kalkkunan teurastus
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
Muori LOPETA, kuola valuu...
Huomenna aamupuhteina lopetan meidän pukkikilin kun ei ottajia löydy. Vajaa puolivuotias on joten ajattelin ainakin fileet ja isommat paistit ottaa ruuaksi, loput taitaa mennä koirille.
Mites noiden laitto ruuaksi? (Menee jo offtopic, sori) Riiputus, fileet tietty pannulle, suolaa, mustapippuria ja kuohukermaa lopuksi. Entä paisti kun ei ole vielä mahdollisuutta palvata? Leivinuuni löytyy
Huomenna aamupuhteina lopetan meidän pukkikilin kun ei ottajia löydy. Vajaa puolivuotias on joten ajattelin ainakin fileet ja isommat paistit ottaa ruuaksi, loput taitaa mennä koirille.
Mites noiden laitto ruuaksi? (Menee jo offtopic, sori) Riiputus, fileet tietty pannulle, suolaa, mustapippuria ja kuohukermaa lopuksi. Entä paisti kun ei ole vielä mahdollisuutta palvata? Leivinuuni löytyy
Jokos se jäppinen haisoo..
Jos pikkaisen jo lemahtelee uroolle, suosittelisin sellaista kebab-tyyppistä maustamista.. voi vaikka yhen vuorokauen ensin liotella etikkaisessa marinaadissa..valkosipulii, viinietikkaa, timjamia ( pippureita, jos ette oo niille allergisia.. mää oon).. soijaa vois tietty laittaa suolaksi, rosmariinia tietty...vähän öljyy..
Muista poistaa kaikki rasva ennen marinointia, ja käytä haskoja nylkiessä.. ja sillä karvakädellä ei sitten saa ees 5 cm päähän koskee.. ettei löyhkä leviä,, varo niskaa.. siellä on hajurauhaset.
Ton marinaadin jälkeen sitten kuivaus ja vielä ärpäkät mausteet kuiviltaan pintaan, ciliä etenkin ja valkosipulii.. folioon tai savipataan ja hautumaan pitkäs, pitkäs aikaa..(toivottavasti pukihaju peittyy)..jos ei muuten mee alas, niin pullo punkkua alle ja toinen päälle ja syöhän ne kalkatit jos et ite kykene .. lihat tai seuraamukset
Jos pikkaisen jo lemahtelee uroolle, suosittelisin sellaista kebab-tyyppistä maustamista.. voi vaikka yhen vuorokauen ensin liotella etikkaisessa marinaadissa..valkosipulii, viinietikkaa, timjamia ( pippureita, jos ette oo niille allergisia.. mää oon).. soijaa vois tietty laittaa suolaksi, rosmariinia tietty...vähän öljyy..
Muista poistaa kaikki rasva ennen marinointia, ja käytä haskoja nylkiessä.. ja sillä karvakädellä ei sitten saa ees 5 cm päähän koskee.. ettei löyhkä leviä,, varo niskaa.. siellä on hajurauhaset.
Ton marinaadin jälkeen sitten kuivaus ja vielä ärpäkät mausteet kuiviltaan pintaan, ciliä etenkin ja valkosipulii.. folioon tai savipataan ja hautumaan pitkäs, pitkäs aikaa..(toivottavasti pukihaju peittyy)..jos ei muuten mee alas, niin pullo punkkua alle ja toinen päälle ja syöhän ne kalkatit jos et ite kykene .. lihat tai seuraamukset
Kukko on ihan käypää tavaraa vielä aamulla ja jopa seuraavanakin, kunhan on ulkolämmössä roikkunut. Maunu_muorin ohjeella kun olet nykkinyt, niin nahkaan jääneet "hiukset" kannattaa polttaa. Pikaisesti nuotiossa pyöräyttämäällä siihen saa ihanan tuoksun ja aromin. Joku polttaa kaasutohottimellakin metsälinnun kynimisen jälkeen.Rouva Konijänkä kirjoitti: Yhden kukon tajusin unohtaneeni vielä käsittelemättä, sisukset on siis jo pois, mutta unhtui roikkumaan ulos enkä enää jaksa lähteä laittamaan. Voiko sen huomenna vielä laittaa vai pitääkö vaan koirille nakata? Ja muutes jos kynin sen niin mitenkäs se sitten tapahtuu? Siis nypin sulat ja höyhenet veks mutta mitä sen jälkeen?
Rasvaisia olivat meidän ankat ja oli kova homma saada rasvat pois. Tasan kaksi maksaa onnistuin pelastamaan, aina hajosi sappi vaikka miten varovasti yritin niitä toisistaan erottaa. Ja maksapihvit sitten paistettiin heti=)
Jos arvelet, että on liian pieni syötäväksi, laita keitoksi! Paljon vihanneksia ja juureksia sekä yrttejä. Niin meillä kukot syödään.
Ethän muuten hanhia ole ajatellut tappaa??
En ole ajatellut, niitä kun on vain ne kaksi=) Ankoistakin jätin vain vanhan pariskunnan, kaikki tämän kesän poikaset menivät lihoiksi. Kukkoja oli 6 ja kanoja 6 niin piti niitä kukkoja vähentää, kun kanat olivat ihan helisemässä niien kanssa. Onkos hanhet muuten minkä ikäisiä ja onko jo munia tullut?
2 helmikanaa kuoriutui taas eilen, 4 poikasta on jo kasvamassa, mutta tuntuvat kyllä tosi hitailta kasvamaan. Minkä ikäisinä ne ovat yleensä teuraskypsiä?
Ja siitä kynimisestä vielä, eli kastanko ihan kaikkine höyhenineen poreilevaan veteen vai nypinkö ensin suurimman osan pois ja ne loput sitten kastan? Ja nuotiolla jos käytän sen niin ihan liekeissäkö pyöräytän?
Mitä eroa sillä on kynitäänkö vai nyljetäänkö lintu? Eli tehdäänkö joissain tapauksissa yleensä mieluummin toisella tapaa kuin toisesessa esim. jos lihat on tarkoitus pakastaa tai käyttää heti? Vai onko se vain makuasia, että kummin mieluummin haluaa tehdä?
2 helmikanaa kuoriutui taas eilen, 4 poikasta on jo kasvamassa, mutta tuntuvat kyllä tosi hitailta kasvamaan. Minkä ikäisinä ne ovat yleensä teuraskypsiä?
Ja siitä kynimisestä vielä, eli kastanko ihan kaikkine höyhenineen poreilevaan veteen vai nypinkö ensin suurimman osan pois ja ne loput sitten kastan? Ja nuotiolla jos käytän sen niin ihan liekeissäkö pyöräytän?
Mitä eroa sillä on kynitäänkö vai nyljetäänkö lintu? Eli tehdäänkö joissain tapauksissa yleensä mieluummin toisella tapaa kuin toisesessa esim. jos lihat on tarkoitus pakastaa tai käyttää heti? Vai onko se vain makuasia, että kummin mieluummin haluaa tehdä?
Nyljetty lintu pilkotaan ja kynitty paistetaan kokonaisena voisi olla nyrkkisääntö. Nahka pitää linnun paistettaessa paremmin kasassa ja mehutkin säilyy paremmin. Monien mielestä myös hyväksi marinoitunut ja paahtunut nahka on herkkua
Muori: Tuoksu ei ollut vielä pistävä, varsinkaan lihoissa. Hommattiin systerin kanssa puokkiin lihamylly ja kun sitä piti tietysti heti kokeilla, niin leikkasin koipipaisteista parhaat palat ja vedin myllystä läpi. Nyt on maustumassa sipulin, valkosipulin, pippureiden ja chilin kanssa pihvimassa huomiseksi. Saa nähdä mitä tulee. Sisä- ja ulkofileet irrottelin erikseen, poistin kalvot ja rasvat ja laitoin jäkäriin tekeytymään muutamaksi päiväksi. Ei siitä raasusta paljon lihoja tullut, mutta parempi teurastaa nyt kun vielä sai käyttöön jotain. Koirat tietty veti lihoja antaumuksella, eikä kissatkaan runtteja vierastaneet
Muori: Tuoksu ei ollut vielä pistävä, varsinkaan lihoissa. Hommattiin systerin kanssa puokkiin lihamylly ja kun sitä piti tietysti heti kokeilla, niin leikkasin koipipaisteista parhaat palat ja vedin myllystä läpi. Nyt on maustumassa sipulin, valkosipulin, pippureiden ja chilin kanssa pihvimassa huomiseksi. Saa nähdä mitä tulee. Sisä- ja ulkofileet irrottelin erikseen, poistin kalvot ja rasvat ja laitoin jäkäriin tekeytymään muutamaksi päiväksi. Ei siitä raasusta paljon lihoja tullut, mutta parempi teurastaa nyt kun vielä sai käyttöön jotain. Koirat tietty veti lihoja antaumuksella, eikä kissatkaan runtteja vierastaneet
Hanhet on ihan nuoria vielä, toukokuun lopussa kuoriutuneet. Ei harmainta hajua, kuinka vanhoina alkavat munia, joko ensi keväänä vaiko vasta seuraavana.Rouva Konijänkä kirjoitti: Onkos hanhet muuten minkä ikäisiä ja onko jo munia tullut?
Ja siitä kynimisestä vielä, eli kastanko ihan kaikkine höyhenineen poreilevaan veteen vai nypinkö ensin suurimman osan pois ja ne loput sitten kastan? Ja nuotiolla jos käytän sen niin ihan liekeissäkö pyöräytän?
Ennen kiehuvaan veteen kastoa voit poistaa siivistä viimeisen haaran, sitten vain kaikki pataan. Vähän liikuttelet ylös alas vaikka koivista roikottaen. Hentosulkaiselle saattaa riittäää lyhyempikin aika. Minusta ne kukot näyttivät aika silkkisiltä, uittaisin niitä ehkä vain puolet maunu_muorin ohjeesta. Siten vaan "kuoritaan" höyhenet pois. Ihan tulessa pyörittämällä ne hiuksen näköiset kärventyy. Pyörittelet pari kierrosta.
Olen ottanut meidän kukoilta niskat ja satulat talteen perhontekotarpeiksi, siksi ne olen nylkenyt. Kanat nykitään, nahkakin on ihan hyvää syötävää, varsinkin uunissa paistetussa linnussa.
Kalkkunoista yhden nykin, muut nyljin. Nykityssä on kuitenkin niin paksu nahka, ettei sitä kukaan syönyt. Jatkossa taidan vain nylkeä. On se vielä nopea konsti selvitä urakasta.
Meillä koirat ovat kokonaan raakaravinnolla ja syövät raakoja kananluita (ja muidenkin eläinten luita) ilman ongelmia.
Olemme hankkineet koirille lopetettavia häkkikanoja ja itse kynineet ja suolistaneet ne ja sitten laittaneet pakastimeen. Kanasta saa koirille "ruhon" lisäksi myös kaulan, jalat, kivipiiran + sydämen ja maksan.
Noita tuotannossa olleita häkkikanaraasuja ei tulisi mieleen itse syödä mutta koirille kelpaa hyvin.
http://onnin.blogit.fi/kana-kynimatta-e ... n-viettaa/
Olemme hankkineet koirille lopetettavia häkkikanoja ja itse kynineet ja suolistaneet ne ja sitten laittaneet pakastimeen. Kanasta saa koirille "ruhon" lisäksi myös kaulan, jalat, kivipiiran + sydämen ja maksan.
Noita tuotannossa olleita häkkikanaraasuja ei tulisi mieleen itse syödä mutta koirille kelpaa hyvin.
http://onnin.blogit.fi/kana-kynimatta-e ... n-viettaa/
Re: kalkkunan teurastus
Ihan rautalangasta vääntäen , mikä olisi hyvä pussi tai pönttö johon butti mahtuu? Melassiämpäriä olin ajatellut mutta ei mahdu siihen, kuitenkin olisi hyvä olla mahdollisimman kapea? Pakko ne on johonkin laittaa, ei millään pysty pitämään kiinni? Käykö esim rehusäkki vai onko palasina?
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Re: kalkkunan teurastus
juuttisäkki, josta kulma auki. Esim agrit myy juuttisäkkejä hintaan 1,5 e.
Tai jos asuu mun lähellä, niin voi tulla multa hakemaan, vaihsan vaiks porkkanapussiin. Mulla on niit muutama kymmenen, vanhoja mut kaikki on pesty.
Tai jos asuu mun lähellä, niin voi tulla multa hakemaan, vaihsan vaiks porkkanapussiin. Mulla on niit muutama kymmenen, vanhoja mut kaikki on pesty.
Re: kalkkunan teurastus
Tarvitseeko kalkkunaa riiputtaa vai voiko esim koivet mössätä heti jauhelihaksi ja laittaa pakkaseen?
Sekulikanoja, vuohia, koiria ja kissoja.
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri
Re: kalkkunan teurastus
Mustaa tai pronssia pitäisin jäkärissä pari päivää. Butin laitoin eilen lihoiksi ja tänään syötiin ilman mitään vippaskonsteja. Fileet suikaleiksi, pinta kiinni pannulla ja jogurttikastikkeeseen, tunnissa valmista. Koivet menee huomenna keittoon siipien kera.
Jaloista saa ihan hyvät jauhelihat ja on sitten näppärä ottaa pakastimesta. Joskus kun laitan enempi kerralla butteja lihoiksi niin jauhan jalkojen, siipien ja ruodon pikku lihapalat. Hienoimmalla terällä kun vetää niin kaikki kitjakkeet saa pois ja hieman yllättäen kalkkunan ja hirven lihasta 50/50 tulee erinomaista kebabia.
Jaloista saa ihan hyvät jauhelihat ja on sitten näppärä ottaa pakastimesta. Joskus kun laitan enempi kerralla butteja lihoiksi niin jauhan jalkojen, siipien ja ruodon pikku lihapalat. Hienoimmalla terällä kun vetää niin kaikki kitjakkeet saa pois ja hieman yllättäen kalkkunan ja hirven lihasta 50/50 tulee erinomaista kebabia.
Re: kalkkunan teurastus
Mikä on jäkäri? Naapurin isäntä anto vinkin, et kalkkuna on hyvä tappaa vanhan toppatakin sisällä; pää hihaan, ni saa siististi ja hyvin pidettyy kii. Omaa kokemusta ei oo viel kalkkunan tappamisesta, mut kyl toi isoin butti-ukko kohta sais lähtee... Oliks sullaki Paltsi noita 18.4. kuoriutuneita butteja? Kuinka paljon tuli lihaa?