Tipu kaatuilee!!

kysymyksiä ja vinkkejä haudonnasta sekä tipujen hoidosta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja Tirppana » Ke 04.01.2017 02:25

Moikka Munanetti!
Meille kuoriutui 26.12 tipu hautomakoneesta.
Mutta nyt reilun viikon jälkeen olemme huomanneet tipussa hieman jotain omituista..
Tipu on ollut hieman väsyneen oloinen, enkä tiedä onko se normaalia. (Minulla ei ole tipuista vielä hirveän paljon kokemusta) Se väsähtää äkkiä ja voi siis nukahtaa ihan minne vain, ja todella nopeasti! :shock: Ihan kesken syömisen tipu saatta yhtäkkiä vain ummistaa silmät. (Usein myös kallistuu todella paljon sivulle). Tipun herätessä ihan kuin se "säikähtäisi" aina jotain, sillä alkaa heti kamala räpiköiminen ja piipitys. Samalla kaatuilee ja hapartelee minne sattuu.
Huomasimme myös jalassa olevan jotain vikaa. Tipu pitää välillä toista jalkaansa ihan suorana sivussa, koko paino toisella jalalla. Tämä toinen jalka vaikuttaa ehkä hieman "jäykältä", se pitää myös koukussa usein. (Eli tarkoitan että tipu ei nosta kehoan painon varaan vaan on ikäänkuin kyykyssä toisella jalalla). Mutta kuitenkin omatoimisesti haluaa liikkua. En tiedä tuottako se pikkuselle kipua?
Tipu ei tästä levossa ainakan meinaa mitään, se vaikka juuriinsa nukahtaisi tähän asentoon!! Lopuksi tipu saattaa nukahtaa niin kyljelleen että kaatuu selälleen ja herää.
Myös usein nukkuu tietyssä nurkassaan, liikkuu vain meilkeempä syömään. Ehkä välillä hieman touhuaakin. Nukkuvatko tiput normaalisti näin paljon!?
Kävely vaikuttaa tosi hankalalta ja koko tipu poukkoilee minne sattuu. Toisen jalan uloin varvas menee välillä suppuun ja ristiin toisen varpaan kanssa. Muutenkin vaikuttaa hitusen käyrältä. Toinen jalka vaikuttaa hiukan hentosemmalta kuin toinen.
Olemme tutkineet jalat perinpohjasesti, eikä ole löytynyt mitään muuta ulkoisesti poikkeavaa.
Ruokahalua ainakin piisaa sekä vaikuttaa muuten terveeltä! :smt054
Olisin todella kiitollinen jos joku löytää ratkaisun jalka-ongelmaan niin saataisiin tipu mahdollisimman nopeasti kuntoon! :smt055
Tirppana
 

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja HiltaHelikopteri » Ke 04.01.2017 19:05

Pari tarkentavaa kysymystä: mitä tipu syö, paljonko on lämpötila? Tuliko haudonnasta vain yksi tipu, mitä tapahtui muille munille, jos niitä oi?
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
 
Viestit: 4180
Liittynyt: Ti 01.11.2005 18:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja Tirppana » To 05.01.2017 15:00

Munia oli yhteensä kolme hautomakoneessa. Muissa kahdessa ei enää huomattu kehitystä tai liikettä, joten pistimme pois.
Kanan alla kaksi munaa tällähetkellä, joista yksi kuoriutui viime yönä. Huolisiko kana tipun itselleen vai olisiko sen parasta olla omassa boxissaan?
Tipu syö lähes kaikkea mm. kananmunan keltuaista, jauhelihaa, kaurahiutaleita, leivänpalasia, kananmunankuoria, hiekkaa... Kaikki melkein menee ja syökin valtavalla ruokahalulla.
Lämpötila on ollut siinä 35 asteen tienoilla. Paikkaa vaihtamalla tipu saa itse "valita lämpötilansa". (Muualla viileämpää) Lämpölampun alla tietysti lämpimpää kuin muualla.
Teippasimme nyt vasemman jalan varpaat (menivät ristiin aika ikävästi), sekä oikeaa jalkaa pitää melkein koko ajan suorana sivulla. Siihen emme ole löytäneet vielä ratkaisua, mikä jalassa on vialla. Todella outoa. Onkohan asia korjattavissa vai aiheuttaako se pikkuiselle vain kipuja :smt022
Eilen kuoriutunut tipu on täysin terveen oloinen ja jalat kondiksessa.
Tirppana
 

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja HiltaHelikopteri » To 05.01.2017 20:17

Tarkan valvonnan alla tipua voisi koettaa tarjota emokanalle, parempi sen olisi olla toisten seurassa kuin yksin. Mutta tietysti pitää katsoa sitä liikkumista, pystyssä pysymistä ja kaatuilua pesäolosuhteissa, että miten lähtee sujumaan. Saisitko hommattua tipurehua ja/tai vitamiinikuurin? Heikot jalat voivat johtua hautomakoneen huonoista olosuhteista. Avasitteko kuoriutumattomat munat? Toivottavasti tipun jalat rupeavat vahvistumaan!
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
 
Viestit: 4180
Liittynyt: Ti 01.11.2005 18:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja Tirppana » Pe 06.01.2017 18:09

Tipu siirrettiin tänään emokanan luo, ja kana hyväksyi tipun. Tipun tilannetta on tarkkailtu useaan kertaan vuorokaudessa sekä olemme varmistaneet että tipu saa tarpeeksi ruokaa.
Jalkaa se edelleen vetää "taakse sivuun" aivan suoraksi. Käveleminenkin vaikuttaa kovin hankalalta, kun tipu lähtee poukkoilemaan minne sattuu. Ihankuin jalka olisi jäykistynyt tähän asentoon? Vai onko se vain sitten kipeä... Koska jalan tipu pystyy laittamaan koukkuun avustuksella, eikä tämä vaikuta häntä sattuvan. Myös olen koko jalan sormella kokeilemalla yrittänyt käydä läpi, enkä ole mitään erikoista löytäny.
Ainoana ongelmana on tämä "suora jalka", jota tipun on vaikea itse välillä koukistaa.
Tipulle olemme yrittäneet syöttää mahdollisimman paljon erilaista ruokaa. Myös rehua alkanut pikkuhiljaa syömään. Tuo vitamiinikuuri olisi varman hyväksi! Pistetään korvan taakse.
Toivottavasti se siitä vahvistuisi, sillä se ei kauaan tuon jalan kanssa pärjää. Nyyyh :smt022
Tirppana
 

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja Tirppana » Pe 06.01.2017 18:51

Yritin kokeilla lisää kuvaa tänne, toivottavasti toimii! Tässä kuvaa miten tipu pitää jalkaansa ikävästi takana. Asentokin näyttää välilä niiin kummalliselta :smt017 Help!

Kuva

Kuva
Tirppana
 

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja Kate75 » Ti 21.02.2017 14:08

Kuinka tässä kävi? Meillä joskus koneesta tullut tuollaisia jalkavaivaisia (viime vuonna 2 n.100:sta haudotusta) ja molemmat kuolivat vaikka söivät ja vaikuttivat muuten virkeiltä. Jalkaa ei saanut normaaliin asentoon eikä uskaltanut vääntää kun oli nivel ihan tönkkö. Nyt meillä sitten tipu jonka pää on vinossa niskasta, syö ja kasvaa ja on pirteä, on jo kolmiviikkoinen, mut kaula ei oikene.
Kate75
tipu
 
Viestit: 30
Liittynyt: Ma 08.04.2013 19:07

Re: Tipu kaatuilee!!

ViestiKirjoittaja rilla » Ti 21.02.2017 16:04

Samoin minulla koneesta joskus tommonen tullut.

Ei kyllä tullu eläjää. :smt022
rilla
brahma
 
Viestit: 760
Liittynyt: Su 21.02.2010 15:50
Paikkakunta: virrat


Paluu haudonta ja tipujen hoito

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 6 vierailijaa