Viiriäisiä kuoriutuu

keskustelua koneellisesta haudonnasta

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
sintti1975
nuorikko
Viestit: 60
Liittynyt: 25 Joulu 2007, 14:38
Paikkakunta: Nurmo

Viiriäisiä kuoriutuu

Viesti Kirjoittaja sintti1975 »

Mulla on uusi covatutto 24 hautomakone ja toinenkin on saman kokoinen,en tierä nimeä.No mutta kumminkin sellaista vain kirjoitan ,että olen haurotuksia tehnyt jo monta vuotta ja en ole pohtinut tuota kosteus juttua.Noissa koneissa on parindesin säiliöt johon laitan silloin vettä ,kun on tyhjä.Tällä tarkoitan sitä ,että EN leiki tuon kosteuden nostamisen kanssa ollemkaan ja silti kaikki kuoriutuu,joissa kukko on ollut asialla.Viiriäisen munia on kummasssakin konessa 30 kpl ja kummastakin koneesta on jo yli puolet kuoriutunut ilman,että olen kosteutta mostanut.Saman tilanne oli jätin ja lighbrahman munissakin,että kaikki kuoriutui,joissa oli itua.
Mielestäni kannattaa käyttää maalaisjärkiä noissa haurotuksissa.
meto66

Viesti Kirjoittaja meto66 »

Muutama vuosi sitten, kun haudotin koneessa kanan munia, 26 munasta kuoriutui vain yksi, kun en tiennyt kosteuden nostosta mitään. Muissa munissa oli täyskokoiset untuvapeitteiset kuolleet tiput sisällä. Eivät olleet päässeet ulos, kun ei ollut tarpeellinen loppukosteus haurastuttanut munan kuorta. Näin ainakin arvelin - ja arvelen edelleenkin.
Saman tien laitoin uuden satsin koneeseen. Munia oli 16 ja rupesin opiskelemaan ohjeita. Samat temput tein, kuin ekallakin kerralla, mutta lopussa nostin kosteuden ohjeen mukaiseksi. Näistä kuoriutui 14 tipua.
Ainakin minulla ero oli dramaattinen.
Sitäpaitsi näistä oli 12 kanatipua :smt002 :smt003
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

Ei sitä kosteuden nostoa tosiaan turhaan tehdä eli siitä on havaittu olevan hurjasti apua. Yksi mies hautoi fasaaneja ja ihmetteli juuri tuota kun tiput kuolivat kuoriin ja olivat kuitenkin ihan täysikokoisia. Ei ollut nostanut kosteutta loppuvaiheessa niin kävi noin. Varmaan munan kuoren kovuuskin vaikuttaa tulokseen.
sintti1975
nuorikko
Viestit: 60
Liittynyt: 25 Joulu 2007, 14:38
Paikkakunta: Nurmo

Viesti Kirjoittaja sintti1975 »

Ankoilla se on EHKÄ parempi tuo kosteus vahtaaminen muttei kanoilla.Jos sanotaan ohjeissa että tee näin ja näin niin teettekö juuri niin.Ei ohjeetkaan ole kuin neuvoa antavia materiaalia.
Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi »

Hyvä että sulla, sintti on haudonnat onnistuneet ilman kommervenkkejäkin. Mutta olihan tuossa meton esimerkissä nyt muustakin kyse, kuin vain ohjeiden orjallisesta noudattamisesta: olihan haudonnan tulokset ihan erilaiset.

Kyllähän ohjeet on kuitenkin hyviä, niin ei tarvitse ihan joka asiassa hakata päätä seinään. Ja tottahan maalaisjärkeä pitää aina käyttää.
flai

Viesti Kirjoittaja flai »

Joks jaksaa yhtään enklanninnkieltä lukea, tämä teksti oli ihan mielenkiintoinen.

http://www.backyardchickens.com/LC-DryIncubation.html

Siinä eräs kanankasvattaja kertoo nimenomaan saaneensa haudonnassa parempia tuloksia kun kosteutta ei ollut kuin hyvin vähän, vettä on lisätty vasta kun kosteus on tippunut 25%. Vaikka kyllä tuossakin muistaakseni joku pieni kosteuden nosto lopussa tapahtui.

Enpä ole kokeillut, enkä yhtään epäile etteikö kosteuden nostamisella saisi hyviä tuloksia.
vinski

Viesti Kirjoittaja vinski »

Mielenkiintoinen juttu tuo flain laittama linkki, mielestäni omalla tavallaan varsin järkeen käypä.
Alhaista kosteutta jutun kirjoittaja perustelee suurin piirtein näin:
"Munan painosta pitäisi hautomisen aikana haihtua jokunen %, jotta kuoren ja kalvon välinen ilmapussi kasvaisi hieman ennen kuoriutumista. Jos koneessa on liian kosteaa siirtyykin vettä kuoren sisään, ei ulos. Kun tipu alkaa kuoriutumaan se puhkaisee ensin kalvon kuoren alta tähän ilmapussiin, jos se on täynnä vettä tipu hukkuu. Kosteus nostetaan vasta 18. päivänä 65-70% ja konetta ei sitten avata 5 päivään. Tärkeä tässä menetelmässä on koko sen huoneen kosteus ja lämpötila, missä hautomakonetta pidetään."

Itse olen vain kanan alla tipuja kasvattanut. Hautomakoneesta ei ole kokemusta. Paljonkohan on kosteus hautovan kanan alla? Onko kukaan koskaan sinne kosteusmittaria laittanut :smt002
sintti1975
nuorikko
Viestit: 60
Liittynyt: 25 Joulu 2007, 14:38
Paikkakunta: Nurmo

Viesti Kirjoittaja sintti1975 »

:smt006 Vinskillä oli oiva perustelu siihen,että kuka on määritelly sen kosteuden koneessa.Enpä usko että sitä on kanan alta kukaan pystynyt selvittämään. :smt017
dripple

Viesti Kirjoittaja dripple »

sintti1975 kirjoitti: Vinskillä oli oiva perustelu siihen,että kuka on määritelly sen kosteuden koneessa.Enpä usko että sitä on kanan alta kukaan pystynyt selvittämään. :smt017
Koneessa olevat kosteudet on laskettu sen mukaan että munasta haihtuu oikea määrä vettä haudonnan kuluessa eli sama määrä kuin kanan alla ollessa. Ei siis tarvitse selvittää kanan alla olevia kosteuksia vaan se miten luontaisessa haudonnassa kosteus munassa vähenee.
Proper humidity is important because it keeps the egg from losing too much or too little moisture during the incubation process. Eggs should lose between 11 and 14 percent of their weight from day 1 to day 18 of incubation. This weight loss is a direct indicator of humidity control.
Vastaa Viestiin