Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Pikkukana

Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 20 Huhti 2016, 22:11

Olen lueskellut ja tutkinut näitä itse tehtyjä juttuja ja päätin nyt sitten kokeilla. Laskin, että kokeilu maksaa muutaman euron lisän sähkölaskussa ensi kuussa. En siis ole hankkinut hautomoa varten mitään uutta.
Saunassa on lattialämmitys, jonka termostaattia tutkailin jonkin aikaa ja se osoittautui varsin tasaiseksi ja helpoksi hallita. Lattian massa kun vielä varaa lämpöä, eivät muutokset ole kovin suuria. Lattialämmityksen antama vaihteluväli hautomon sisällä on pysynyt koko ajan tuolla yllä olevan, ansiokkaan konehaudonnan ABC:n antamissa sallitun lämpötilan rajoissa, eikä ole ollut lähellä kumpaakaan kriittistä pistettä.

Hautomona on kylmälaukku, jossa on kosteuttajana kippo, jossa kolme märkää taikasientä. Kosteus on pysynyt välillä 50-60%. Lämmittimeksi lisäsin tavallisen led-lampun tasaamaan lattialämmityksen eroja.
Munat ovat keskellä, kananmunakennon kannen sisäpuolella "pesässä", alla vielä se kennopuoli nurin päin niin, että pesä on irti kylmälaukun pohjasta.
Hautomossa on digimittarien epätarkkuuden vuoksi kaksi mittaria. Näin näen vaihteluvälin ja olen kokeillut mittareita vähän eri kohdissa niin, että tiedän, miten lämpö ja kosteus kiertävät laukussa.
Toistaiseksi on mennyt hyvin: ensimmäiset kolme munaa laitettiin hautomoon 15.4. ja 18.4. niihin oli ilmestynyt verisuonet. Tänään näkyivät jo alkiot. Lisäsimme vielä yhden (tietyn kanayksilön) munan 18.4. Sekin on lähtenyt ilmeisesti kehittymään, varmistuu sitten ylihuomenna.
On tämä kyllä jännää :) Lämpölamppu on tilattuna valmiiksi siltä varalta, että tässä päästään tipujen hoitamiseen asti - aika näyttää kuinka käy!

Marakatti

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Marakatti » 21 Huhti 2016, 08:07

Nyt vast huomasin tämän ketjusi. Laitoinkin sen seurattavien listalle niin voin jännittää kanssasi yhdessä! :smt003

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 25 Huhti 2016, 14:37

PÄIVÄ 10 (7)
No niin, nyt on kymmenes (ja yhdellä munalla seitsemäs) haudontapäivä.
Kaikki on tähän asti mennyt hienosti. Läpivalaistessa munissa näkyy ponnekasta liikettä :smt007
Lämmöt pysyneet ihmeen hyvin, mutta yhdessä vaiheessa laskivat sen verran, että munat muuttivat toiseen vanhaan, vähän isompaan kylmälaukkuun, jonka pohjalle mahtuu mukavasti löyhällä kiepillä oleva led-jouluvalosarja. Se lämmittää tasaisesti joka puolella laatikkoa. Kosteutta olen vähän laskenut, on nyt suunnilleen 45-50%.
Kovasti touhukkaita ovat tipualkiot kuorissaan. Täytyy vain toivoa että homma pelittää edelleenkin yhtä hyvin. Yhdessä vanhemmista munista liikkuminen on hiukan erilaista, ehkä jotenkin hitaampaa kuin muissa. Merkkaan sen seuraavassa läpivalaisussa, jos vielä näyttää erilaiselta.

Tein tänään ensimmäisen uuden investoinnin: ostin kuoriutumis- ja kuivumislaatikoksi uuden styroksisen kylmälaukun Cittarista hintaan 7,90. Sen kylkeen voi helposti leikata aukon ikkunaa ja kosteuden säätelemistä varten. Munat muuttanevat loppuvaiheessa sinne, kunhan saan tsekattua että olosuhteet toimii. (Ja kunhan nyt pysyvät hengissä siihen asti.)

Varsinaista tipulaatikkoa varten on lämpölamppu odottamassa, mutta sitä en rupea sisustelemaan ennen kuin joku aloittaa kuoriutumisen :)
Viimeksi muokannut Pikkukana, 27 Huhti 2016, 22:53. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 27 Huhti 2016, 22:52

PÄIVÄ 13 (10)

Kaikki hengissä edelleen.
Olen nyt tullut siihen tulokseen, että munat kannattaa läpivalaista todellakin aivan pimeässä huoneessa, vaikka lamppu olisi vahvakin. Silloin näkyy koipien potkiskelu ja kaikki :)
Ilmeisesti alkiot kestävät yllättävän paljon lämpötilan vaihtelua. Laatikossani lämpötila on pysynyt turvarajojen sisällä, mutta vaihtelua 36,9 ja 38 asteen sisällä kyllä on vuorokauden mittaan. Pääasiassa lämpö pysyy 37,6:n paikkeilla. Nyt laatikossa on vielä vanhanaikainen elohopeakuumemittarikin, jolla olen kontrolloinut noita digimittareita.
Nyt alkaa todella jänskättää, kun homma on jo näin pitkällä! Enää himpun yli viikko!

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 01 Touko 2016, 00:57

PÄIVÄ 16 (13)
Nyt on yksi 15.4. laitetuista kolmesta alkiosta alkanut kehittyä selvästi hitaammin kuin ikätoverinsa. Kaksi näistä kolmesta on aivan "täynnä", liikettä näkyy kyllä, mutta yksi on nyt kuin suunnilleen 13-vuorokautinen. Liikkuu kovasti kyllä. Saas nähdä... se on kehitykseltään nyt siis suunnilleen samassa vaiheessa kuin 18.4. laitettu muna.
En sitten kuitenkaan merkannut sitä yhtä, joka vaikutti jotenkin erilaiselta kuin muut jo silloin aikaisemmin. Olisi pitänyt...

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 04 Touko 2016, 13:36

PÄIVÄ 19 (16)
Se yksi, jonka kehitys oli hidastunut, oli sitten seuraavana päivänä kuollut, joten kaksi kolmesta 15.4. laitetusta munasta on jäljellä ja hengissä. Niissä sitten onkin ollut liikettä ja touhua. Samaten se myöhemmin laitettu voi edelleen hyvin ja kehittyy, samoin yksi jonka hätäpäissäni laitoin muutaman päivää myöhemmin. Tai laitoin kaksi, mutta niistä toinen oli tyhjä.
Ylihuomenna, jos kaikki menee hyvin, olisi sitten eka laskettu aika :)
Yöllä käänsin niitä kahta viimeisen kerran, ja nyt ne saavat sitten kölliä kääntelemättä nämä kaksi viimeistä päivää. Kosteuden nostaminen ei ole ongelma, se on yllättävän helppoa.
Kosteus on nyt pysynyt 55% paikkeilla. Lämpötila on nyt sievästi 37,2 tasaisesti sekä ylä- että alapuolella, joten olosuhteiden pitäisi olla kunnossa.
Laitan kuoriutumislaatikon tänään valmiiksi ja siirrän heitit varovasti siihen kun saan olosuhteet kuntoon. Huomenna saa sitten ruveta jännäämään tuleeko reikää kuoreen!

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 05 Touko 2016, 01:24

Voi ei! Yksi alkoi äsken kuoriutua - eikös tämä ole ihan liian aikaisin??? Piipitys kuuluu ja munan kuoressa on reikä. Voihan se olla että laskin "varman päälle" sen aloituspäivän, mutta silti. Toisaalta, nythän on jo varhainen torstai..?
MUOKS:
Huh. Pää sekosi hetkeksi, muistin että sehän voi tästä kestää vielä vuorokaudenkin ennen kuin tipu todella kuoriutuu. Mutta toisessa on nyt reikä ja toinen piipittää. Koska mulla on nyt vähän eri vaiheisia munia, siirsin nämä kuoriutujat varovasti nyt kuoriutumislaatikkoon, jossa on vähän matalampi lämpötila ja vähän korkeampi kosteus.
Löysin loistavan linkin:
http://www.backyardchickens.com/a/step- ... d-hatching

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 05 Touko 2016, 23:18

No siis - kaksi on nyt kuoriutunut ja kovasti piipittelevät ja tutkailevat maailmaa! Että ei kai ne sitten liian aikaisin tulleetkaan. Siirsin tipit varovasti tipulaan lämpölampun alle. Nyt lähinnä olen ihmeissäni siitä, onko tuolla kylmä vai kuuma ja mistä ihmeestä sen tietää..?!? Mittarit reagoivat tuohon infrapunaan jotenkin ihan miten sattuu.

Avatar
Annir85
leghorn
Viestit: 457
Liittynyt: 01 Heinä 2014, 17:32
Paikkakunta: Pori

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Annir85 » 06 Touko 2016, 09:00

Moikka. Jos tiput on tyytyväisen oloisia, eli rauhoittuvat nukkumaan välillä eivätkä ihan koko ajan piippaa, niin pitäisi olla sopivat oltavat. Jos ne menevät mahdollisimman kauas lämmönlähteestä, niin sitten on liian kuuma. Ja kylmä jos piippaavat vierekkäin rauhoittumatta, ihan lämmönlähteen alla...
Olipa taas sepustus :smt005
light sussexeja, maranseja sekä ihanan hassu sekuliporukka, viiruja, kissa, koira, kaksi poikaa ja minä

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 06 Touko 2016, 12:48

PÄIVÄ 21 (18)
Kiitos Annir85 :) Joo luin sitten nettiä niin löytyi mittaroitava vastaus, eli 35C olis nyt hyvä ja niin se sit olikin. Kuumavesipullon viekussa, Ruskovillan silkkivillaisen kaulurin liepeen alla nukkuivat ensimmäisen yönsä <3
Oon kyllä totaalisen hurahtanut ja ennen kaikkea ihmeissäni, että tää onnistui! KAKSI tipua hengissä ja tuo pari päivää myöhemmin laitettu kolmaskin liikkuu kuoressaan tuolla hautomossa. Ja ihan itte rakensin systeemit! Tosin vaati kyllä erittäin huolellista perehtymistä.
Mitä tulee tuohon investointiin, eli vajaan kahdeksan euron styroksiseen kylmälaukkuun - se oli turha. Lämpötilojen säätäminen siinä on selkeästi vaikeampaa kuin kuin noissa muovisissa, joissa on ilmatila kahden seinämän välissä. Toinen investointi vei 16 euroa, eli lämpölamppu ja keraaminen kanta.
En olisi oikeastaan uskonut, että tämä voi onnistua. Aikaa vaatii ja sitä, että voi olla etätöissä tms kotona.

Nyt niillä on sörssättyä, keitettyä kananmunaa ja vettä saatavilla. Juominen käy isommalta jo hienosti, Pienempi on hitaampi, sillä kesti kuoriutuminenkin pitkään. Tänä aamuna se osaa jo vähän kipittää vaikka lepääkin sitten mielellään heti. Mutta jalat on alla :)

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 09 Touko 2016, 08:32

No niin nyt on kolme reipasta tipua! :smt041

Avatar
Annir85
leghorn
Viestit: 457
Liittynyt: 01 Heinä 2014, 17:32
Paikkakunta: Pori

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Annir85 » 09 Touko 2016, 13:14

Onnea tipuista :triplets:
light sussexeja, maranseja sekä ihanan hassu sekuliporukka, viiruja, kissa, koira, kaksi poikaa ja minä

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 09 Touko 2016, 15:36

Kiitos paljon! :)

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4154
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 10 Touko 2016, 17:41

Onnittelut täältäkin! Voi että on ihana lukea, kun joku oikeasti paneutuu "tsi-hautomakoneeseen", eikä vaan lätkäise munia "lähimmän lampun alle" (ja sitten vaikertele, kun tipuja ei tullutkaan).
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi

Pikkukana

Re: Pikkukanan itsetehdyn hautomon päiväkirja

Viesti Kirjoittaja Pikkukana » 10 Touko 2016, 21:25

Kiitos :) Kyllä todella tutkin hartaasti ja huolella mitä ne pikkaset vaatii ja olen kyllä iloinen kun onnistui! Tuolla tiput jo kipittelevät isommassa tipulassa. Nyt tosin menivät jo nukkumaan lämpölampun alle, masut pullollaan herneenversoa, kaurahiutaleita, pottua, rahkaa... :)

Vastaa Viestiin