lehtikaali ja ruusunmarja

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
kieku

lehtikaali ja ruusunmarja

Viesti Kirjoittaja kieku »

Onko kuivattu lehtikaali ja ruusunmarja sopivaa ruokaa kanoille? Jos kuivaan niitä nyt talvea varten, pitääkö ne liottaa ennen kuin antaa kanoille?
Eme

Re: lehtikaali ja ruusunmarja

Viesti Kirjoittaja Eme »

Muistelen, että lehtikaalin kalsium-fosfori suhde on negatiivinen kalkin imeytymisen kannalta. Ainakin kilpikonnien kanssa kaalia ei suositella annettavaksi osana päivittäistä ruokavaliota, kanoillahan kalkin imeytyminen on varmasti yhtä tärkeää, kuin kilpikonnillakin. Eli kuivaisin kyllä, mutta antaisin pieninä määrinä osana muuta ruokaa, en päivittäin.
Maru

Re: lehtikaali ja ruusunmarja

Viesti Kirjoittaja Maru »

Onkos keräkaali eri juttu sen kalkin imeytymisen kannalta.
Mietin vain, kun viime talvena 3 tyttöä veti useammankin keräkaalin huiviinsa. Vein kokonaisen ja hakkasivat sitä innoissaan, kunnes jäi vain kanta.
Eme

Re: lehtikaali ja ruusunmarja

Viesti Kirjoittaja Eme »

Kaivelin vähän muistiani ja kilpikonnakirjojani ja totesin, että kaalien kohdalla ongelma ei ollutkaan kalsium-fosforisuhteessa vaan oksaalihapossa. Oksaalihappo siis heikentää kalkin imeytymistä, mutta monilla kaaleilla tuo kalsium-fosforisuhde näyttäisi päin vastoin olevan positiivinen tai 1:1. Kalsium-fosforisuhteeseen vaikuttaa suuresti maaperän kalkkipitoisuus, eli jos kaalin kasvattaa omassa, hyvin kalkitussa maassa, voi suhteen saada kääntymään hyvinkin positiiviseksi. Oksaalihappopitoisuuteen taas ei voi vaikuttaa vaan se on luontainen kasvin ominaisuus, käsittääkseni. Oksaalihappo sitoo kalsiumia ruoansulatuksessa estäen siis sen imeytymisen elimistöön. Uusimpien tietojeni mukaan se sitoo kuitenkin vain itsessään olevan kalsiumin, ei muussa ravinnossa olevaa. Alla vielä lainaus Tortoise foorumin asiaa käsittelevästä keskustelusta:
Oxalates are a similar story. First of all, a lot of oxalate measurements are done on cooked plants, and heat activates the acid. Next, vitamin A cancels some of the effect, and a lot of high oxalate plants are high in vitamin A. Also, the oxalate levels differ in a given plant by age, freshness, and part of the plant.

Oxalates bind calcium, but they do not bind it randomly- they only bind with the calcium in that plant- not all of the calcium in the diet. There is also a difference between soluble and insoluble oxalates- solubles wash right out.

Reptile vets are unsure of the role oxalates play in bladder stones and other problems. Dehydration is generally considered the real problem with the oxalates making stones because there is too little water to wash them away.

It is also well-known that wild tortoises freely eat plants that are considered toxic to humans because of the high levels of oxalates. While bladder stones do occur in wild tortoises, there seems to be.

In other words, there is no real evidence that it is necessary to pick out every spinach leaf from Spring Mix or to treat foods with moderate levels of oxalates to be poisonous... when they are part of a varied diet and the tortoises have good cares.

Some Sources:
- http://growingtaste....xalicacid.shtml
- http://www.drweil.co...xalic-Acid.html
Eli mikäli muussa ravinnossa on reilusti kalkkia, ei kaalkasveista pitäisi olla haittaa. Näin asian suomensin itselleni ja voipipa olla, että minun kilpikonnatkin saavat tästä eteenpäin useammin kaalia ruuakseen! Hyvä, että tuli puheeksi täällä, niin tuli päivitettyä näkemyksiäni asiasta!
Vastaa Viestiin