Ronkeli täällä, Terve !

esittele itsesi/lue ohjeet tiedotteesta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Ronkeli täällä, Terve !

ViestiKirjoittaja Ronkeli » Ke 30.08.2017 20:01

Tervehdys Pohjois-Karjalasta. Nimimerkki on väännös sukunimestä. Monta vuotta mietin omien kanojen hankkimista ja tänä keväänä sen haaveen toteutin. Ei siis ollut hetken mielijohteesta kanojen hankinta. Isäntä nikkaroi ja eristi liiteristä talviasuttavan kodin ja ulkotarhan tuleville perheenjäsenille. Toukokuussa noudin 5 noin 4 kk:n ikäistä kanaa ja yhden kukon. Kanat ovat maatiaisia (tarkempaa määritystä kasvattajat eivät tienneet) ja konehaudonnan tuotoksia, joten äidittöminä elontaipaleensa aloittaneet. Kukko on taas Sussex, joka oli tullessaan nuorempi kuin kanat. Kanat siis alkuun näyttivät kukolle kaapin paikan, nyt ehkä jo hieman osat muuttuneet.

Alkuun elo sujui leppoisasti pihapiiriin tutustuessa eli kanat siis kulkevat päivisin vapaana ulkona. Ensimmäiset aloittivat munintansa kesä-heinäkuun vaihteessa. Heinäkuun 8. päivä iltahämärissä pihapiiriin ilmestyi ilves. Tietysti pelko iski, että tämä se nyt vie meidän pienokaiset. Pari päivää häkissä ja sitten taas vapaaksi pihalle. Isoa kissa ei näkynyt enää. Vajaan kahden viikon päästä tästä aamulla meidän vielä nukkuessa tuli ahma ja löysi ulkotarhasta heikon kohdan ja sai saaliikseen kaksi kanaa. Ahma pyöri pihapiirissä vielä muutaman päivän (valokuvia löytyy).Taas eristettynä häkkiin viikon päivät. Riistakamera valvoi ja kun ahmaa ei enää näkynyt, niin kanat pääsivät vapaasti liikkumaan pihaan.

Katselin pari viikkoa pienentynyttä laumaa ja kuin sattumalta löysin kasvattajan, jolla oli 3 pääsiäisen aikaan syntynyttä alholaista. Siispä nämä muuttivat meille. Isommat kanat ja kukko koulitsivat pienempiä parisen viikkoa, mutta nyt elo sujuu jo mukavasti. Aiemmista maatiaisista yksi halusi tipuja ja kahden viikon munien varastelun jälkeen minun oli myönnyttävä ja annettava hälle 4 munaa, joita se nyt antaumuksella hautoo. Siitä ei vielä tietoa onko munat edes hedelmöittyneitä, kun kukkokin niin nuori. Toisella kanalla myös kova hautomavietti päällä ja siellä se kanalassa hautoo tyhjää pesää. Ja jos tipuja joskus tulee, niin mikä lie lopputuleva sussexin ja maatiaisen risteytyksestä. Yksi ensimmäisen satsin kanoista taas ei muni ollenkaan, vaikka toiset on puskeneet munia jo kaksi kuukautta. Voiko olla munimattomia kanoja ja mistä se johtuu? Kyllä sillä on yritystä, mutta yhtään munaa sen alta ei ole löytynyt.

Tässä jotakin näin alkuesittelyksi. Eli kovasti eletään kanamaailmassa :smt002
Ronkeli
muna
 
Viestit: 24
Liittynyt: Ti 29.08.2017 19:22

Re: Ronkeli täällä, Terve !

ViestiKirjoittaja Helenals » La 07.10.2017 00:57

Tervetuloa! :smt001
Täälläkin on ilveksiä, vaikkei olla ihan pihalla nähty. Kanat kyllä menevät kiltisti sisään hämärän tullen, vaikka muuten toistaiseksi ulkoilevat aivan vapaina. Harkinnut myös riistakameraa, mutta laitumelle (lammas), jossa menee eläinten kulkupolku. Miettinyt kovin miten laittaa turvallinen ulko-aitaus.
Täällä juuri kuoriutunut ekat kanojen hautomat tiput. Aika ihmeellistä miten kanat osaavat. :smt003 Kukot ja kanat täällä maaliskuussa kuoriutuneet. Haudonta-osiossa lukee munien läpivalaisusta. Aika pian näkee onko tipuja tulossa. Onnea hautojille!
Helenals
kana
 
Viestit: 82
Liittynyt: Pe 04.11.2016 14:22


Paluu uudet käyttäjät

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa