Kalarouheen valmistus

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Kalle
bankiva
Viestit: 343
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Ajattelin tässä esitellä oman kalarouheen valmistussysteemini.
Ensiksi tietenkin on saatava kalaa, miten; http://kotimainenkala.blogspot.com/
Kalat savustetaan; siis ns roskakalaa, pientä ahventa, särkeä yms.
Sitten kalat kuivataan.
Kuva

Uploaded with ImageShack.us
Kuivuri on Marlemin valmistama ja kapasiteetti n 3kg tuorekalaa. Kuivausaika n 12 tuntia.
Kuva

Uploaded with ImageShack.us
Kaikkien emäntien tuntema takavuosien Moulinex soseleikkuri.
Kuva

Uploaded with ImageShack.us
Kalanpaloja leikkurissa.
Kuva

Uploaded with ImageShack.us
Valmista rouhetta leikkurissa, raekoko n 1-1,5mm.
Näitä leikkureita saa kirpputoreilta, varaosaliikkeistä monia osia vielä nykyäänkin.
Laite maksaa kirpputorilla n 10-15,00€. Marlemin kuivuri maksaa n 450,00€, mutta huomatkaa, sillä kuivaan sienet, yrtit, nokkoset ml, mehumaijasta jääneet soseet; kuivarouhetta kanoille, kuinkas muuten. Mehukeitonkin ko kuivaustuloksesta saa.
Kalarouheesta ei synny muniin mitään sivumakua, sen olen vuosien mittaan huomannut. Teollinen kalajauho muuten on aivan eri tuote, enkä siitä viitsi edes muuta mainita.
Tuohon kalarouheeseen; liotettujen kuivaleipien päälle; tietysti vesi ensin pois, kaadan kalarouheen ja luraus valkosipuliöljyä tai kylmäpuristettua kotimaista pellavaöljyä. Näin menetellen saadaan antioksidantteja mukavasti ja E-vitamiinia riittävästi ja kanat voivat hyvin.
ÄsVee

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja ÄsVee »

Näppärää! :smt023 :smt045
Tuo olisi kokeilemisen arvoista. Enää ei puutu kuin kalat. :smt003 Katista tuottaa noin yhden ahvenen päivässä. :smt005 Pitäisi etsiä jostain paremmat apajat. :smt017
Hansu

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja Hansu »

ÄsVee kirjoitti:Näppärää! :smt023 :smt045
Tuo olisi kokeilemisen arvoista. Enää ei puutu kuin kalat. :smt003 Katista tuottaa noin yhden ahvenen päivässä. :smt005 Pitäisi etsiä jostain paremmat apajat. :smt017

Meillä kyllä katiskat antaa nyt IHAN rannasta aika hyvin ahventa sekä haukea... JA siis niin rannassa, että ihan kävellen rantoja pitkin voi noi kokea... Ekaa kertaa meilläkin isäntä saa kotijärvestä noin paljon kalaa :smt005
Kalle
bankiva
Viestit: 343
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja Kalle »

No, eikun tekemään kalarouhetta. Savustuksen hallitsee jokainen; kuivauksen voi tehdä leivinuunissakin, huom pellit auki.
Rouhinnan voi tehdä muovipussissakin; hyvin kuivattu menee helposti rouheeksi.
siimis

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja siimis »

Varmaan lihamyllylläkin onnistuis rouhiminen. Jostain kun sais kalaa, niin kokeilis. Ei ole rantaa, missä kalastaa :smt012
SannaT

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja SannaT »

Kiitos ideasta! Meillä 6 v tyttö on ihan himokalastaja ja joesta nousee ahventa ja särkeä. Tyttö kalasti viime kesänäkin ihan ongelmaksi asti :smt005 . Maistuu kuitenkin sen verran mudalle, etten itse edes isommista ahvenista viitsi mitään valmistaa.
Kanoille niitä välillä keittelen.
Mahtaisko auringossa saada kuivatettua vai onko liian kostea ilmasto ?
Iloisten Munatalo

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Syökö kanat raakaa kalaa? Ja kannataako sitä antaa yleensäkään raakana? Jokikaloista olisi kyse .... :smt017
suikku

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja suikku »

Syöhän ne. Pitäisi vain pakastaa loisten takia. Minä saksin pikkukaloja pakkaseen, mutta olivat kyllä niin piikkisiä, että itse on mukavampi käsitellä pehmeäksi keitettyä ja sitten sauvasekoittimella soseutettua fisua. Kuivausta en ole kokeillut kun ei ole kuivuria.
Iloisten Munatalo

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo »

Taidan ja sitten suosiolla vaan laittaa kypsänä ja soosina kun sattuu kohdalle
SannaT

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja SannaT »

Mulla on ainakin sellanen käsitys että syövät raakaakin kalaa, mutta makeanveden kalaa ei kannata raakana syöttää loisien takia.
Kalle
bankiva
Viestit: 343
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja Kalle »

Tuossa kalarouheessa on ideana se, että se säilyy huoneenlämmössä, kaikki ruodot tulee käytettyä; hyvä kalsiumlisä ja sitten se, että annostelu on helppoa. Myöskin se on oikein hieno asia, että siinä hyödynnetään ns "roskakalaa", toisaalta, hyödynnän sitä myöskin omaan ruokapöytääni. SannaT toikin esille sen, että muuten kelvoton kala tulee hyötykäyttöön.
helleena

Re: Kalarouheen valmistus

Viesti Kirjoittaja helleena »

Mie olen kuivannu kaik kalojen päät perkuujätteistä ja ruodot sekä nahkat mitkä jää sit syömättä leivinuunin jälkilämmöllä. hienonnan ne sit sauvasekottimen lisävarusteella, semmosella terällä ja syötän kanoille. On rouvien mielestä :smt016 . Siinä ei oo ees vaivaa ja kaikki tulee hyödynnettyy, Toi mies kalastaa tota järvitaimenta ja järvilohta. Keväällä tulee iskukoukuilla madetta.
Vastaa Viestiin