Musta munimaton "hautomakone"

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Musta munimaton "hautomakone"

ViestiKirjoittaja Ronkeli » Ke 04.10.2017 18:45

Meillä on yksi helmikuussa 2017 syntynyt kana Hilja, joka ei ole koskaan muninut. Yritystä on kyllä ollut, mutta jostakin syystä munia ei vaan tule. Ei ole tietääkseni sairastanut mitään, ainakaan meillä ollessa (toukokuun puolesta välin). Käy silloin tällöin pesässä istumassa kuten muutkin, mutta mitään ei tapahdu. On pirteä, touhukas ja kaikkein kesyin ja komein kana. No, eihän kaikki ihmisetkään saa lapsia, miksi sitten kaikkien kanojen täytyisi olla koneita. Olemme päättäneet, että Hilja saa elellä ja odotellaan, että josko joskus vielä muninta lähtee käyntiin.
Kanat ovat viisaita eläimiä, eikö totta? Leikilläni sanoin sille, että "sinä sitä joutaisit toimimaan hautomakoneena, että toiset voisi munia silläkin aikaa". Eikä mitä: parin päivän päästä tästä se jumittui pesään ja hautoi tyhjää pesää. Pari päivää katsottiin ja sitten päätettiin lunastaa lupaukset ja annettiin sille kaksi munaa alle. Nyt on reilu viikko mennyt ja haudonta näyttää tuottavan tulosta, ainakin läpivalaisun mukaan munissa tapahtuu kehitystä. Kaipa ne hormonit hyrrää samalla tavalla vaikkei munia tulisikaan. Pari kertaa olen huomannut, että se on jaloittelun ja ruokailun jälkeen mennyt väärään pesään,mutta olen ohjannut sen omaan pesäänsä. Ei tässä kyllä syksytipuja olisi enää kaivannut, kun edellistkin ovat vasta 2,5 viikkoisia.

http://i6.aijaa.com/b/00743/14464042.jpg
Kuvassa Hilja pari päivää ennen haudonnan aloittamista kysyvin katsein: "enkö minäkin voisi olla äiti?"
Ronkeli
tipu
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ti 29.08.2017 19:22

Re: Musta munimaton "hautomakone"

ViestiKirjoittaja HiltaHelikopteri » Ke 04.10.2017 18:56

Oih, onnea Hiljan haudontaan! On varmaan todella harvinainen tapaus. Innolla odotellaan kuulumisia! Isoilla, raskailla roduilla muninnan aloitus voi venyä pidemmällekin, mutta Hilja taitaa olla paljon pienempi?
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
 
Viestit: 4180
Liittynyt: Ti 01.11.2005 18:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Musta munimaton "hautomakone"

ViestiKirjoittaja Ronkeli » Ti 17.10.2017 10:25

No niin, Hilja-keinoemo on saanut hautomisurakkansa suoritettua. Viime yön ja tämän aamun aikana kuoriutui kaksi somaa tipua. Hienosti haudonta sujui, nopeasti kävi pakolliset tauot suorittamassa ja takaisin pesään. Siirsin äsken kanan tipuineen haudontapesästä omaan "yksiöön", jossa saa rauhassa opetella hoitamista ja samalla opettaa tipuilleen elossa pysymisen taitoja. Hieno homma. Eipähän siitäkään kanasta ihan viraton tullut :smt002
Hilja on siis maatiaiskana, eli sanoisinko normikokoinen. Muninnan olisi pitänyt käynnistyä jo monta kuukautta sitten, mutta kun ei niin ei.
Ronkeli
tipu
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ti 29.08.2017 19:22

Re: Musta munimaton "hautomakone"

ViestiKirjoittaja pikkupi » Ma 20.11.2017 22:47

Siinäpä taas muuan erikoinen muori. Niitä meillä kanaharrastajilla näyttää olevan. Onnea Hiljalle ja isäntäväelleen!
pikkupi
mille fleur
 
Viestit: 269
Liittynyt: Su 18.09.2011 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Musta munimaton "hautomakone"

ViestiKirjoittaja Ronkeli » Ti 21.11.2017 16:05

Kiitos Pikkupi. Hiljan tiput ovat tänään viisiviikkoisia ja oikein pirteitä touhukkaita kavereita. Hilja on ollut todella esimerkillinen emo ja huolehtinut tipuistaan hyvin. Olivat ehkä viikon omassa yksiössään ja sen jälkeen muiden kanojen joukossa. Hilja valvoo koko ajan, ettei toiset pääse liian lähelle ja että hän ja tiput ovat ekana syömässä. Nyt tiput jo juoksevat ovelle vastaan : tuleeko jotain herkkuja. Kaikkea syövät mitä tarjolla on. Yöt nukkuvat vielä emon siipien alla. Tiedä sitten missä vaiheessa Hilja aikoo vieroittaa pienokaisensa ( eihän hällä oo ainakaan kiire munimaan). Alussa olin aivan varma, että kumpikin tipu ovat kanoja, mutta.... mutta nyt on toisen heltta alkanut punertaa.
Ronkeli
tipu
 
Viestit: 27
Liittynyt: Ti 29.08.2017 19:22


Paluu haudonta ja tipujen hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 5 vierailijaa