viiriäisten jalat

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

TiPu

viiriäisten jalat

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Tuli ostettua maanantaina viirutipuja, vasta sunnuntaina kuoriutuneita. Iskä kävi ne ostamassa, joten itse en paikalla voinut olla. Kun iskä tiput toi, niin samalla kertoi että joukossa on kaksi sellaista, joiden varpaat ovat vääntyneet, ja että tulivat ikäänkuin kaupan päälle.

No, eilen jouduttiin toinen näistä jalkavammaisista lopettamaan. :smt017 Ei pystynyt lainkaan kävelemään, eikä näin myöskään syömään/juomaan. Mutta eilen illalla kun kattelin noita muitakin tipuja, niin huomasin että kymmenen tipun porukasta ainakin viidellä on vääntyneet varpaat :smt009 Ne kävelevät todella vaivalloisesti verrattuna terveisiin...

Teippaaminen ei onnistu, koska tiput ovat niin pieniä ja jalat ovat ikäänkuin sirpin muodossa...

Tipuilla on kalkkia, ja muuta ruokaa josta saavat tota kalsiumia, vettä on, lämpö on 30 astetta.

Kiva, luulin ostaneeni terveitä viiriäisiä ja sainkin vääntyneitä yksilöitä... Mitä pitäisi nytten tehdä? Yrittää teippaamista vai?
Viimeksi muokannut TiPu, 19 Kesä 2007, 01:26. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Justiina

Viesti Kirjoittaja Justiina »

Voi ei :smt009 :smt013
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

No voi harmitus sentään! :smt009

Pistä ilman muuta viestiä myyjälle, että tietää, jos ei ole tietoinen.
meto66

Viesti Kirjoittaja meto66 »

Minulla oli 2 viikkoa sitten yhden kalkkunatipun varpaat kippurassa (= nyrkkiin puristuneet), eikä se pystynyt kävelemään. Teippasin ne ilmastointiteipillä suoriksi, mutta ei se siltikään kävellyt. Yksityishoidosta huolimatta kuoli muutaman päivän päästä.
Kalkkunan jalat ovat ihan eri kaliperia, kuin viiriäisen. Koska kalkkuna oli niin hankala teipata, viiriäinen taitaa olla mahdoton.
Kuulin vasta teoriaa,että kippuravarpaisuus voisi johtua emon jonkun vitamiinin puutteesta. Yksi syy on pitkälle jalostaminen ja yksi useamman polven sukusiitos.
Tosi harmi tuo sinun tapauksesi. Kannattaa kyllä olla yhteydessä kasvattajaan.
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Tuostahan ei voi olla varma... Mutta tipulassa on nyt ainakin neljä tipua, jotka kyyhöttävät paikoillaan, ja kaikilla näillä on vääntyneet jalat :smt009

Jos jollakin olis myynnissä TERVEITÄ viiriäistipuja, niin mielelläni olisin ostamassa.
Teppana

Viesti Kirjoittaja Teppana »

En halua olla ilkeä mutta tuli mieleen olisiko kyseessä marekki?
Tai jonkin sortin kalkin puute? :smt017
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Kippuraisia jalkoja voi lukemani mukaan tulla myös vääränlaisista hautomaolosuhteista. Mut mun mielestäni sille myyjälle voi ihan hyvin kertoa asiasta ja pyytää vaikka vaihtamaan kippuravarpaat terveisiin.
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Mullahan tuli kippuravarpaisia ilmeisesti siksi että kuoriutuminen kesti niin kauan ja kosteus ei pysynyt tarpeeksi korkealla. Ne kyllä suoristuivat myöhemmin ja kananpojille ainakin on jopa sellaisia "kenkiä" olemassa millä jalkoja suoristetaan. Että ei kannata hätiköidä jos ne vielä siitä oikenee! Mulla yksi ei kävellyt ekaan vuorokauteen ja nyt on ihan kunnossa. Ei mitään varpaissa.

Jos isolla osalla on kippuravarpaat niin epäilen että johtuu sukusiitoksesta tai emojen vitamiininpuutoksista. En ottaisi viiruja paikoista missä omistaja ei tiedä mitään niiden sukulaisuussuhteista tai edes välitä asiasta. Sukusiitetyt ovat muutenkin heikkoja ja kuolevat helposti kaikenmaailman tauteihin.

Olen päättänyt haudottaa kaikki viirut munista enkä hae mistään aikuisia lintuja koska samalla saa mahdollisesti tauteja ja ulkoloisia. Iso viiriäisfarmi olisi vihoviimeinen paikka mistä lintuni hakisin koska siellä niillä on vähintään lintukirppuja. Muniakaan en ehkä ottaisi sellaisesta tai desinfioisin varmaan ne :smt003

Päivän ikäisiä viirutipusia harvemmin myydään. Itse en uskaltaisi niin nuoria myydä. Muista TiPu antaa niille hiekkaakin ruuan lisäksi.
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Juu, niillä on hiekkaa + kalkkia saatavilla, ja ovat sitä kalkkia syöneet.

On tuolla neljä ihan suoravarpaista, kuopivat ja juoksentelevat ihan terveinä. Eli tuo kippuravarpaisuus on luultavasti peräisin jo hautomisajalta...
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4447
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

No onpas harmillista, mutta ethän TiPu syytä itseäsi? Kyllä nuo kippuravarpaat johtuvat (niinkuin on jo edellä todettu) aivain muista syistä kuin sinun hoidostasi...kippuravarpaisuus voi olla joskus geneettistä, mutta yleisempi syy on haudonta/kuoriintumisolosuhteissa.
maunu_muori

Viesti Kirjoittaja maunu_muori »

Taitaa kuitenkin olla yksi mahdollisuus toi perimä.. että ottaa pattiin kun melkein ajettiin viiriäisparven yli, joka oli villiintyny... eikä ollut haavi matkassa.. olis saanut luonnovalinnan kouliman kannan...montakohan paria Suomeen on yleensä tuotu.. pitäis antaa vain luonnon hoitaa heikot pois joukosta.. taitaapi meidän lintukoto olla kuin Galapagos.. paitsi, ettei oo sitä valintaa.. :smt017 Mää nää ton jalkajutun aika hyvin yhdesta isästä ja sen tyttärestä.. sitten Tipu näät, kun tuut.. ja ne ei oo konehaudottuja...
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Njuu, yritetään olla itseä syyttämättä, olihan noiden varpaat kippurassa jo niiden tullessa :smt017 Aamulla oli kuollut toinen viiriäistipu, juurikin tällainen jalkavikainen...
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4447
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

TiPu...tuolla toisaalla kirjoitit, että enää on vain neljä jäljellä. :smt009 Onko ne nuo neljä, jotka olivat suoravarpaisia vai selvisikö joku kippuravarpaisista eläjäksi?
TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu »

Neljä noita tosiaan tossa enää piipittää. Kuusi muuta on kuollut kippuravarpaisuuden takia, eivät päässeet syömään, juomaan yms. Ei ollut kivaa, kun kevätjuhla-aamuna joutuu poimimaan kuolleita tipuja laatikosta :smt009

Nyt jäljellä olevista neljästä yhdellä on sirpin muotoiset varpaat, eli kaikki varpaat ovat kääntyneet sisäänpäin. Se ei varmaan jalkojensa takia kauaa elä, mutta on silti melko energinen kaveri.

Muista kolmesta yhdellä on varvas vääntynyt, mutta ei hirveästi haittaa menoa.

Eli kymmenestä, terveenä ostetusta viiriäistipusta, kaksi oli terveitä. Isäni soittaa kasvattajalle huomenna.

Tää on niin mun tuuria..
Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari »

Voi hitto, mutta kyllä on TiPun kohdalle osunut huonoa tuuria jo hiukan liikaa! :smt009
Silti hirmuisesti tsemppiä lintuharrastukseen, kyllä ne tiput ja terveet kanat sitten aina palkitsee...
Vastaa Viestiin