Mimi30 kirjoitti:taas viisastuin yhdellä asialla ei tätä munista ilman tulis toimeen ollenkaan Näitä täytyy enskesänä väkertää,horsmaa ja nokkosia kasvaa tontin laidalla vaik kuinka!
Sama täällä, ikuna ennen kuullutkaan kerpuista ja meillä on kyllä vattua, nokkosta ja horsmaa vaikka kuinka tässä ... että ei kun sitten vaan niputtamaan talven varalle ...
Mä tein horsmakerppuja vuohille, mutta ne loppui jo aikaa sitten. Jos ens kesänä olis ahkerampi ja teksi vielä enemmän. Todella hyvin maistui!
Kanat tykkää meillä napsia ihan kuivaheinääkin, kaikki lehtevät osat menee sellaisenaan suoraan paalin siivusta nypittynä. Kaneille siis heinää lähinnä pistän tarjolle, mutta näköjään kanatkin tykkää siitä tosi paljon!
Minä varmaan kuivaan tulevat kerput samalla tavalla kuin tuleennutan sipulitkin eli ilmavassa tilassa auringolta suojassa leviteltynä verkkopohjan päälle kunnes ovat nahkeita ja sitten vaan niputtamaan ennen kuin karisevat vai meneekö ihan hakuseen Ja muuten keräättekö horsmat ennen vai jälkeen kukinnan vai sen aikana? Kauniitahan ne olisi kukkineen
Ainakin itse keräsin niitä koko kesän ajan, milloin vain aikaa oli. helpointahan se on, jos ne kerää siinä vaiheessa kun horsma on n.20cm korkea. siinä vaiheessa ei usein vielä tosiaan kukkiakaan ole. Mutta mulla on myös noita reilun metrin mittaisia kerppuja tuolla tallessa vielä. Hyvin maistuu kukat ja lehdet. Ei ainakaan mun kanat ole mitenkään tarkkoja niiden suhteen, onko niissä kukkia vai ei.
Jos kerää vanhempana, niin vuohetkin syö vaan lehdet, ruodit jää. Mutta kyllä niitä voi kerätä myöhäänkin, siemenhöytyvät vaan sotkee aika tavalla kun pölisevät.
Mä sidoin tuoreeltaan kerpuiksi ja ripustin varjoon katoksen alle. Kun olivat keventyneet, vein sisälle talliin ja kääntelin niitä ahkeraan. Eivät homehtuneet. Kannattaa myös kerätä vain kuivalla säällä.
No toi kävi kyllä mielessä, koska ne lehdet karisee niistä varsista tosi herkästi muutenkin. Ainakin sitten kuivana sen kun vetelis lehdet säkkiin ilman varsia?
^Tuosta mieleen, että olen tehnyt saunatuoksupusseja kuivattamalla koivunlehtiä ja pussittamalla ne suodatinpaperipusseihin ja ommellut ompelukoneella saumat kiinni. Pussi löylyveden joukkoon ja haista: kesä tuli löylyyn!
koohokana kirjoitti:^Tuosta mieleen, että olen tehnyt saunatuoksupusseja kuivattamalla koivunlehtiä ja pussittamalla ne suodatinpaperipusseihin ja ommellut ompelukoneella saumat kiinni. Pussi löylyveden joukkoon ja haista: kesä tuli löylyyn!
Nyt näyttäisi olevan kerppu yms.tarpeita jo reippasti kasvanut pientareille, marjapensaitten alle ja pelloille.
Onko lisävinkkejä, kuinka kuivata "kanaheiniä" -nokkosta, voikukkaa, horsmaa jne.?
Voisko laittaa heinäseipäille tai ritilän päälle ? Jos kuivaa irtotavarana, onko kokemuksia.
Entä onko hiiret ja myyrät kiinnostuneita näistä kuivatuista ruohoista?
Mä kuivattelen ruohonleikkurin keräämää silppua ihan vaan pihalla pressun päällä, hyvin on kuivunut näillä helteillä parissa päivässä. Nokkoskerppuja on roikkumassa narulla ilmavassa varastossa. Kun lehdet ovat kuivuneet riivin ne varsista. Säilytän kuivat ruohot ja lehdet varastossa rehusäkeissä tai pahvilaatikoissa. Hiiret eivät ainakaan meillä ole ruohosta olleet kiinnostuneita. Huomenna olis tarkoitus kerätä horsmakerppuja.