Kalarouheen valmistus
Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri
Kalarouheen valmistus
Ajattelin tässä esitellä oman kalarouheen valmistussysteemini.
Ensiksi tietenkin on saatava kalaa, miten; http://kotimainenkala.blogspot.com/
Kalat savustetaan; siis ns roskakalaa, pientä ahventa, särkeä yms.
Sitten kalat kuivataan.
Uploaded with ImageShack.us
Kuivuri on Marlemin valmistama ja kapasiteetti n 3kg tuorekalaa. Kuivausaika n 12 tuntia.
Uploaded with ImageShack.us
Kaikkien emäntien tuntema takavuosien Moulinex soseleikkuri.
Uploaded with ImageShack.us
Kalanpaloja leikkurissa.
Uploaded with ImageShack.us
Valmista rouhetta leikkurissa, raekoko n 1-1,5mm.
Näitä leikkureita saa kirpputoreilta, varaosaliikkeistä monia osia vielä nykyäänkin.
Laite maksaa kirpputorilla n 10-15,00€. Marlemin kuivuri maksaa n 450,00€, mutta huomatkaa, sillä kuivaan sienet, yrtit, nokkoset ml, mehumaijasta jääneet soseet; kuivarouhetta kanoille, kuinkas muuten. Mehukeitonkin ko kuivaustuloksesta saa.
Kalarouheesta ei synny muniin mitään sivumakua, sen olen vuosien mittaan huomannut. Teollinen kalajauho muuten on aivan eri tuote, enkä siitä viitsi edes muuta mainita.
Tuohon kalarouheeseen; liotettujen kuivaleipien päälle; tietysti vesi ensin pois, kaadan kalarouheen ja luraus valkosipuliöljyä tai kylmäpuristettua kotimaista pellavaöljyä. Näin menetellen saadaan antioksidantteja mukavasti ja E-vitamiinia riittävästi ja kanat voivat hyvin.
Ensiksi tietenkin on saatava kalaa, miten; http://kotimainenkala.blogspot.com/
Kalat savustetaan; siis ns roskakalaa, pientä ahventa, särkeä yms.
Sitten kalat kuivataan.
Uploaded with ImageShack.us
Kuivuri on Marlemin valmistama ja kapasiteetti n 3kg tuorekalaa. Kuivausaika n 12 tuntia.
Uploaded with ImageShack.us
Kaikkien emäntien tuntema takavuosien Moulinex soseleikkuri.
Uploaded with ImageShack.us
Kalanpaloja leikkurissa.
Uploaded with ImageShack.us
Valmista rouhetta leikkurissa, raekoko n 1-1,5mm.
Näitä leikkureita saa kirpputoreilta, varaosaliikkeistä monia osia vielä nykyäänkin.
Laite maksaa kirpputorilla n 10-15,00€. Marlemin kuivuri maksaa n 450,00€, mutta huomatkaa, sillä kuivaan sienet, yrtit, nokkoset ml, mehumaijasta jääneet soseet; kuivarouhetta kanoille, kuinkas muuten. Mehukeitonkin ko kuivaustuloksesta saa.
Kalarouheesta ei synny muniin mitään sivumakua, sen olen vuosien mittaan huomannut. Teollinen kalajauho muuten on aivan eri tuote, enkä siitä viitsi edes muuta mainita.
Tuohon kalarouheeseen; liotettujen kuivaleipien päälle; tietysti vesi ensin pois, kaadan kalarouheen ja luraus valkosipuliöljyä tai kylmäpuristettua kotimaista pellavaöljyä. Näin menetellen saadaan antioksidantteja mukavasti ja E-vitamiinia riittävästi ja kanat voivat hyvin.
Re: Kalarouheen valmistus
Näppärää!
Tuo olisi kokeilemisen arvoista. Enää ei puutu kuin kalat. Katista tuottaa noin yhden ahvenen päivässä. Pitäisi etsiä jostain paremmat apajat.
Tuo olisi kokeilemisen arvoista. Enää ei puutu kuin kalat. Katista tuottaa noin yhden ahvenen päivässä. Pitäisi etsiä jostain paremmat apajat.
Re: Kalarouheen valmistus
ÄsVee kirjoitti:Näppärää!
Tuo olisi kokeilemisen arvoista. Enää ei puutu kuin kalat. Katista tuottaa noin yhden ahvenen päivässä. Pitäisi etsiä jostain paremmat apajat.
Meillä kyllä katiskat antaa nyt IHAN rannasta aika hyvin ahventa sekä haukea... JA siis niin rannassa, että ihan kävellen rantoja pitkin voi noi kokea... Ekaa kertaa meilläkin isäntä saa kotijärvestä noin paljon kalaa
Re: Kalarouheen valmistus
No, eikun tekemään kalarouhetta. Savustuksen hallitsee jokainen; kuivauksen voi tehdä leivinuunissakin, huom pellit auki.
Rouhinnan voi tehdä muovipussissakin; hyvin kuivattu menee helposti rouheeksi.
Rouhinnan voi tehdä muovipussissakin; hyvin kuivattu menee helposti rouheeksi.
Re: Kalarouheen valmistus
Varmaan lihamyllylläkin onnistuis rouhiminen. Jostain kun sais kalaa, niin kokeilis. Ei ole rantaa, missä kalastaa
Re: Kalarouheen valmistus
Kiitos ideasta! Meillä 6 v tyttö on ihan himokalastaja ja joesta nousee ahventa ja särkeä. Tyttö kalasti viime kesänäkin ihan ongelmaksi asti . Maistuu kuitenkin sen verran mudalle, etten itse edes isommista ahvenista viitsi mitään valmistaa.
Kanoille niitä välillä keittelen.
Mahtaisko auringossa saada kuivatettua vai onko liian kostea ilmasto ?
Kanoille niitä välillä keittelen.
Mahtaisko auringossa saada kuivatettua vai onko liian kostea ilmasto ?
Re: Kalarouheen valmistus
Syökö kanat raakaa kalaa? Ja kannataako sitä antaa yleensäkään raakana? Jokikaloista olisi kyse ....
Re: Kalarouheen valmistus
Syöhän ne. Pitäisi vain pakastaa loisten takia. Minä saksin pikkukaloja pakkaseen, mutta olivat kyllä niin piikkisiä, että itse on mukavampi käsitellä pehmeäksi keitettyä ja sitten sauvasekoittimella soseutettua fisua. Kuivausta en ole kokeillut kun ei ole kuivuria.
Re: Kalarouheen valmistus
Taidan ja sitten suosiolla vaan laittaa kypsänä ja soosina kun sattuu kohdalle
Re: Kalarouheen valmistus
Mulla on ainakin sellanen käsitys että syövät raakaakin kalaa, mutta makeanveden kalaa ei kannata raakana syöttää loisien takia.
Re: Kalarouheen valmistus
Tuossa kalarouheessa on ideana se, että se säilyy huoneenlämmössä, kaikki ruodot tulee käytettyä; hyvä kalsiumlisä ja sitten se, että annostelu on helppoa. Myöskin se on oikein hieno asia, että siinä hyödynnetään ns "roskakalaa", toisaalta, hyödynnän sitä myöskin omaan ruokapöytääni. SannaT toikin esille sen, että muuten kelvoton kala tulee hyötykäyttöön.
Re: Kalarouheen valmistus
Mie olen kuivannu kaik kalojen päät perkuujätteistä ja ruodot sekä nahkat mitkä jää sit syömättä leivinuunin jälkilämmöllä. hienonnan ne sit sauvasekottimen lisävarusteella, semmosella terällä ja syötän kanoille. On rouvien mielestä . Siinä ei oo ees vaivaa ja kaikki tulee hyödynnettyy, Toi mies kalastaa tota järvitaimenta ja järvilohta. Keväällä tulee iskukoukuilla madetta.