Isoveli valvoo...

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
pikkupi
mille fleur
Viestit: 302
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Isoveli valvoo...

Viesti Kirjoittaja pikkupi » 20 Marras 2017, 21:40

Eräänä syksyn surkeana aamuna löysin kauheasti kiljuvan kananpojan lattialta. Aivan tipun, ehkä kuivamaan oli ehtinyt emon alla. En tiennyt kenenkään hautoavan, muori kurkisteli korkealla pesästä sen näköisenä, että täällä vaan muuten hengailen. Eikä sitten lähtenyt pienokaistaan hoitelemaan, vaan kökötti pesässä edelleen. Otin tipun sisälle ja virittelin keinoemon. Laitoin myös tuoreita munia 5kpl hautomakoneeseen vaikka olin sen jo talviteloille asettanut.
Muorilta ei enempiä tipuja kuoriutunut ja se ainokainen komistui huostassani yksinäisenä. Seurustelin tuon paljaskaulaisen lapsukaisen kanssa ehtiessäni ja ihan noin muuten vaan päättelin sen olevan kukko, oli senverran komeat elkeet. Koiran nokkaankin iski ilman varoitusta.
Kului tuo kolme viikkoa, yhtenä yönä oli 4 untuvikkoa kuoriutunut kuin salaa, illalla ei ollut edes säröä. Annoin heidän kuivua rauhassa ja sitten siirsin pienet samaan tuon kolmiviikoisen kanssa.
Apua, se kiljui ja huusi eikä lopettanut ollenkaan. Hain vanhan kanihäkin ja muutin tuon yksinäisen siihen. Ei ollut enää hänelle keinoemoa mutta olipa 21 astetta lämmintä ja täyshoito. Tuo vanhempi tipu siis pelkäsi noita pienokaisia.
Kului muutama päivä ja laittelin valmiiksi isomman häkkisysteemin. Otin siihen jo hyvin syömään ym. oppineilta pikkutipuilta keinoemon ja vein sinne ensin tuon yksinäisen paljaskaulaisen soturin. Kun se oli löytänyt ruoka ja vesipaikan vein myös nuo neljä vajaan viikon ikäistä pienokaista sinne. Kauheaa, yksinään elänyt nuorukainen yritti lentää pakoon ja kiljui henkensä hädässä. Mutta nuo pienet 4 pienokaista alkoivat syömään ja juomaan kuin ei mitään.
Vuorokausi on mennyt. Pienet tuppaavat kolme viikkoa vanhemman tipun alle eivätkä pelkää sitä ollenkaan. Tämä isompi ei tiedä mitä tekisi, mutta huomenna ne ovat jo samaa sakkia. Varmasti.
.

Raksu

Re: Isoveli valvoo...

Viesti Kirjoittaja Raksu » 03 Joulu 2017, 19:40

Tuosta tuli mieleen kun mulla oli kaverilta jalkansa loukannu tipu Aaretti hoidossa sisällä ja sit mulla kuoriutu tipuja ja aattelin et Aaretti sais kavereita ja kun ne pikkuset oli akvaariossa niin näytin niitä Aaretille lasin läpi niin se alko karjuun ihan hillittömästi joka kerran kun vein sen niitä kahtoon. Lopputulema oli et Aaretti oli yksin ja kun sen jalka parani niin se pääs omien sisarustensa pariin. Se huuto ja karjuminen oli kyllä erikoisen hauskaa omalla tavallaan :smt003 Samanen kukkopoika oli isännän perään kovasti ja kun ukko meni vessaan eikä päästäny Aarettia sinne niin se huus pukuhuoneessa ihan hillittömästi :smt005

Vastaa Viestiin