Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Iisakinhovi

Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi » 29 Huhti 2017, 07:15

Heippa vaan, uusi kanailija ja munailija täällä! :smt006 Minulle on näinä päivinä valmistumassa pieni kanala vanhan navetan vasikkaosastolle. Kulkuluukkuna ulkotarhaan on entinen sontaluukku, jonka korkeus lattiasta on n. metri tai karvan verran alle. Miten pitkä kulkusilta tulisi kanalan puolella olla, toisin sanoen kuinka jyrkkiä siltoja kanat (kaikki pieniä tai pienehköjä rotuja tai niiden sekoituksia) pystyvät käyttämään ja mikä olisi optimaalinen kulma. Noin 45 astetta taitaa olla loivin, mitä tuohon saa, kun tila on niin kapea. Samoin alin orsi on reilun metrin korkeudessa, eli siihenkin kaiketi olisi hyvä jonkinlainen kulkureitti rustailla..? Käyttävätkö kanat kulkureittejä, joissa on matkalla 90 asteen mutka? Sillä konstilla saisi loivemmaksi, jos laittaisi kiertämään seiniä.

Tila on pieni, kaikkiaan noin kaksi neliötä ja kanoja tulee 3-4 plus kukko. Kanoille tulee kuitenkin ympärivuotiseen käyttöön tilava n 40 neliön hiekkapohjainen jaloittelualue vanhaan lantalaan, jossa on 3 seinää ja katto, neljännellä seinällä pienisilmäinen verkko ja ulkopuolella paimenpoika kettuja ja koiria räpsimässä. Kesällä tarkoitus pitää mahdollisimman usein vapaana pihassa valvotusti (meillä on hirveästi petoja, mm hiirihaukka, piekana, kotka, kettu aivan yleisiä vieraita pihalla ja sen yllä). Vinkkejä sisustukseen ja virikkeiden järjestämiseen otetaan mielellään vastaan! Munintapesät on jo irti lattiasta ja katossa on kiinnikkeitä joihin voi ripustaa ruokia roikkumaan naruista.

Taitaa olla niin, että ensi kesänä rempataan isompi kanaosasto vanhojen hevospilttuiden tilalle... :D Siitä on sentään kulku samaan jaloittelutarhaan. On tämä näköjään koukuttava harrastus!

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 871
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 29 Huhti 2017, 11:24

Tervetuloa! :smt006

Kanat ovat hyvin oppivaisia. Kaikki rodut eivät ole yhtä ketteriä, mutta vaikkapa maatiaiset kulkevat kyllä melko jyrkkiäkin kulkusiltoja ja tikkaita. Rodusta riippuu siis. Arvioisin, että meidän maatiaisilla (alhoja) jyrkimmät tikkaat taitavat olla sen 45 astetta. Toimii hyvin varsinkin lyhyellä pätkällä. Pitemmissä nousuissa mutkat ovat hyvä ratkaisu jos tilaa on vähän. 90 asteen kulman oppivat tosi helposti kyllä. Mulla on niitä parissakin paikassa. Meidän kakkososaston sisäänkäynnissä on kaksikin 90 asteen kulmaa sisäänkäynnin tikkaissa ulkotarhan puolella. Pieni taso aina kulmien kohdalla. Hyvin toimii. Uudet tulokkaatkin ovat oppineet kulun yhdessä päivässä. (Erästä jästipäätä tosin jouduin houkuttelemaan leivänmuruilla pätkän kerrallaan, ennen kuin se oivalsi mistä pääsee sisälle.)

Juu, orsille on hyvä rustata omat tikkaat. :smt045

Kokemuksia erilaisista tikkaista ja kulkusilloista: meillä on kulmikkaista rimoista tehtyjä tikkaita, kuorituista rangoista tehtyjä tikkaita (kauniin pyöreitä :smt001 ), laudasta tehtyjä siltoja joissa on pienistä rimoista tehdyt askelmat ja yksi kokeilu, jossa on lautaan koverrettu askelmat. Viimeinen on huonoin. Varsinkin puhdistettavuus oli heikko.

Tärkeä virike kanoille talviaikaan on kylpylaatikko. Turve on mieluista kylpymateriaalia. Kesällä kylpypaikan voi laittaa myös ulos.

Kuulostaa muuten tosi hienolta tuollainen seinällinen ja katollinen jaloittelualue! :smt023
Alhoja elämän ilona.

Iisakinhovi

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi » 29 Huhti 2017, 11:43

Kiitos kattavasta vastauksesta! :smt023 Kylpypaikka on talveksi suunniteltu tuohon munintapesien alle teemalla "joka sentti hyötykäyttöön" :smt040 Kesällä saavat kylpeä sitten joko sisällä tai sitten ulkona pehmeässä hiekassa mielensä mukaan. Sisälle on tarkoitus laittaa kuivikkeeksi turve ja tuohon kylpypaikalle sitten sekaan koivuntuhkaa. Tokihan ne sitä sieltä sitten pöllyttää muuallekin, mutta en usko siitä olevan haittaa. Lapsuudenkodissani on kotitarvekanoja, joten aivan vieras eläin ei kotkottaja minulle ole, mutta täältä munanetistä oppii kyllä koko ajan hurjasti sellaista, mitä ei aiemmin ole tullut edes ajatelleeksi.

Jos laitan kulkusillan orsille, voivatko myös nuorikot käyttää niitä, vai pitäisikö niille olla aluksi alempana oma orsi? Minkä ikäisenä tiput ylipäätään alkaa orsille nousta? Onko eroa kanan hautomilla ja konetipuilla? Ei ehkä ole ihan otsikkoon sopivia kysymyksiä, mutta tulipa vaan mieleen...

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 871
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 29 Huhti 2017, 13:08

Konetipujen orsiharjoituksista osaa muut kertoa paremmin. Mulla on ollut vain emon hautomia tirppanoita. Niitä emo on alkanut opettaa nousemaan orrelle suunnilleen kolmeviikkoisina. Päivä, pari siihen on mennyt ja sitten tiput ovat jo kuin vanhoja tekijöitä. :) Ihan samoja tikkaita ovat tiput käyttäneet kuin muutkin. :smt001 Meillä on eritasoisten orsien välillä suorassa kulmassa ns. väistölautoja, jotka auttavat tipuja liikkumaan orsien välillä. Tipujen kasvaessa nuorikoiksi voi aikuisten kanojen ja nuorikoiden välillä olla illalla kinaa siitä missä kukakin nukkuu. Nuorikot hakevat paikkaansa parvessa. Siinäkin väistölaudat ohituskaistoina toimivat hyvin.
Alhoja elämän ilona.

kaakana
kana
Viestit: 90
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja kaakana » 30 Huhti 2017, 07:01

Kulkusiltana ulos lauta johon nidottu kiinni kattohuopakaistale- siinä jalka pitää ja helppo puhdistaa tarvittaessa.Menevät ulos pienestä tuuletusikkunasta, ikkunan ulkopuolella huopakaistaleella päällystetty taso josta lauta lähtee, kääntö on 90 astetta. Lauma oppi käytännössä yhden päivän aikana kulkuperiaatteen, tosin ensimmäiset kanat laitoin aukon läpi,laudalle asettelin herkkupaloja ja niin mentiin. Muut oppivat seuraamalla.Ulkona myös lepäilyorsi.Kylpypaikkaan ulos viedään uunien tuhkat. Pienet hiilenpalat syödään heti löydettäessä ja tuhka pöllyää.Nautinto on suuri! Vesi- ja ruokinta-automaatit nostin kevytbetoniharkon päälle ,pysyvät paremmin puhtaana. Kesäksi pellolle päiväaitauksia suunnitteilla jotta varsinainen tarha saa välillä levätä, ehkä vois kylvää vaikka kauraa viherravinnoksi.
Kanalassa on orsien alla ohuesta filmivanerista tehty lantalaudat niin leveinä että toimivat myös ohituskaistoina.Näistä on helppo siivota aamuisin kasat pois.Ikkunan edessä on koko seinän mitalta ikkuna-lauta jossa keväisin otetaan aurinkokylpyjä ennen ulospääsyä. Munintakaappi on nostettu tason päälle, 50-luvun keittiökaappi jossa liukuovet . Takaseinä aukotettu-etuseinä on käytävän puolella.Helppo kerätä munat käytävältä.
Eri tasoja on kohtuullisen paljon,kanat tykkäävät nousupyrähdyksistä vaikka kulkuorsikin on .

Iisakinhovi

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi » 30 Huhti 2017, 12:54

Jatketaas vielä, kun tuli nyt hommattua sitten wyandotte-siitosmuniakin höperyyksissäni muutama ja näinollen kulkusilloista tullee vielä tärkeämpiä. Miten leveitä teidän sillat ja tikkaat on, ja paljonko olette jättäneet tikkaiden askelmiin väliä? Mahtaisiko parikymmensenttinen lankku olla riittävä? Ulkotarhan puoli ei tuota ongelmaa, siellä on tilaa nikkaroida vaikka mitä, mutta sisätila on niin pieni, että jokainen sentti merkitsee. Kanoja tulee toki vain se muutama, että kyllähän niitä tietysti on aikaa opettaa vaikka volttia heittämään, kun vaan kärsivällisyyttä ja herkkupaloja piisaa... Mietin sellaista siirrettävääkin siltaa, että kääntäisi luukulle amulla ja orsille sitten illalla kun kanat kumminkin on teljettynä yöt. :smt115

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 871
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 01 Touko 2017, 11:22

Meillä on eri levyisiä siltoja, paikasta riippuen. Parikymmensenttinen lauta on riittävän leveä. Vaikka varmuuden saat vasta sitten, kun näet miten kanat suhtautuvat. Kyllä näitä kanalarakennelmia on ainakin meillä jouduttu säätämään aina silloin tällöin, kanoille mieluisammaksi. :biggrin: Ja itselle käytännöllisemmäksi. Kananpitohan on yhtä nikkarointia. :smt005 Askelmien väli on meillä noin 15 senttiä, ehkä vähän vähemmän. (Täytyypä mitata joku kerta).

Virikkeistä vielä. Ikkuna ikkunalautoineen, kuten kaakana mainitsi, on kanoille tärkeä. Meilläkin ikkunalaudat ovat talven aikana suosittuja paikkoja.
Alhoja elämän ilona.

Iisakinhovi

Re: Kulkusiltojen oikea kaltevuus? Virikevinkkejä?

Viesti Kirjoittaja Iisakinhovi » 01 Touko 2017, 21:08

Joo mulla on sellainen vanha kivinavetta jossa on paksut seinät, joten ikkunalaudat löytyy ihan ilman nikkarointia (jee, joitain hyviäkin puolia wanhassa rakennuksessa). Ikkunapinta-alaa on vähintään yhtä paljon, kuin lattiapintaa, on siis kaksi tosi isoa ikkunaa (laitoin varmuuden vuoksi suojat niihin, ettei kukaan pölhöyksissään yritä lentää läpi). Toisen saatan talveksi lyödä umpeen, jos näyttää että menee liikaa lämpöä harakoille. Tänään sain urakan valmiiksi ja kunhan hautomakone.fi-tilaus saapuu niin saa vihdoin hakea kotkottajat hoitopaikasta kotiin. En malttais odottaa! Hautomakoneessa olevilla munillakin olis "laskettu aika" huomenna, vaikkakin siellä toistaiseksi on hiljaista kuin huopatossutehtaalla... Elämme siis jännittäviä hetkiä!

Vastaa Viestiin