Mitä kanakalkkia käytät?

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Jugurtti

Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Jugurtti »

Jos annan kanoille munankuoria niin miten pieneksi ne pitää jauhaa? ja miksi ne pitää kuivata? Mistä muista aineista saisi kalkkia? kun meillä ei vielä varsinaista kanankalkkia oo. Paljonko noita munankuoria pitäs olla kanaa kohden? ..ei kysyvä tieltä eksy :smt006
AnetteMilli

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja AnetteMilli »

tyhmiä kysymyksiä ei ole.

Kuivaus sen takia, että ne on helpompi silloin murskata, menevät pienemmiksi ja pysyvät irtonaisena.
Kerää astiaan ja muserra esim. mukilla. Voit myös laittaa laakeesti ja kaulimella vedellä yli.
Kanankalkkia saa maatalouskaupoista ja on aika edullista.
Jugurtti

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Jugurtti »

Kiitoos :smt001 . Pähkäiltiinkin miehen kans ettei siihen kuivaamiseen voi oikeen muuta syytä olla.
Maatalouskaupassa ei kalkkia ollu, kun kuulemma menee niin vähän ja myyjän kanat pärjää munan kuorilla :smt003
Pirjo

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Pirjo »

Mä laitan kuivatut munankuoret pieneen muovipussiin ja kädellä murskaan ne silpuksi, sitten on helppo tyhjentää pussi munivaisten kuppiin :smt023
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1163
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Minä laitan kuoret suorapohjaiseen kippoon ja murskaan ne puisella muusinuijalla (isäni tekemä :smt048 !). Hyvin murenee ja kanoille maistuu :smt002 . Munankuorien kuivattaminen lienee tärkeää myös siksi, että ne säilyvät kuivana hyvin.

Ja tosiaan, ei ole tyhmiä kysymyksiä :smt001 .

Muoks. Opit sen äkkiä minkä verran munankuoria kuluu, muninta-aikaan enemmän ja tauolla vähemmän. Jos munankuoriastia tyhjenee nopeasti koko ajan niin lienee syytä ostaa kanankalkkia. Kalsiumia saa kyllä myös esim. viilistä ja piimästä.
Iloisten Munatalo

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Meillä murskataan kanssa pottunuijalla melko hienoksi. Munankuoret on herkkua ja ne nokitaan kyllä siltä seisomalta kunnes kippo on tyjjä. Muutoin on koko ajan kanakalkkia tarjolla lisäksi.
Jugurtti

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Jugurtti »

Me tilattiin sitä kalkkia varmuudeksi. Hiekkaa raaputin jäisestä hiekkalaatikosta, saiskohan sitä jostain helpommalla vai mikä olis hyvää?
Niin mää on kans pohjanmaalta :smt006
Iloisten Munatalo

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Se rakeinen kanakalkki toimii myöskin hiekan korvikkeena :smt045 kuvussa hienontamaan jyviä.
AnetteMilli

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja AnetteMilli »

hiekkaa voi myös ostaa rautakaupoista, esimerkiksi puhallushiekan nimella. Niitä on eriraekokoja, ja pienin sopii hyvin kylpyhetkiin, isompi on sellaista normaalin hiekkalaatikkohiekan kokoista. 40kg säkki on pyörii hinnaltaan siinä 5euron paikkeilla
ellikki

Re: Tyhmiä kysymyksiä..

Viesti Kirjoittaja ellikki »

MInä nakkaan munankuoret uuninpäälle kuivumaan vanhaan alumiinivuokaan (sen voi pistää vaikka vähäksi uuniinkin kuivumaan, jos on oikein paljon tullut munia käytettyä), ja seuraavaksi tyhjään maitopurkkiin. Kun maitopurkkia "rutistelee" käsillä, niin siinä kuivat munankuoret murenee ja menee pieneen tilaan.

Kun munankuoret ovat pieninä kappaleina, niin kanat eivät osaa yhdistää niitä kokonaisiin muniin. Voivat innostua muuten rikkomaan munia syödäkseen kuoria (ja sisuksia).

Itselläkin piti ostaa ostaa välillä avuksi säkillinen kanankalkkia, kun eivät omat ja sukulaisten munankuoret riittäneet.
Kotkot

Mitä kanakalkkia käytät?

Viesti Kirjoittaja Kotkot »

Yksinkertainen kysymys: mitä kanakalkkia annat kanoillesi?

Minulla on murskattua kananmunan kuorta aina tarjolla, ja sitä kanat näköjään suosii. Sen lisäksi olen saanut naapurista karkeampaa ns "kanakalkkia" (rakenteeltaan kuin soraa, maatalouskaupasta hankittua) mitä laitan jyvien sekaan. Jyvät katoaa, kalkki jää... No, ei tässä muuten mitään, mutta kun yksi kanoista munii jatkuvasti nahkamunia. Muuten se on ihan terveenoloinen. Joten kaipaan vähän vinkkejä kalkin suhteen.

Mitä siis annatte, ja ootteko huomanneet kalkissa eroa, eli suosiiko teidän kanat jotai tiettyä merkkiä?
Pitäiskö tuota meidän kanaa ruveta pakkosyöttämään? :smt017
Hellan lettas

Re: Mitä kanakalkkia käytät?

Viesti Kirjoittaja Hellan lettas »

Mulla on kalkki erikseen katoksessa selaisessa "uunipelti tyyppisessä"astiassa tai mikän nyt onkaan, tiiliskivien päällä,,ihan maatalouskaupasta oon ostanu ja on kestäny aika kauanki,,lisään siihen sitä mukaan kun käyvät nokkimassa,,ei sitä kyllä hirveesti mee :smt017 Meillä 1 kana tekee/teki joka päivä nahkamunan,,mutta nyt se on saanu jo kuorta siihen päälle..(hänenki muna on nyt hautomakoneessa,ja ihan hyvin on lapsi siellä sisällä kehittymässä) En siis sekota sitä mihkää.Joskus lapset on nakannu tarhaan sitä kalkkia,mutta maasta ne ei oo sitä syöny koskaa,,tosta pelliltä käyvät hienosti... :smt023 Ja lisään,että meitin maatalouskaupassa ei ollu sillon muuta ,kun poikaskalkkia niin sitä sitten ostin,sitä nimeä en muista,mutta ei kai niissä muuta eroa,kun että ovat pienempiä "ryynejä"?
maunu_muori

Re: Mitä kanakalkkia käytät?

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Sorastettu , kanakalkki on sen vuoks.. isorakeista, että kana tarvii kalkkia yöllä eniten, jolloin kuorenmuodostus kehittyvään munaa tapahtuu. Hienojakoinen kalkki( esim ruokintakalkki) tulee paskan mukana ulos liian nopeesti, eikä sitä oo silloin käytettävissä, kun sitä eniten tarvitaan.

Mut niistä nahkamunista, jos yks kana vain muitten joukosta niitä tuottaa, veikkaan vahvasti ettei kyse ole siitä, etteikö kanat kalkkia söin( jos myös d-vitamiinia on .. ja kesällä kun kanat ulkoilee niin onhan sitä) vaan siitä, että se kana on sairas, jos niitä jatkuvasti munii...jollain tapaa.. laittelin tonne linkkeihin taannoin niitä julkaisuja.. KEHVELI.. tänään just kattelin jotain linkkiä jossa oli niitä nahkamunia.. piti niin laittaa linkkeihin.. mut.. tais tulla päivällä joku akuutimpi juttu eteen
Hellan lettas

Re: Mitä kanakalkkia käytät?

Viesti Kirjoittaja Hellan lettas »

aika isoa ryyniä tuo kalkki ainaki on mitä meillä on(vieläkään en kattonu nimeä ,vaikka just tulin kanala reissulta) :smt003 munanKuoret kyllä kans kierrätän :smt023 ,mutta kyl noi meidän kotkotit käy kiltisti sitä siitä syömässä ja se yksikin tosiaan jo kuorimunia munii,,nyt oon huomannu ,että on alannu tekeen munan vaan joka toinen päivä... :smt017 eilen tuli 3 munaa ja tänään 4 munaa,kun munijoita on se 4 kpl...Tota meidän"nuppua" en kyllä tajua,se ei oo muninu kertaakaan,,se vaan kasvattelee kannuksia.. :smt017
maunu_muori

Re: Mitä kanakalkkia käytät?

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Löysin sen, missä tulee niitä nahkamunia.. kehveli.. IB.. mut voi tietty olla muutakin( muistelin aluks että markek voi niitä teetättää.. sitä en ehtinyt varmentaan, vielä, pakko mennä ulos välillä hoitaan elikot). Tässä:
http://www.fao-ectad-gaborone.org/en/IM ... Book-2.pdf sivu 6

Ja sitten se luonollinen selitys : IKÄ : vanha kana munii usein lopussa nahkamunia, kun ei toimi enää aineenvaihdunta kunnolla! Ja nuorkana..ei vielä oikein kalkkiaineenvaihdunta pelitä
Vastaa Viestiin