Kalaa kanoille

kysymyksiä ja vinkkejä kanojen ruokinnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

pjl123

Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja pjl123 » 24 Touko 2012, 09:15

Voiko kanoille antaa kalaa?? jos laskin kokonaisia pikku särkiä lihamyllyn läpi niin voiko niitä siis kanoille antaa?? :-"

maunu_muori

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja maunu_muori » 24 Touko 2012, 09:58

Mie teen kalan kanssa niin, että kiehautan ne(paitti muikut ankoille). Keittäminen tappaa mahdollisia loisia. Ei tarvii perata, kunhan kiehautat, kanat hoitaa kyllä pilkkomisen sitten ite-

pikkupi
mille fleur
Viestit: 300
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja pikkupi » 31 Touko 2012, 15:47

Minä olen pannut kalat joutavaan kattilaan kokonaisena . Perkaamattomat ja tuoreet sekakalat aika pieniä luonniollisesti kun isommat perkaan ihmisille. Niin ja puhtaaksi pestyt kalat siis ne joutavaan kattilaan joutavat. Päälle kaadan kiehuvaa vettä peitoksi asti ja sitten kattila hautumaan lieden reunalle tai leivinuunin jälkilämpöön. Ei sekottelua eikä kovaa porisevaa kiehumista.
Joittenkin aikojen päästä panen sen klattilan ulos jäähtymään ja seuraavana aamuna tyhjennän kanojen ruoka kippoihin. Kaikki menee tapellen eikä mitään kalan makua tule muniin. :smt003

Iloisten Munatalo

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo » 31 Touko 2012, 20:33

pikkupi kirjoitti:Minä olen pannut kalat joutavaan kattilaan kokonaisena . Perkaamattomat ja tuoreet sekakalat aika pieniä luonniollisesti kun isommat perkaan ihmisille. Niin ja puhtaaksi pestyt kalat siis ne joutavaan kattilaan joutavat. Päälle kaadan kiehuvaa vettä peitoksi asti ja sitten kattila hautumaan lieden reunalle tai leivinuunin jälkilämpöön. Ei sekottelua eikä kovaa porisevaa kiehumista.
Joittenkin aikojen päästä panen sen klattilan ulos jäähtymään ja seuraavana aamuna tyhjennän kanojen ruoka kippoihin. Kaikki menee tapellen eikä mitään kalan makua tule muniin. :smt003
Pehmeneekö ruodotkin tuolla systeemillä?

pikkupi
mille fleur
Viestit: 300
Liittynyt: 18 Syys 2011, 14:39
Paikkakunta: Pirkanmaa

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja pikkupi » 01 Kesä 2012, 09:48

Jos koko yön pitää leivinuunin jälkilämmössä kuten minä joskus olen tehnyt, kun uuni on ollut sopiva ei siis liian kuuma. Silloin pehmiää. Mutta tuollaisen keittämissession jälkeen ne ei vallan pehmiä, ellei keitä tai siis hauduta tunteja. Silti ei niistä pienistä kaloista ole juurikaan kompostiin pantavaa jäänyt jotain isompia ruotosolmuja joskus ja pään luita. Kaiken muun on kanat nokkineet.
Nyt, samoin kuin viimekesänä tulee tuolta järveltä jonne on matkaa kilometrejä joku iso valkoinen lintu navetan katonharjalle kyttäämään kanojeni ruokia. Se on erittäin hanakka sille kala-astialle. Jota en kuitenkaan viitsi viedä sisätiloihin ettei se unohdu sinne ja ala haisemaan ja kärpäsiä keräämään. Näin kesällä kun laitan kanoille ruuan tuohon leveän salavan alle jonka juurella ne muutenkin mieluusti oleskelevat. Niin ja oksille lentävät. :oops: :smt037

ellikki

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja ellikki » 01 Kesä 2012, 10:21

Minulla on ulkogrillissä sähköinen keittolevy (sellainen parinkympin versio), jolla vanhalla kattilalla kaloja keittelen. Kotiväki kun ei tykkää hirveästi siitä keitetyn kalan hajusta.

maunu_muori

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja maunu_muori » 01 Kesä 2012, 10:31

rengaspoltin( kaasulla) ja 30 litran kattila.. sillä mie. Tuli hommattua useampi setti, silloin kun oli 5 sikaa :smt047 . Ei sitä 100 litraa sikasoppaa muuten ehdi töitten jälkeen vääntämään ;).. halpaa on omakasvattama possu :smt005, mut onneks noita voi käyttää sitten muihinkin keitoksiin... kesäsin on melkein joka päivä vähintään se 30l tulilla. Ja kesäkekkereillä sitten allergiapaella, tavispaella ja kasvispaella :smt045 .. muurikkalettuja jne. Mielipuuha on toi kokkaaminen :smt007 , jos ette jo arvanneet :smt040

snnaanna

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja snnaanna » 01 Kesä 2012, 11:08

Meillä on iso kotapata, johon kippaan kalat suoraan katiskasta/verkoista ihan kokonaisena (paitsi isoja haukia en ole antanut). Lahnat, säret ja ahvenet. Sitten tulet alle ja muutaman tunnin saavat siinä porista, mitä nyt n. pari pientä pesällistä jaksaa lämmittää. Välillä poimin myös nokkosia sekaan, tulee mainio kalakeitto. Enimmät vedet pois ja ulkotarhaan kun kippaa, niin muutaman päivän päästä ei ole jälellä enää mitään muuta, kuin isoimmat ruodot.
Purettiin tuo pata viime kesänä remontin alta pois, ja meinasin siirtää sen lämmönlähteeksi karjakeittiöön, mistä avonainen ovi talvikanalaan.
Mikäs siinä talvellakin keitellä kaloja, jos vaikka olisi pilkkionnea :)

Karri

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Karri » 17 Kesä 2012, 14:02

Täällä tarjoiltiin ekaa kertaa kalaa. Verkoissa oli 4 x 500g lahnoja sivutuotteina. Pää ja sisukset pois ja tunniksi kattilaan. Kukko hotki vimmalla niin paljon kuin kupuun mahtui ja melkein pyörtyi rypykuoppaansa aterian jälkeen. Tuskin se edes ehti maistaa ekan suupalan jälkeen mitään :smt003 Kanat olivat varovaisempia ja kalaa jäi huomisellekin tarjottavaksi. Tirpat erottelivat taitavasti lihat luista. Kukko saattoi niellä muutaman ruodonkin sillä vauhdilla.

Suppis

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Suppis » 18 Kesä 2012, 21:52

Joo kala on mainiota sapuskaa kanoille keitettynä.
meillä pyydetään roskakalaa tonneittain niin nyt keväällä keitin isolla pöntöllä avotulella salakkaa ja särkee 5*80l saavillista ja pussitin parin litran pusseihin ja pakastin koko pakkasellisen.
siihen keitän pottua lisäksi muutaman kerran viikossa ja annokseen lisään rouhittua härkäpapua. .. kyllä kukon karvat kiiltää :smt003

varsinkin kun keitetaan ruodot pikkukaloista ja suolet ja muut niin loiset kuolee ja ravintoaineet on mitä mainiointa. keitetty kala ei musta tuu ollenkaan kalan makuna muniin .

Pippis

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Pippis » 04 Heinä 2012, 18:48

Karri kirjoitti:Kukko hotki vimmalla niin paljon kuin kupuun mahtui ja melkein pyörtyi rypykuoppaansa aterian jälkeen. Tuskin se edes ehti maistaa ekan suupalan jälkeen mitään :smt003
Ihana mielikuva :smt044 :laughing3:

Iloisten Munatalo

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Iloisten Munatalo » 04 Heinä 2012, 21:58

Meillä isäntä käväsi ongella ja särkeä ja salakkaa on huomen aamulla puuron lisukkeena :smt023 :smt016

Kalle
kääpiö-kochin
Viestit: 334
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Kalle » 05 Heinä 2012, 00:51

Meillä eivät kyllä särjet ja ahvenet jouda kanoille; niin maukasta kalaa ovat esim, purkitettuina, savustettuina ja särki graavattuna. Pienet, alle parin kilon lahnat sensijaan menevät kanoille samoinkuin kaiken kalan perkkeet. Sitä kalaa kun meillä tulee päivittäin, vuodet läpeensä.
Kala on mitä mainioin eläinvalkuaislähde kanoille ja muniin ei takuuvarmasti tule kalanmakua.
Keitetyn kalan ryyditän minäkin nokkossilpulla ja pieni luraus valutettuun muhennokseen kylmäpuristettua pellavaöljyä ja kuivattua leipää; namnam, sanovat kanat.
Jopa muutamalla katiskalla pitää kanat ja koko perheen kalassa; meillä vieläpä parisataa metriä verkkoja ja joskus pari rysääkin, eli kyllä kanoille riittää tuota kalaa. Toisaalta, pakastamaan en ole kanojen kalaa ryhtynyt; ylimäärän kuivaaminen on halvempaa.

Haaveilija

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Haaveilija » 10 Heinä 2012, 19:07

Kalle: Kerrotko, miten kuivaat ja tarjoat sen jälkeen? Liotatko/keitätkö vai annatko kuivana?

Kysyn vielä ihan varmistusta, siis voi antaa ruotoineen? Minkä kokoisen kalan (tai ruodot)? Osaavatko ne jättää ruodot syömättä vai saavat ruodotkin nieltyä? Ei nimittäin huvittaisi yhtään alkaa ruodonkaiveluoperaatioon kalkkunakukolta... :smt001

Kalle
kääpiö-kochin
Viestit: 334
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Kalaa kanoille

Viesti Kirjoittaja Kalle » 10 Heinä 2012, 22:50

Minä kuivaan 10-15cm pituisia kaloja sellaisenaan. Pituus johtuu verkon silmäkoosta, 13mm. Isommat kalat keitän ja annan leipä/nokkossilpun kanssa. Kuivakalan murskaan hienoksi ja sekoitan appeeseen. Kanat, ainakin meidän kanat, osaavat erotella ruodot pois.

Vastaa Viestiin