Luomubroileria Suomesta

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, HiltaHelikopteri, maatiaiskukko

Pia

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja Pia »

Siksi ajattelinkin tuota kesälaidunnusta :smt001 ...mutta tuo teurastusosuus mietityttää myös minua, koska haluaa linnuille hyvän elämän ihan loppuun asti :smt017
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1165
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

tepatsu kirjoitti:Tietääkö joku saako nämä luomukanat inhimillisemmän lopun kuin tavis broilerit? Eli kerätäänkö ne kanapoimurilla ja teurastetaanko ne samanlailla sillä liukuhihnalla, missä osa saattaa kärsiä kovinkin paljon?
Tuskin ne 3000 lintua käsinkään pystyy teurastamaan tai edes ottamaan kiinni laatikoihin.

Mietin vaan että talviaikaan jää linnun kannalta tuo luomuna oleminen aika pliisuksi. Ei juuri eroa normaalista broilerien kasvatuksesta, kun eihän ne talvella mene ulos vaikka mahdollisuus siihen olisikin. Ja sitten keväällä pitää linnut pitää sisällä kevätmuuton ajan. En siis näe muuta eroa tavanomaiseen broilerin kasvatukseen talviaikaan kuin että ne saa syödä luomuruokaa (tuskin huomaavat eroa) ja saavat elää muutaman viikon pidempään. Ehkä lintujen tiheys kasvattamossa on kuitenkin väljempi, mikä on kyllä tosi hieno juttu.
Mutta kaikenkaikkiaan en ymmärrä mistä tuo hinta koostuu? Luomulammasta saa puolet halvemmalla, ja lampaat elää pitempään ja on varmasti työläämpiä hoitaa.

Vaikuttaa vähän rahastukselta, mutta mikäs siinä kun helsinkiläiset maksaa kun paketissa lukee luomu. :smt012
Erittäin hyvä kysymys tuo teurastusta koskeva! Löytyisiköhän jostain tietoa? Mitä hintaan tulee, niin kuvittelisin, että luomurehu on aika paljon kalliimpaa kuin tavallinen (vaikka broileri ei varmastikaan huomaa itse juurikaan eroa murkinassa). Kun tilaa per broileri on enemmän niin se tekee hinnan myös kalliimmaksi. Uskon, että luomubroilerien tuotantotiloilla on kuitenkin kaikki samat hygienia- ynnä muut vaatimukset kuin tehotuotannossa. Neliöitä vaaditaan vain paljon enemmän (ja ehkä myös ikkunoita, orsia ym.?). Ja neliöt maksavat rakennuksessa kuin rakennuksessa. Laidunten rakentaminen maksaa. Samoin se, että linnut viipyvät kasvattamossa pidempään maksaa, koska 'erien kierto' (vai miten tuon kauniisti sanoisi :smt009 ) on hitaampaa. Mutta en sano, etteikö silti olisi hinnoissa ilmaakin. Jos siinä vaikka kokeillaan, paljonko ihmiset ovat valmiita maksamaan?

Minulle henkilökohtaisesti, se, että broilerit saavat kasvaa väljästi ja kesäaikaan kasvavat linnut saavat ulkoilla, on se kynnyskysymys, että minäkin voisin ostaa broileria 15 vuoden tauon jälkeen. Hinta on kyllä niin kova, että vain juhlapäivien tarjottavaksi :smt003 . Tosin jään kyllä ensin odottelemaan tietoa teurastusoloista :smt012 . Eikä tuota luomubroileiria ole vielä meidän lähikaupoissa vastaan tullutkaan...
vardenji

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Löysin!

http://issuu.com/yrittajat/docs/yrittajasanomat8_2011 'Luomu tuo leivän pesueelle' Jostain sain ton luettavan kokoseks...

Muoks, oiskohan ollu sivu 12...
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1165
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Kiitos Vardenji! Olipa kiva, positiivinen artikkeli :smt045 ! Oli kiva lukea se kokonaan, sai vähän lisätietoa. Se aukesi luettavaan kokoon kyseistä lehden sivua klikkaamalla.
tinttuli

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja tinttuli »

Luomueläimet yleisesti ottaen kuljetetaan, tainnutetaan ja teurastetaan samoin kuin muutkin tuotantoeläimet.
tepatsu

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja tepatsu »

Kiitos tiedosta Tinttuli!
Arvelinkin että se olisi mainittu tuossa artikkelissa jos ne jotenkin hienommin lopettettaisiin. Muiden tuotantoeläinten kohdalla kuljetukset ja lopetukset tapahtuvatkin mielestäni suomessa melko hyvin, mutta broilerin kohdalla juuri kuljetukset ja lopetus ovat niitä pahimpia juttuja. Eläinten määrät ovat niin suuria, jalkoja ja siipiä irtoilee kuulemma kuljetuksessa ja sitten se liukuhihnalopetus jossa tainnutus tapahtuu sähköllä. Ja jos kana siinä rimpuilee ja pääsee kohdasta taintumatta niin jatko ei ole kovin kivutonta, samoin jos rimpuilee vielä päänkatkaisuvaiheessakin niin menee elävältä jatkokäsittelyyn.
En arvosta enää suomalaista luomubroileria :smt019 !!!

Pakastimessani odottelee 2 kiloinen sussex-kukko jonka arvo noilla hinnoilla on siinä 90 euron paikkeilla. Koskahan on tarpeeksi juhlava päivä että sen raaskii syödä.
Se on mielestäni oikeata luomua, vaikkei luomuruokaa ole syönytkään.

Vielä tuosta jutusta... onko kuvassa näkyvät pienet häkit niitä tarhoja jotka päivittäin siirretään? Jos ovat niin :smt019 . Aika pieniä, ja ilmeisesti elikot kuitenkin yöpyvätkin niissä.
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1165
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Niin, tosiaan luulisi, että olisi oikein mainostettu artikkelissa jos teurastuskäytäntö olisi parempi kuin muilla broilereilla. Olisi silti mielenkiintoista selvittää asian oikea laita. Uskaltaisikohan ottaa yhteyttä suoraan tilalle ja kysyä :smt017 ?

Meidän naapurikylässä on luomusikatila, josta itsekin ostan lihaa. Heillä on oma tilateurastamo joten possut kävelevät itse parinkymmenen metrin matkan teurastamoon kun se hetki koittaa. Se on mielestäni todella hyvin järjestetty eläimen kannalta! Sehän olisi hyvä vaihtoehto myös broilereille. Jos ajatellaan, että niitä ei teurastettaisi suurissa erissä vaan tarpeen mukaan vähitellen niin se olisi ehkä mahdollista toteuttaa :smt017 . Mutta tuossa lehtijutussa ei ainakaan puhuttu tilateurastamosta mitään... :smt009
vardenji

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Jos asiasta kyselisi tilalta, asia vois selvitä ja ainakin antaa sinne osviittaa että kuluttajat haluaa myös eettisesti teurastettuja broiskuja. Jos asiasta ei anna palautetta, ei voi tapahtua edistystä :smt002 Onko vapaaehtoisia yhteydenottajia?
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1165
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Tässä linkki Välimaan tilan nettisivulle. Sitä kautta voisi varmaankin ottaa yhteyttä ja kysyä teurastuksesta. Vaikka lehtijuttujen vuoksi tila taitaa saada nyt aika paljon yhteydenottoja...Sivun alareunasta pääsee tilan blogiin jossa oli kivoja juttuja.

http://www.valimaanpihvi.fi/index.php?pinc=1

Mutta edelleenkin, nostan hattua näille yrittäjille! Toivottavasti vastaavia tulee lisää :smt001 !
gallia

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja gallia »

Ojalan Hellu Välimaan tilalta on mun kaveri ja vastas mulle näin, kun kysyin broiskujen teurastuksesta:

"Loistavaa, että joku on asiasta kiinnostunut! Kävin teurastamolla tutustumassa tiloihin ja toimintaan ennen ensimmäisen erän teurastusta, koska pidän tärkeänä että "mamman tipien" lähtö on nopea ja kivuton.Teurastus tapahtuu teoriassa samalla tavalla kuin tavistuotannossakin. Käytännössä meidän teuraserät on kuitenkin sen verran pieniä, että teurastamon eläinlääkärillä on aikaa valvoa jokaisen eläimen taintuminen. Tilateurastamo on suunnitelmissa, mutta niin kauan kun sitä ei ole, ostamme palvelun. Kuljetusmatka on meiltä tasan tunti ja tapahtuu pimeällä. Pakkaan kanat hyvin väljästi isoihin kuljetuslaatikoihin ja vien teurastamolle itse. Linnut eivät stressaa laatikoihin siirtämisestä, koska ovat tottuneet minuun ja jatkavat uniaan autossa päätellen siitä hiljaisuudesta, mikä kuljetustilassa vallitsee.
Ja joo, meillä ei todellakaan käytetä "broitsupuimuria"!!! Ihan käsin pakkaan jokaisen kaverin.

Hinnasta todettakoon sen verran, että jos mulle jää kulujen jälkeen kolmen euron tuntipalkka, niin tiedä sitten, onko ylihinnoittelua. Joku voi tietysti syyttää tehottomuudesta, mutta eikös tässä nimenomaan yritetä tehdä vastakohtaa tehotuotannolle. :smt001 "

Samaa mieltä olen Hellun kanssa sekä siitä, että on hienoa, että ihmisiä oikeasti kiinnostaa eläinten kohtelu että tuosta hinnasta. 12 neliön tarhassa on kuulemma 20 lintua. Ei kovin ahdasta! :smt003 Luomuohjeet antais pitää siirrettävissä tarhoissa (joita Välimaan tilalla on) 16 lintua NELIÖLLÄ!
Tarhojen nykyinen koko on käytännön syistä tuo. Tuon kokoiset tarhat vielä pystyy siirtämään. Koneellisesti siirtäminen ei onnistu, siinä on riski, että linnut vahingoittuu.
tepatsu

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja tepatsu »

Hieno juttu!
Oikeasti on niiiin harvinaista että joku oikeasti välittää enemmän eläinten hyvinvoinnista kuin rahasta, että olen oppinut olemaan todella kyyninen ja epäileväinen kaikkea lihantuotantoa kohtaan. Siksi epäilin taas heti pahinta :oops: ...

Mutta todella hienoa että lintujen hyvinvointi on ajateltu loppuun asti ja ne kuljetetaankin itse teurastamolle! :smt038 Ja onhan siinä kyllä aika paljon hommaa, kun laskin että jos yhdessä häkissä on 20 lintua, niin 3000 linnun määrällä se tekee 150 häkkiä siirrettäväksi käsin joka päivä.

Hintaa mietittyäni, olisi 20 euroa sellainen raha jonka olisi valmis maksamaan useammin kuin kerran vuodessa yhdestä kiloisesta onnellisesta broilerista. Mutta onneksi meillä on ne rikkaat helsinkiläiset jotka ostavat luomua ihan tosissaan :smt023 .

Tilateurastamo on paras juttu ikinä eläinten kannalta, mutta ilmeisesti ihan hirveän byrokratian takana. Hatunnosto niille jotka sen saavat hommattua!
vardenji

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja vardenji »

Nyt mä fanitan sit täysillä tota tilaa :smt023 Juur näitä (en nyt muista sitä hienoo sivistyssanaa tähän :smt005 Ah muistimpas!) IDEALISTEJA tarvittais enemmän lihakarjan ja broilertuotannon juurille.
Mulle on väitetty et luomu veis maailman nälänhätään, mut sillä tahdilla kun suomessa heitetään ruokaa roskiin, vois luomu opettaa monia ihmisiä ostamaan vähemmän kerralla ja syömään tarkemmin :smt002 Ja siinä saatais paljon aikaan.
Kunhan näitä broiskuja joskus tulee myyntiin meikäläisen ulottuville, taitaa tulla ostettua pari kuukaudessa :smt001
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1165
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Mahtavaa :smt038 ! Kiitos gallia tiedoista! Ihan varmasti ostan tämän tilan broileria jos vastaan tulee :smt001 ! Kaikkea hyvää toivotan Välimaan tilalle :smt006 !
gallia

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja gallia »

tepatsu kirjoitti:Hieno juttu!
Oikeasti on niiiin harvinaista että joku oikeasti välittää enemmän eläinten hyvinvoinnista kuin rahasta, että olen oppinut olemaan todella kyyninen ja epäileväinen kaikkea lihantuotantoa kohtaan. Siksi epäilin taas heti pahinta :oops: ...
Valitettavasti on vielä harvinaisempaa, et ostaja välittää tuotantoeläinten hyvinvoinnista enemmän kuin rahasta. :smt009 Tosi monelle on ihan sama millaisen elämän eläin elää, kunhan ruoka on halpaa. :smt009
Rahaa on kuitenkin ihan pakko ajatella. Sitä on useimmilla rajallisesti käytettävissä, niin tuottajilla kuin kuluttajillakin. Kannattamatonta tuotantoa on mahdotonta pyörittää ja palkkaakin pitäisi työlleen saada. Meillä ei eläinten hyvinvoinnista kuitenkaan olla valmiita tinkimään (niinkuin ei ole moni muukaan tila, mm. Välimaan tila). Jos ei näillä meiningeillä pärjätä, lyödään hanskat tiskiin. Onneksi :smt017 ihmisiä on joka alalla äärestä viereen ja tuotantoa jatkavat ne, jotka eivät ota stressiä eläinten hyvinvoinnista. Meistä ei ole pyörittämään eläintehdasta! :smt010
maunu_muori

Re: Luomubroileria Suomesta

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Vielä, kun joku innostuisi kasvattamaan luomukalkkunaa. Mun emppiiristen testien mukaan butti pärjää laiduntamalla OIKIEIN HYVIN, eikä tule jalkavaivoja, kun heti ekojen sulkien jälkeen pääsee ulos pörräämään(ei ollut tarkoitus, mutta kun pääsivät karkuun, noin 7 viikkoiset, silloin toissa kesänä :smt043 ).
Kummasti on meiltä hävinneet kaikki nokkoset, on muuten butteliinien herkkua.

Tosta "luomu but" kalkkunasta sen verran, että sen liha on ihan toisen laista kuin kaupan hössömöttö.Liikunta ja hitaampi kasvuvauhti tekee laatulihaa. :smt045
Vastaa Viestiin