Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
ipana
muna
Viestit: 14
Liittynyt: 04 Elo 2016, 20:49

Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

Viesti Kirjoittaja ipana » 25 Touko 2017, 14:57

Hei! En löytänyt ihan vastaavasta asiasta ketjua, ja tarvisin hieman neuvoja. Me päätimme talvella, että luovumme kanoista ajan- ja tilojen puutteen vuoksi. Saimme kanoille uuden kodin, ja sovittiin että kesän alussa saavat hakea kanat kaikkine tykötarpeineen. No, eräs kanarouva aloitti hautomisen kolmisen viikkoa sitten. Keräsin siltä aluksi munat pois, mutta kun se sinnikkäästi oli kolme päivää istunut pesässä, merkkasin sille 5 munaa haudottavaksi. Ensi maanantaina tulee 21 vrk hautomista täyteen. Ongelma 1: mies haluaa kanat pois mahdollisimman pian. Minkä ikäisinä tiput voivat muuttaa, kun emo lähtee mukaan? Riittääkö esim. 3 viikkoa, että tiput ovat riittävän isoja? Ongelma 2: hautoja pesä on n. metrin korkeudella pöydän päällä. Pesän pohjana on se pöytä, jonka päällä on alhaalta avoin vanerilaatikko. Pitäisikö tuo pesä siirtää lattialle, vai riittääkö että laitetaan pöydän reunoille n. 10 cm laidat? Ja sitten jonkinlaiset portaat, kun tiput on niin isoja että pääsevät sen laidan yli?

Ja sitten vielä yksi asia, mitä mietin. Asumme Pohjois-Lapissa, ja täällä on vielä lunta. Lämpöä on ulkona n. 3-5 astetta. Olemme pitäneet kanalan oven n. 10 cm auki, että kanat pääsevät ulkoilemaan oman halunsa mukaan, koska kanalassa ei ole erillistä kanojen luukkua. Kanan hautomispesä on ihan lähellä ulko-ovea. Kuinka helposti tiput kylmettyy? Ei oikein viitsisi laittaa lämmitintä, kun se lämpö menee kuitenkin ulos, eikä koko kanalaumaa viitsisi eristää enää sisälle. Onko tuo oven edessä oleva pesäpaikka huono? Toinen vaihtoehto olisi siirtää pesä kanalan takanurkkaan kauemmas ovesta mutta lattiarajaan. Kiitos, jos joku osaa auttaa!

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1570
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

Viesti Kirjoittaja Maattari » 25 Touko 2017, 16:02

Tiput voi muuttaa heti emon kanssa. Mulle tuli kerran hautova kana, siirrettiin pesineen kaikkineen ja hautoi loppuun meillä.
Pesän siirtäisin lattialle ensimmäisen tipun kuoriuduttua tai verkottaisin pesän suun jos mahdollista ja siirtäisin sitten kun kaikki ovat kuoriutuneet.
Äippä pitää tiput lämpiminä, ei ne kylmety.
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

rilla
orpington
Viestit: 758
Liittynyt: 21 Helmi 2010, 14:50
Paikkakunta: virrat

Re: Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

Viesti Kirjoittaja rilla » 27 Touko 2017, 12:47

Maattari kertoi kaiken tarpeellisen.

Kana pitää tipun lämmöistä huolen. Ja voi hyvin muuttaa vastakuoriutuneiden kanssa. :smt023

ipana
muna
Viestit: 14
Liittynyt: 04 Elo 2016, 20:49

Re: Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

Viesti Kirjoittaja ipana » 30 Touko 2017, 09:58

Tänään aamulla kuului pesästä piipitystä, en malttanut olla kurkkimatta kanan alle ja pieni keltainen tipunen siellä näkyi. :smt055 Näytti ettei ollut vielä kunnolla kuivakaan... sitä en nähnyt, oliko vielä munia tai muita tipuja, yksi kuollut tipu oli siirretty pesän ulkopuolelle. Miten se pesän siirto käytännössä tehdään, kun tuossa pesäkopissa ei ole lattiaa (lattiana se pöytä, minkä päällä koppi on)? Tuo kana ainakin antaa koskettaa (meidän edellinen hautoja oli niin äkäinen että kävi kimppuun jos yritti koskea pesään). Ja sitten mietin myös lämpöjuttuja. Kananhan pitää päästä välillä tarpeilleen, ja syömään ja juomaan. Aamulla laitoin kyllä ruokaa ja vettä pesäaukon suulle, mutta kai sen kakalle pitää päästä. Niin että jos kana lähtee pesästä niin miten pikkutiput, kuinka nopeasti ne tällä säällä kylmettyy? Ulkona on vain yksi aste lämmintä, välillä saattaa tulla luntakin. Muu parvi kyllä viihtyy ulkona koko päivän. Että voisinko vain päästää muut ulos ja laittaa kanalan oven kiinni, niin että emo ja tiput ovat keskenään kopissa, ja päästään muut illalla sisälle ja suljen taas oven? Tarhassa on jonkin verran katosta ja suojapaikkoja, mutta ei tietenkään niin suojainen ole kuin itse koppi.

ipana
muna
Viestit: 14
Liittynyt: 04 Elo 2016, 20:49

Re: Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

Viesti Kirjoittaja ipana » 30 Touko 2017, 19:54

No niin, muutto suoritettu. Vähän siinä oli kokemattomalla pähkäilemistä, mutta näin se meni: tein pahvilaatikosta pienen pesän, johon sahanmuhia. Nostin kanan päältä kopin pois ja siirsin lattialle. Tässä vaiheessa kana hätääntyi. Pistin pahvilaatikkopesän kopin sisään ja kopeloin kanan alta tipun (joka oli jo kuiva ja tosi söpö :smt049 ) sekä munan josta pilkisti nokka. Sitten nostin kanan perään. Vähän se vielä oli hämmentynyt, mutta siirteli munan allensa. Tipu ei osannut emon alle mennä, mutta työnsin sen siiven alle. Annoin kanalle pesään ruokaa ja rauhoittui kyllä. Yksi muna oli mystisesti kadonnut pesästä :smt017 Merkkasin 5, yksi rikkoutui alkuvaiheessa, yksi tipu löytyi kuolleena, eli kolme pitäisi olla jäljellä. Kuitenkin kanan alta löytyi vain 1 tipu ja se muna josta nokka pilkisti. Olisiko kanalla yksi tipu voinut olla piilossa siiven alla??? Toivottavasti ainakin tuo yksi jää henkiin, että saa kana hoidettavan urakan päätteeksi. Mehän ei sinänsät tipuja olisi edes toivottu, kun ovat siirtymässä muualle, mutta kanat tekee näköjään mitä tahtovat. :smt003

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 755
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Tipujen muutto emoineen? + pesän siirrosta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 30 Touko 2017, 20:27

On ihan mahdollista, että yksi tipu on ollut koko siirto-operaation ajan siiven alla. Se selviää kunhan tiput alkavat liikkua emon alta kurkkimaan maailmaa jolloin näkee montako niitä on. Tosin joskus muniakin katoaa. Mulla viimeisessä haudonnassa, myöskin kanan alla, yksi muna katosi mystisesti jo tokana haudontapäivänä. Kaikki on mahdollista.

Niinpä, kanat tekevät mitä tahtovat. :smt003 Meidän tehtävämme on sopeutua ja palvella niitä parhaamme mukaan. :smt005
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin