Musta munimaton "hautomakone"

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Musta munimaton "hautomakone"

Viesti Kirjoittaja Ronkeli » 04 Loka 2017, 18:45

Meillä on yksi helmikuussa 2017 syntynyt kana Hilja, joka ei ole koskaan muninut. Yritystä on kyllä ollut, mutta jostakin syystä munia ei vaan tule. Ei ole tietääkseni sairastanut mitään, ainakaan meillä ollessa (toukokuun puolesta välin). Käy silloin tällöin pesässä istumassa kuten muutkin, mutta mitään ei tapahdu. On pirteä, touhukas ja kaikkein kesyin ja komein kana. No, eihän kaikki ihmisetkään saa lapsia, miksi sitten kaikkien kanojen täytyisi olla koneita. Olemme päättäneet, että Hilja saa elellä ja odotellaan, että josko joskus vielä muninta lähtee käyntiin.
Kanat ovat viisaita eläimiä, eikö totta? Leikilläni sanoin sille, että "sinä sitä joutaisit toimimaan hautomakoneena, että toiset voisi munia silläkin aikaa". Eikä mitä: parin päivän päästä tästä se jumittui pesään ja hautoi tyhjää pesää. Pari päivää katsottiin ja sitten päätettiin lunastaa lupaukset ja annettiin sille kaksi munaa alle. Nyt on reilu viikko mennyt ja haudonta näyttää tuottavan tulosta, ainakin läpivalaisun mukaan munissa tapahtuu kehitystä. Kaipa ne hormonit hyrrää samalla tavalla vaikkei munia tulisikaan. Pari kertaa olen huomannut, että se on jaloittelun ja ruokailun jälkeen mennyt väärään pesään,mutta olen ohjannut sen omaan pesäänsä. Ei tässä kyllä syksytipuja olisi enää kaivannut, kun edellistkin ovat vasta 2,5 viikkoisia.

http://i6.aijaa.com/b/00743/14464042.jpg
Kuvassa Hilja pari päivää ennen haudonnan aloittamista kysyvin katsein: "enkö minäkin voisi olla äiti?"

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4234
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Musta munimaton "hautomakone"

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 04 Loka 2017, 18:56

Oih, onnea Hiljan haudontaan! On varmaan todella harvinainen tapaus. Innolla odotellaan kuulumisia! Isoilla, raskailla roduilla muninnan aloitus voi venyä pidemmällekin, mutta Hilja taitaa olla paljon pienempi?
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi

Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Re: Musta munimaton "hautomakone"

Viesti Kirjoittaja Ronkeli » 17 Loka 2017, 10:25

No niin, Hilja-keinoemo on saanut hautomisurakkansa suoritettua. Viime yön ja tämän aamun aikana kuoriutui kaksi somaa tipua. Hienosti haudonta sujui, nopeasti kävi pakolliset tauot suorittamassa ja takaisin pesään. Siirsin äsken kanan tipuineen haudontapesästä omaan "yksiöön", jossa saa rauhassa opetella hoitamista ja samalla opettaa tipuilleen elossa pysymisen taitoja. Hieno homma. Eipähän siitäkään kanasta ihan viraton tullut :smt002
Hilja on siis maatiaiskana, eli sanoisinko normikokoinen. Muninnan olisi pitänyt käynnistyä jo monta kuukautta sitten, mutta kun ei niin ei.

pikkupi
mille fleur
Viestit: 301
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Musta munimaton "hautomakone"

Viesti Kirjoittaja pikkupi » 20 Marras 2017, 21:47

Siinäpä taas muuan erikoinen muori. Niitä meillä kanaharrastajilla näyttää olevan. Onnea Hiljalle ja isäntäväelleen!

Ronkeli
tipu
Viestit: 43
Liittynyt: 29 Elo 2017, 19:22

Re: Musta munimaton "hautomakone"

Viesti Kirjoittaja Ronkeli » 21 Marras 2017, 15:05

Kiitos Pikkupi. Hiljan tiput ovat tänään viisiviikkoisia ja oikein pirteitä touhukkaita kavereita. Hilja on ollut todella esimerkillinen emo ja huolehtinut tipuistaan hyvin. Olivat ehkä viikon omassa yksiössään ja sen jälkeen muiden kanojen joukossa. Hilja valvoo koko ajan, ettei toiset pääse liian lähelle ja että hän ja tiput ovat ekana syömässä. Nyt tiput jo juoksevat ovelle vastaan : tuleeko jotain herkkuja. Kaikkea syövät mitä tarjolla on. Yöt nukkuvat vielä emon siipien alla. Tiedä sitten missä vaiheessa Hilja aikoo vieroittaa pienokaisensa ( eihän hällä oo ainakaan kiire munimaan). Alussa olin aivan varma, että kumpikin tipu ovat kanoja, mutta.... mutta nyt on toisen heltta alkanut punertaa.

Vastaa Viestiin