Strutsien haudonta

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Avatar
maatiaiskukko
sussex
Viestit: 596
Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja maatiaiskukko »

Tuo muutaman vuoden vanha Strutsitarhaajan opas kertoo hinnoista (markoista euroiksi muunnettuna ilman indeksikorotuksia), että 3kk ikäinen lintu maksaa 350 - 400 euroa. Emolintujen hinta on 2500 - 3300 eur. :smt003

Haudontavarustuksesta kerrotaan, että alkuun pääseminen vaatii vähintään 17 000 euron investointeja tiloihin ja laitteisiin. Mutta Eepille lohdutuksena, että ainahan sitä itse tehtynä halvemmalla pääsee. :)

Poikaskasvatuksesta sen verran, että poikaset vaativat 3kk ikään asti jatkuvaa huolenpitoa, mikä tarkoittaa mm. ruokintaa päivisin 2 tunnin välein.

Laitan kohta niitä haudontaohjeita. :smt024
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa
pippuri

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja pippuri »

Meillä oli nandujen haudontaan kaksi konetta, toinen oli jääkaapista tehty ja toinen joku amerikkalainen yhden hengen saunan kokoinen laitos, joka oli nimenomaan strutsin munien haudontaan tarkoitettu.. arvatkaapas kummalla tuli paremmat tulokset :smt002
Tosin ei me tuolla isolla koneella haudottu kuin yksi satsi, koska koneen kun nappas käyntiin, niin jo alkoi sähkömittarin viisari pyöriä vinhaa vauhtia :smt018
Eepi

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Jos mulla riittäisi niitä myytäviksi asti ni mähän olisin rikas!! No ei vaiskaa, täytyykin lainata tuo opus kirjastosta niin saan paremmin noita hoitojuttuja lueskeltua sieltä. Oottekos te Pippuri hautonut strutseja? :smt017
Avatar
maatiaiskukko
sussex
Viestit: 596
Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja maatiaiskukko »

Tässäpä näitä haudontatietoja.
Tiedot on peräisin pääosin muista lähteistä kuin omasta kokemuksesta. Tärkeimpänä tiedonlähteenä on ollut teos Strutsitarhaajan opas (Sirpa Granholm).

No niin, ensin on muna ja sitten strutsi.
Munintakauden alussa munat on tavallisesti hedelmöittymättömiä, joten ensimmäisiä munia ei kannattane hautoa. Strutsi munii munan joka toinen päivä, koska munan kehittyminen strutsin sisällä kestää 48 tuntia. Ekat munat kannattaa jättää houkutusmuniksi pesään, jotta emo jatkaa munintaa samaan pesään. Jatkossa siitosmunat kerätään suojakäsineet käsissä päivittäin pois, etteivät likaannu, kastu jne. Muniin kannatta merkitä munintapäivämäärä muistiin. Munat voi puhdistaa kevyesti harjaamalla, jonka jälkeen desinfiointi Virkon-S liuoksella.

Munia tulisi varastoida pari päivää ennen hautomakoneeseen laittoa +15...18*C lämpötilassa ja 75% kosteudessa. Siitosmunia kannattaa käännellä säilytyksessä kerran päivässä 180 astetta. Sopiva varastointiaika muninnasta haudonnan aloittamiseen on 3-10 päivää. Sitä vanhemmissa munissa alkaa hedelmällisyysprosentti laskea.

Munista n. 70% on hedelmöittyneitä ja niistä n. 90% kuoriutuu. Kuoriutuneista taas n. 80% selviytyy 3kk ikäisiksi. Naaras muniin sesongin aikana 80 munaa, joista siis noin puolesta tulee jälkeläinen.

Munat haudotaan pystyasennossa kallellaan vuorotellen eri puolille käännellen. Munia tulee kääntää useita kertoja vuorokaudessa. Hautamokoneen suositeltava lämpötila on +36,3...36,5*C ja suhteellinen kosteus 20-30%. Erityistä huomiota tulee kiinnittää ilmanvaihtoon. Liian kosteassa kaasujen vaihto on tehottomampaa, jolloin sikiö ei saa riittävästi happea.

Varsinainen haudonta kestää 39 päivää, jonka jälkeen alkaa kuoriutumisvaihe. Munien tulee keventyä haudonnan aikana n. 14%, jos kosteus on ollut oikea. Munat punnitaan kahden viikon välein, samalla ne kannattaa myös läpivalaista. 2 viikkoa haudotusta munasta näkee läpivalaisussa onko sikiö lähtenyt kehittymään vai ei. Hedelmöittymättömät munat poistetaan koneesta. Myös myöhemmin kesken menneet munat kannattaa poistaa koneesta, etteivät ne ala mädäntyä ja saastuta muita koneessa olevia munia.

Kuoriutumisolosuhteisiin munat siirretään 39. päivänä. Kuoriutumisvaiheessa lämpötila lasketaan +35,5*C tuntumaan ja kosteus nostetaan 35-40 %:iin. Sikiön hapentarve on tässä vaiheessa suurimmillaan, joten ilmanvaihto on oltava tehokasta. Kuoriutumisvaiheessa munia on läpivalaistava 12 tunnin välein, jotta voidaan seurata kuoriutumisen edistymistä. Jos poikanen ei 48 tunnin sisällä kalvon puhkaisemisesta ilmatilaan saa reikää kuoreen, tulee munankuoreen tehdä ilmatilan kohdalle pieni reikä, jotta poikanen ei tukehdu munaan. Muutoin pitää olla kärsivällinen kuten kanojen haudonnassakin ja antaa luonnon hoitaa kuoriutuminen. :smt023 Terävät kulmat voi munista poikasen kuoriutuessa varovasti poistaa, jos ne aiheuttaa vaaraa kuoriutuvalle poikaselle. Kuoriutuminen tapahtuu päivien 41 ja 42, viimeistään 43 aikana.

Poikasten kasvatustilan lämpötilasuositus on ensimmäisen 6 viikon ajan +21...24*C. Lisälämmittimen alla pitäisi olla lämpötila +29...32*C. Lämpötilaa lasketaan asteittain niin, että 16 viikon ikäisillä poikasilla tilan lämpötila voi olla +18...21*C ja lämmittimen alla +21...24*C. Liika kylmyys aiheuttaa poikasille helposti kohtalokkaan ripulin.

Kolmantena päivänä poikasille annetaan ensimmäisen kerran vettä. Poikasten ruokintaan pitäisi olla kolmannesta päivästä lähtien myös terveen aikuisen linnun ulostetta, jota jokaisen poikasen pitäisi saada syödä ainakin kaksi nokaretta päivässä. Ulostetta pitäisi poikasten saada syödä viikon ajan päivittäin ja sen jälkeen kerran viikossa neljän viikon ikään saakka. Ulosteesta poikaset saavat oikean bakteerikannan suolistoonsa, mikä edistää ruoansulatuksen käynnistymistä ja hyvän vastustuskyvyn kehittymistä. Neljäntenä päivänä aletaan antaa poikasrehua terästettynä silputuilla tuoreilla voikukanlehdillä tai apilalla. Viherrehun määrän pitäisi kuitenkin pysyä 1kk ikään asti alle 5% ravinnosta. Tämän jälkeen suolistossa alkaa olla vasta riittävä bakteerikanta kuitujen sulattamiseen.

Strutsirehua ilmeisesti saa Oy Feedex Ab:lta

Eiköhän tässä tärkeimmät... Sitten vain Eepille onnea strutsiharrastuksen alkuun!
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa
Eepi

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Kiitos Maatiaiskukko!!! :smt041 :smt041
Kotopullaki

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja Kotopullaki »

Mielettömän hyvän tietopläjäyksen on Maatiaiskukko viittiny kirjoittaa :smt103 Bravo! :smt038
Meinaakko sä Eepi ihan oikeesti nuitakin hautoa...? Kuulostaa tosi kommervenkkiseltä!
Eepi

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja Eepi »

Saas nährä ny :smt002 :smt003
Avatar
maatiaiskukko
sussex
Viestit: 596
Liittynyt: 25 Maalis 2009, 00:06
Paikkakunta: Rovaniemi
Viesti:

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja maatiaiskukko »

Tee Eepi diili jonkun lähellä olevan strutsifarmarin kanssa, että hankit heiltä siitosmunia ja maksuksi sitten he saavat puolet kuoriutuvista poikasista tms. :smt002
Täällä on ainakin osa suomalaisista strutsifarmeista http://www.strutsi.fi/tarhoja.html
Tyrnäväläisiä maatiaisia Lapissa
pippuri

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja pippuri »

Eepi: Strutseja ei olla haudottu. Noi maatiaiskukon kirjoittamat ohjeet kyllä pätevät nandujen hautomiseenkin.. tosta ulosteen syöttämisestä en kyllä nandujen kohdalla ole kuullut..
Meillä oli aikoinaan varmaan kolmas tai neljäs paikka Suomessa, missä nanduja oli ja kaikki kyllä opeteltiin kantapään kautta..
skypisteorg

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja skypisteorg »

Joskus olen strutseihin enemmänkin perehtynyt, nyt kaivelin tietoja noista ja innostaa kovasti :smt024 Siksi nostan vanhaa viestiketjua, joka on aivan kuin jäänyt hiukan kesken, esille.
En kummemmin tiedä millä hinnalla strutsinmunia voisi saada tilattua mutta olettaisin että ei se (enää nykyään) hinnasta jää kiinni, ainakaan ulkoa tilattaessa.
Olen joskus 15 vuotta sitten nähnyt oikein livenä pari hautomakonetta ja kuoriutumiskoneen, tuolloin muistaakseni hautomakone oli markoissa reilun kymppitonnin (olisko ollut 32 munainen) ja kuoriutumiskone jotain 7000mk (noin 10 munan laite). Nuo oli aika hienoja ja viimeistellyn näköisiä laitteita täysin sisäänrakennetuin säätölaittein.
Mistään hautomisista ei ole yhtään mitään kokemusta, tietoa on vain että lämpö ja kosteus pitää olla suunnilleen oikeita ja välillä pitää hiukan kääntää. Tuolta pohjalta syntyi idea pienen haudontalaitteen tekemisestä, kutakuinkin kaikki palikat mitä tarvii on jo olemassa: Pieni koppi, pari koria, ilmankostutin, hygrostaatti, lämmittimiä, ja aikareleitä.
Täysin huvin ja harrastuksen pohjalta olen liikkeellä. Toisaalta "talvikanilassa" olisi sopivasti tilaa strutsiuntuvikoillekin :smt003
skypisteorg

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja skypisteorg »

Hassua, eilen tässä listalla oli pari ranskalaistakin myyjää. Pari hollantilaista on sentään yhä. Pitänee tutkia tarkemmin vaikka asia ei nyt ihan just ole ajankohtainen... http://www.alibaba.com/showroom/ostrich ... -eggs.html 250 ($)(?) taitaa olla hyvien munien tusinahinta aika yleisesti :smt001
Onko kellään kokemuksia munien tilaamisesta EU alueelta? Onko kukaan tuonut matkalaukussa lentokoneessa? Muualta on ainakin tosi vaikeaa ja kallista. Voisi noita tietysti vaikka käydä hakemassa mutta hiukan tulee hintaa sillekin.
Lainsäädäntöön olen perehtynyt jonkin verran strutsien pitopaikan suhteen :smt009 Jos kaikki muu jotenkin onnistuisikin niin tuossa sitä nyt tulee viimeistään ongelmia, ainakin tarkastavan eläinlääkärin kanssa pitää olla suhteet kunnossa ettei jäädä mitään pilkkuja viilaamaan. Säännöt tuntuu sellaisilta että en ole varma voiko niitä oikeasti edes kaikkia noudattaa. Noita on hiljattain päivitettykin ainakin ulkotarhan pinta-alan suhteen, aiemmin piti olla 2000 neliötä kolmella tipulla ja 200 neliötä lisää jokaista lisänaarasta kohden mutta nyt tuo 200 neliötäkin vaikuttaa moninkertaistuneen :smt017 Tietysti jos harrastuspohjalta lähtee siitä että tirpat joka tapauksessa syödään niin ei se Daltonin kohtalo silloin niin iso haitta ole. Muutenkin nyt hiukka vaikuttaa sille että kannattavinta voi olla munien osto ja tipujen myynti tai teurastus vuoden ikäisenä.
skypisteorg

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja skypisteorg »

http://www.alibaba.com/product-free/114 ... _sale.html Jostain tuollainenkin putkahti :smt001 Kiitos linkistä, enkän nyt tuollaista huomannut etsiä.
Edit: siis kyllähän minä tuon olenkin lukenut. Ja käsitys on tuostakin mitä vaaditaan tipujen tai munien tuontiin. Sitä tarkoitin kysellä että onko tuoreempia kokemuksia virallisesta maahantuonnista :smt001 Ja omalla kohdalla muu kun virallinen maahantuonti ei oikein käy, ainakin oletan että ensimmäisiä kysymyksiä mitä tarkastettaessa kysytään on alkuperä. Pienempien lintujen suhteen nyt ei kovin moni tietysti mitään paperisotaa ala käymään, itse en ainakaan mihinkään mitään ilmoittelisi koska joka tapauksessa itse olisin vastuussa eläimistä ja kiinnijäänninkin riski on aika olematon :smt004
Iines Ankka

Re: Strutsien haudonta

Viesti Kirjoittaja Iines Ankka »

Voipiko aikuiselle strutsille syöttää kananrehua vai eroaako sisällöltään liikaa strutsinrehusta?
Vastaa Viestiin