aloittelijan tipuset...

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

dripple

aloittelijan tipuset...

Viesti Kirjoittaja dripple »

Heippa! Olen ajatellut hautoa vanhemmilleni parven maatiaiskanoja joten kyselisin nyt mieltä askarruttavia kysymyksiäni eli:
1)minulla on lainassa hautomakone eli haudon munat asunnossani ja hoidan tiput kylppärissä ennen niiden "maallemuuttoa". Kuinka kauan menee että tipuset ovat ulkoilukelpoisia (jos on kesäkuu)?
2) tarvitsevatko tiput huoneenlämmössä lämpölamppua? kylppärin lpt on 25 astetta.
3) otetaanko tiput heti kuoriuduttuaan yksitellen pois hautomakoneesta vai annetaanko niiden olla siellä lämpimässä jonkin aikaa?
4) keneltä voisi ostaa maatiaisen munia ja kai niitä voi jotenkin postissakin lähettää? missä hinnoissa pyörii?
5) minkä ikäisenä kukot erottaa?
6) mikä on kuoriutumisprosentti eli jos haluan 2-5 kanaa plus kukon niin miten monta munaa hankin? 10? Ylimääräiset kukot kai pitää antaa pois/lopettaa.
7)montako kertaa munat pitää kääntää/vrk kun hautomakone ei automaattisesti käännä niitä? kuulin ettei 3:na viimeisenä päivänä enää saisi kääntää, onko tämä totta..?

Kovasti kiitoksia tiedoista! Kaikkia muita eläimiä on tullut hoideltua mutta ei vielä kanoja... ja tiedonhaku on vasta aluillaan :)

Lisäys: jos jollakulla on kestävää maatiaiskantaa niin munia saa tarjota! Kanoille tulee hyvä koti entisen hevoseni pikkutallissa :) saavat ulkoilla pihassa päivittäin.
kanaemo

Viesti Kirjoittaja kanaemo »

Moi vaan hei!
yritänpä vastailla kysymyksiisi parhaan taitoni mukaan, muut saavat täydentää.
1. Tipuset ovat ulkoilukelpoisia sitten kun niillä on kunnollinen höyhenpeite. Yöt ovat kuitenkin kylmiä, joten sanoisin aikaisintaan kuukauden kuluttua kuoriutumisesta jos tipuilla ei ole lämpölamppua tai jotain.

2. Tipuset tarvitsevat huoneenlämmössäkin lämpölampun, lämpötilan tulisi pysyä aika lailla samassa, kuin hautomakoneessakin eli sen 37,5

3. Tipuset pärjäävät ruskuaispussin avulla pari päivää ilman ruokaa tai vettä, joten niiden siirtämisellä ei mielestäni ole kiire.

4. Kun asustelet keskisuomessa, niin ainakin minulta voisi saada munia Kiuruvetisestä kannasta. Kunhan saan nuo kanat lopettamaan munien syömisen :smt013 Asustelen itse Lievestuoreella.

5. Kukot erottaa joskus muutaman viikon ikäisenä, joskus vasta puoli vuotiaana. Tämä kukko vai kana- arvausleikki on yksi parhaimmista kanaharratuksen puolista :smt003

6. Kuoritumisprosenttia ei voi sanoa, koska se riippuu paljon hautomakoneestasi. Meidän omatekoisella koneella Kuukernuppi pääsi muistaakseni 85%:iin, joskus tulos on ollut paljon huonompi. Toki haudontaprosentti riippuu myös munien hedelmällisyydestä.

7. Munia voisi olla hyvä kääntää noin 4krt/vrk. Tämä ei tietenkään ole ehdoton, vähempikin varmasti riittää. Munein kääntely lopetetaan 19.päivänä ja tipujen pitäisi kuoriutua 21.päivänä. Tämäkin taitaa tosin riippua koneesta.
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Kiitokset tiedoista kanaemo :smt001 Edelleen saa vastailla samoihin kysymyksiin mutta kysyisin vielä että missä lämpötiloissa maatiaiskanoja pidetään talvisin? Riittääkö siis että vesi pysyy sulana? Ja mitä ainesta pidätte kanojenne alla? Purua olisi yllin kyllin, samoin heinää. Mutta hevosen alla paras oli turve. Niin ja lisäilläänkö kanojen alle noita aineksia jotta jätökset peittyvät ja sitten kerralla vaidellaan enempi vai vaihdellaako niitä jatkuvasti kuten hevosille :-k Ja onko kanoilla mitään siisteysviettiä eli sotkevatko koko kämppänsä vai tekevätkö asiansa vakipaikalle orsien alle tms. Varmaan tyhmiä kysymyksiä :smt003 mutta kun ei ole mitään käsitystä. Ainoat kanat mitä olen nähnyt olivat ulkotarhassa.
Moilanen

haudonta ja tipujen hoito

Viesti Kirjoittaja Moilanen »

No minulla kanalan lattialla on olkisilppua ja tosikarkeaa kutterinlastua n 20cm kerros.
Kun en ole ns "kestopehkuihmisiä", orsien alla on ns lantalaudat, 30cm leveät, orren mittaiset, joilta siivoan jätökset aamuisin.
Jyvät heittelen lattialle mutta kanojen "ruokapöytä" on n 80cm korkealla, siellä on vesiautomaatti, gritti, mineraalit, simpukankuorta ja munankuorirouhetta. Ruokapöydälle tarjoillaan myöskin aamuinen "kananpöperö". Ruokapöydässä on se hyvä puoli, että vesi ja ruuat pysyvät siisteinä astioissaan ja filmivaneeripöydästä, joka on käsitelty kuten lantalaudatkin, pellavaöljyvernissalla, lähtevät ulosteet siististi pois.
Niin ja rautalangassa roikkuu aina kaalinpää n 20cm korkealla.
kanaemo

Viesti Kirjoittaja kanaemo »

Meillä on ollut kestopehku kanalassa, jossa ei ollut muuta lämmitystä. Kanat eivät ole sisäsiistejä ja sotkevat sitten tosi paljon. Meillä ei siis oteta purua pois muualta kuin orsien alta jonne paskaa kertyy eniten. Muualle lisäillään purua, kun edelliset alkavat likaantua. Koko roska tyhjennetään sitten kesällä tai keväällä jos pehku alkaa haista. Meillä tahtoo tuo kestopehku kärtsätä aina, kun pakkaselta lauhtuu plussan puolelle. Jos olisin rikas ja mulla olisi varaa lämmittää sähköllä nuo kanalat, niin vaihtelisin pehkua aina kun se alkaa vähän haiskahtaa. Mutta koska opiskelijan budjetti on pieni, meillä lämmitetään paskalla :smt003

Maatiaisille riittää hyvin, että pysytään plussan puolella. Meillä talvella jäätyi välillä vesi ja kanala oli melkein kymmenen astetta pakkasen puolella (silloin tosi kylmään aikaan), mutta kaikki oli hyvin kun ruokaa oli riittävästi. Tärkeintä on, ettei kanalassa vedä eikä siellä ole kosteaa.
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

No niin... äiti sitten keksi että hän haluaakin ehdottomasti viiriäisiä :confused3: Hänen siskollaan oli joskus viiriäisiä ja siksipä sitten sellaisia. Eli hautaanpa sitten kanahaaveet ja alan katsella josko saisin jostain viiriäisen munia. Pitikin mennä mainitsemaan viiriäisistä...
kuukernuppi

Viesti Kirjoittaja kuukernuppi »

Multa saat pääsiäisen jälkeen ostetuksi viiriäisenmunia, 10 kpl/ 3 euroa, todistettavasti kuoriutumisprosentti yli 85 :smt003
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Kiitokset tarjouksesta! Ovatko minkä väristä kantaa? Ja ovatko kukot ja kanat sukua toisilleen... äiti haluaa nimenomaan ei-sukusiitettyjä. Tädin viiriäiset kun olivat sukua toisilleen ja heikkenivät heikkenemistään sukusiitoksen edetessä. Viiriäisillä kuulemma yleisenä ongelmanakin se sukusiitos? Saan ystävältäni jonkun viiräiskasvatusoppaan... pitänee perehtyä :smt001 Hautomakoneella mikä minulla on, on haudotettu juuri viiriäisiä.
kuukernuppi

Viesti Kirjoittaja kuukernuppi »

Minulla on kahta eri kantaa olevia lintuja joten voin laittaa munat erilleen jolloin saat kahta eri sukua kun muistat pitää ne erillään koneessa, kuoriutumisen jälkeen ei ole toivoakaan saada selkoa siihen kuka tuli mistäkin.Nämä ovat ihan perusviiruja, tummia raidallisia, muutamia suklaanvärisiä ja muutamia valkoisia.
kuukernuppi

Viesti Kirjoittaja kuukernuppi »

Ja kuten jo sanoin niin ainakaan näillä ei hedelmöittymisen kanssa ole ongelmia, katso otsikosta: voi härreguud miten monta tipua!
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Hienoa :smt001 Otan tässä joskus yhteyttä. Ei ole väliä vaikka poikaset ovat sukua toisilleen mutta kunhan niiden vanhemmat eivät ole olleet. En nimittäin usko että äiti haluaa lisäillä niitä ainakaan ihan heti. Ja voihan sitä uutta verta sitten hankkia myöhemmin, vaihdella kukkoa.
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Dripple, kannattaa käydä hakemassa kirjastosta Raimo Pystysen Haudontaopas. Vihkosen voi myös ostaa Siipikarjaliitosta, hintaa näemmä 8 euroa.

Viiriäinen on sen verran lyhytikäinen lintu, että vois olla järkevää hankkia heti alussa erisukuisia yksilöitä, ei tarvitsisi olla sitten ihan heti etsimässä uutta verta. Jollain surffailullani törmäsin sellaiseen tietoon, että viiriäinen tosiaan kestää sukusiitosta huomattavasti heikommin kuin vaikka kana.
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Kiitokset kirjavinkistä. Netin mukaan kirja on lähikirjastossa hyllyssä, sitäpä siis heti tänään lainailemaan!

Luulin että ne elävät kauemmin...mutta netin mukaan kanat pari vuotta, kukot kauemmin. Kai se sitten tosiaan on hyvä ajatella sitä jatkoakin ja hankkia eri sukuja. Tuon hautomakoneen saan nyt ihan omaksi joten sitä saan käytellä milloin lystää.
kuukernuppi

Viesti Kirjoittaja kuukernuppi »

Pääsääntöisesti uudet viiriäiset haudotaan joka kevät, kovin vanhojen viirujen munia ei kannata enää hautoa, kuoriutumisprosentti laskee huimasti.......
monnilainen

Viesti Kirjoittaja monnilainen »

Joo, eikä kannata jättää yhtenä keväänä hautomatta, seuraavana saattaapi ollakin muninta heikkoa. Kokeilin kerran vahingossa ja laiskuuttani...
Vastaa Viestiin