, niin tulipa mieleen, että tonne kellariin vois rakentaa talveksi jonkun viritelmän, kun pysyy just ja just lämpimän puolella.. niin kasiaiset vois säilyä ja lisääntyä siellä myös talvella.. kaikki vinkit tervetulleita.

tai jos joku kasvattaa surivaisen toukkia, niin vois niitäkin kokeilla.. mitä se vaatii ja millaiset olosuhteet.

mie en punahelttoja noille nyt anna, kun niissä se valkuainen on soijaa ja energiatäydennys maissista
Bella

Re: matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja Bella »

Meillä on talven yli ollut kellarissa matofarmi, lähinnä terraariossa asuville liskoille olen matoja ottanut talveksi varastoon.
Kellarissa talven kylmimpinä aikoina ehkä n.+5 astetta ja taitaa olla liian alhainen lämpötila matojen lisääntyä, mutta hengissä ovat kyllä pysyneet :smt001
Asuinpaikkana matosilla on ollut pienehkö saavi missä on ollut lannoittamatonto kasvuturvetta, seassa jonkun verran kuorikatetta lisäämässä ilmavuutta.
Kaikenlaisia vihanneksia, hedelmiä ja juureksia, sekä edellisten kuoria olen aina ehkä n. kerran viikossa käynyt hautaamassa pintakerrokseen.
Märkyys on kai pahin uhka millä varmasti saa madot hengiltä, eli mahdollisimman ilmava ja sellainen kohtalainen kosteus olis oman kokemuksen mukaan matosille mieluinen elinympäristö...

Kesällä jos noita lieroja keräilisi tuonne kompostiin, niin ehtisivät lisääntymäänkin lämpöisellä kelillä niin että olisi talveksi iso varasto :smt003

Netistä löysin ainakin kalastus aiheiset sivut joissa jotain matofarmin perustamisesta: http://www.kalassa.net/kalapedia/index.php/Matofarmi
Bella

Surviaisentoukkien (eli pilkkitoukkien) kasvatus

Viesti Kirjoittaja Bella »

Tällainen ohje ainakin netissä:

Pilkkitoukkien kasvattamo

3 litran avarasuinen lasitölkki (sellanen antiikkimalli)
1 1/2 litraa puhdasta kukkamultaa (parvekeruukusta)
1 omenan kuoret, 2 lahoa punaista luumua
2 muikkua
2 rkl vanhoja kahvinporoja(eliminoi mahd. hajuhaitat)
valoverhokangasta pala ( 30 x 30 cm) ja kumirenksu

metodi
lasitölkin pohjalle n. 5 cm:n multakerros
omenankuoret ja luumunpalat
5 cm multaa hedelmien päälle
2 muikkua saksilla pilkottuna tölkin keskiosaan ohueksi kerrokseksi
5 cm kukkamultaa
hieman kahvinperskeitä pinnalle ja kevyt tasoitus
+ 1/2 purkkia pilkkitoukkia mullan pinnalle(häipyvät alta aikayksikön muikkuosastolle)

*helahoito peitetään valk.valoverholla ja kumirenksulla kiinni
*tölkki tiskipöydälle lämpimään
*yhden kerran kaadoin muutaman rkl:n vettä, kun näytti liian kuivalta...HEUREKA!
*HAJUHAITTOJA EI ILMAANTUNUT
*Tänä aamuna ekat pikkutoukat olivat ilmestyneet, pituus n. 2 - 3 mm
*olisivat jo sopivia kirjoahventen suupaloiksi...siitä ne sitten kasvavat norm. pilkkitoukan kokoiseksi.
*tänään laitan yhden muikun lisää uudelle sukupolvelle.

KASVATUSKIERTO 7 VUOROKAUTTA

Mielenkiintoiselta vaikuttaa :smt003
maunu_muori

Re: matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

voi kiitokssia kovasti vinkeistä, täytyy kattoa miten tehdään.. kesän ruokavalion proteiinilähteen tiedänkin jo :smt040 .
ihan taatusti löytyy lieroja ja toukkia :).. joskus kasvattelin fasunpoikasii muurahaisilla, niitäkin on ihan riittävästi..

Tulikin mieleen, että tipsi tas miettä samaa juttu...ekohän me perusteta yhteskasvattamo :smt006
Kärttyämmä

Re: matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja Kärttyämmä »

Tossa mittakaavassa tekisin vanhasta arkkupakastimesta farmin.

Turvetta, sammalta risuja, ruohonleikkurisilppua, hevon/kanan/kanin kakkaa, kompostitavaraa, eli kahvinpurua, vihannesten kuoria, etenkin perunankuoret haluttuja.

Vinkkiviitonen, yksi pieni ledi palamaan 24/7 niin pysyvät mullan alla, eivätkä pyrkyröi kiipeämään ulos.

Tähän aikaan vuodesta on paras aika kerätä asukkaita niin paljon kun ehtii ja jaksaa, etenkin tenaville mieluisaa puuhaa, mutta pieniä jugurttiämpäreitä joka lapion ja talikon viereen, niin saa aina heti kerättyä kun osuu silmiin :-)
Kätevä ansa on myös joku vanha matto/pressu pihalla, sen alta voi aina käydä poimimassa aamusella madot..
tinttuli

Re: matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Jauhomadot lisääntyvät myös vauhdilla ja kanat ovat hulluina niihin. Neljä 8l boksia kierrossa. Ravintona myllyn läpi vedettyä ohraa, kauraa, vehnää ja tuoreravintona porkkanasiivuja. Ylituotantohetkellä näitä voi myös pakastaa.

Kuva
Kärttyämmä

Re: matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja Kärttyämmä »

Tuli mieleen että etanafarmi vois olla myös aika tuottoisa ja tehokas ja ainakin täältä etelästä saa hakea lehtokotiloita ihan ämpäreittäin alkulähteeksi.
Ada

Re: matofarmin rakentaminen

Viesti Kirjoittaja Ada »

Kärttyämmä kirjoitti:Tuli mieleen että etanafarmi vois olla myös aika tuottoisa ja tehokas ja ainakin täältä etelästä saa hakea lehtokotiloita ihan ämpäreittäin alkulähteeksi.
Kannattaa olla sitten tarkka ettei vaan pääse karkuun... :smt040

Syökö kanat ihan mitä vaan matoja? Tai siis voinko käydä hakemassa matoista hevosen lantaa niille tarhan nurkkaan, josta voivat noukkia semmosia valkosia isoja lieroja? :smt001
Vastaa Viestiin