Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäksi?

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

minkuliini

Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäksi?

Viesti Kirjoittaja minkuliini » 25 Marras 2014, 21:32

Talvi kanalan koko reilu 10m2. Eristetty kauttaaltaan reilusti villoilla, lattia ja katto myös. Lattia ja alaseinät filmivaneria. Seinien yläosat kuusivaneria/kalkkimaali päällä. Kuivikkeena puru/turve seos ja reilusti sitä pohjalla. (ei kestopehku) Kuivike vaihdetaan usein, eikä kosteudu. Lämmityksenä öljykiertoinen termostaatti patteri seinälle kiinnitettynä. Lämmöt pysyy kovillakin pakkasilla +10. Lisäksi kauimmaisessa nurkassa tarvittaessa lämpölamppu. Kanalassa pieni eristetty eteinen ja kanalan puolella 2 tuplalasi ikkunaa. Kanalan seinällä viiruhäkit, joissa asukkaita n.50kpl. Kanoja n.20 (luku vaihtelee tipujen määrän mukaan) Ilman sisääntuloaukkoja on 2 kpl, n. 1m korkeudessa. Ulosmenoja on 2 ihan katon rajassa. Toisessa on ulospäin puhaltava rupeli-juttu, koko ajan päällä tai ajoitettuna tunnin jaksoihin. Tulo-ja meno aukot eri laidoilla seinustoja.

Ongelma: Hillitön kosteus! Tiivistyy kanalan ja eteisen väliseen oveen, ikkunoihin ja patterista kauimmaisen nurkan kattoon ja seiniin. Valuu, tihkuu, kihelmöi... Lisäänkö tuloilma-aukkoja ja/tai ulosmenoaukkoja!? Jokin lämpöpuhallin?
Kesällä ei ole kosteutta sisällä vaikka olisikin sadekelit.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 26 Marras 2014, 22:17

Lämpöpuhallinta kannattaisi ainakin kokeilla. Minkälainen säätila teilläpäin on? Jos on jatkuva matalapaine, niin painovoimainen ilmanvaihto ei toimi juuri ollenkaan. Tilanne toki korjaantuu, jos/kun tulee kunnon talvikelit ;)
Tonja, p: 046 666 5106

Aberkios

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Aberkios » 28 Marras 2014, 00:23

Lämpöpuhallinhan ei poista kosteutta huoneilmasta, lämmin ilma vain pystyy sitomaan enemmän kosteutta kuin viileä. Huoneilmaa lämmitettäessä ilman suhteellinen kosteus laskee vaikka ilman sisältämän veden määrä nousee pintoihin tiivistyneen veden palatessa takaisin huoneilmaan. Puhaltimen toiminnan lakatessa ilma jälleen jäähtyy ja kosteus tiivistyy uudelleen huoneilmaa kylmemmille pinnoille.

Minulle on kerrottu, että kanat eivät juurikaan pitäisi lämpöpuhaltimista. Lämpöpuhallin myös, totta kai, nostaa huoneen lämpötilaa ja kuluttaa sähköä. Lämpöpuhallin ja pölyinen ilma ei ole paloturvallisuuden kannalta kovin hyvä vaihtoehto.

Jos nykyisissä muutaman asteen ulkolämpötiloissa ilman suhteellinen kosteus on lähellä sataa prosenttia, ja tätä ilmaa sitten johdetaan +10 asteen huonetilaan, jossa puolestaan on kosteutta tuottavia eläimiä, niin mainitun kaltainen ongelma on odotettavissa. Ainoa toimiva keino on poistaa yhtälöstä se eläinten tuottama kosteus koneellisella poistolla. Kuten edellä jo todettiin, painovoimaiseen ilmanvaihtoon voidaan jälleen palata, kunhan kanalan ja ulkoilman lämpötilaero kasvaa riittävästi.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 28 Marras 2014, 19:57

Aberkios kirjoitti: Minulle on kerrottu, että kanat eivät juurikaan pitäisi lämpöpuhaltimista. Lämpöpuhallin myös, totta kai, nostaa huoneen lämpötilaa ja kuluttaa sähköä. Lämpöpuhallin ja pölyinen ilma ei ole paloturvallisuuden kannalta kovin hyvä vaihtoehto.
Mulla oli kanalassa kymmenisen vuotta "lämpöpuhallin" ja kotkot eivät siihen reagoineet mitenkään tai en ainakaan osannut tulkita niiden mielenliikkeitä negatiivisiksi. Mun lämppäristä löytyi vaihtoehtona pelkkä puhallus, jonka tulkitsin tarkoittavan, ettei se silloin varsinaisesti lämmitä, vaan vain kierrättää ilmaa...toki kaikista sähkövermeistä tullenee x-määrä lämpöä, mutta tässä asiassa sillä ei ole merkitystä. Ja sittenpä taas yhteen lempiaiheeseeni eli IP-luokitukseen...: lait ja vakuutusehdot määrittelevät, että IP 44 on eläinsuojaan riittävä, mutta tietysti tästäkin voidaan olla eri mieltä. Itse ajattelen yksinkertaisesti, että IP 44 on minimivaatimus eläinsuojaan eli kosteaan ja pölyisen tilaan.
Tonja, p: 046 666 5106

Aberkios

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Aberkios » 29 Marras 2014, 02:19

Lämpöpuhaltimen periaate on sama kuin föönillä; ilma menee sisään laitteen takaa, kulkee lämpövastusten kautta, ja poistuu laitteen edestä. Laitteen toimintaperiaattesta johtuen laitteen lämpövastuksiin kulkeutuu pölyä. Tämän pölyn määrä riippuu huoneilman pölysisällöstä sekä laitteen läpi kulkeutuvasta ilmamäärästä.

Viime kevättalvella Aamulehti uutisoi harrastekanalasta, joka paloi kanoineen päivineen lämpölampusta alkaneessa tulipalossa. Lämpölamput on suunniteltu eläinsuojiin, enkä tiedä niile muuta käyttöä kuin kanalat, muut lintulat ja porsitussikalat. Pölyisimpiä eläinsuojia ovat juuri kanalat, kestopehkuineen tai ilman. Kyseisen lämpölampun IP-luokituksesta minulla ei ole tietoa. Hyvin kuitenkin kärtsäsi!
HiltaHelikopteri kirjoitti: Mulla oli kanalassa kymmenisen vuotta "lämpöpuhallin" ... Mun lämppäristä löytyi vaihtoehtona pelkkä puhallus, jonka tulkitsin tarkoittavan, ettei se silloin varsinaisesti lämmitä, vaan vain kierrättää ilmaa.
Ymmärrän lämpöpuhaltimen käytön jos parempaa menetelmää kanalan lämpotilan nostamiseksi ja ilman suhteellisen kosteuden laskemiseksi ei ole. Mutta puhaltimen käyttäminen "ilman kierrättämiseen", se ei minulle oikein avaudu? Ilman kierrättäminen yhdistettynä pölynsuodatukseen on usein hyvä ratkaisu, mutta ilman pölynpoistoa :smt017 Miksi? Lisäksi +10 asteista ilmaa kierrätettäessä kanoille saadaan lämmityksen sijasta jäähdytysvaikutus. Miksi tähän pyrittäisiin talvikaudella?

minkuliini

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja minkuliini » 29 Marras 2014, 13:57

Laitoin kosteimpaan nurkkaan lämpölampun. Hyvin on kuivattanut! Ajattelin vielä toisen orsiston päälle toista lämpölamppua. Pitäs niitä päällä nyt kosteimman kauden. Täällä keski-suomessa on tosi kosteat kelit nyt. Plussalla ollaan välillä ja kokoajan leijuu sellainen kostea sumuverho täällä meidän asuinalueen päällä.

PunainenKana

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja PunainenKana » 29 Marras 2014, 14:06

minkuliini kirjoitti: Täällä keski-suomessa on tosi kosteat kelit nyt. Plussalla ollaan välillä ja kokoajan leijuu sellainen kostea sumuverho täällä meidän asuinalueen päällä.
Niin on :smt012 ! Onneksi pitäis pakastua kohta. Meillä ei oo kosteutta kanalassa ollut onneks vielä. Lämpökopin katon rajassa on yksi noin 20*20 aukko. Ja ovi aukossa di vielä ole ovea :smt003 . Tallin puolella on hyvä ilmanvaihto.

Maikki
kukko
Viestit: 127
Liittynyt: 31 Maalis 2007, 22:19
Paikkakunta: jyväskylä, puuppola

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Maikki » 29 Marras 2014, 16:55

Meillä tuskaillaan myös kosteuden kanssa. Tuuletellaan varovasti päivisin ja yöllä pidetään pientä lämpöä patterilla ja lämpölampulla. Kosteus tiivistyy ikkunoihin ja joskus ovikin hikoilee.
Katso etteivät linnut pääse läträämään vesiastioiden kanssa ja syötä kosteat ruuat ulkona (jos ulkoilukeliä) tai niin, etteivät pääse niitä kuivikkeisiin sotkemaan.

Kyllä ilma saisi jo pikkuisen pakastua, vaikka halvemmalla me nyt lämmityskustannusten kanssa päästään.

1313

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja 1313 » 28 Joulu 2014, 10:58

Meillä pienessä kanalassa pohjalla kuorikelastu ja turvetta ja nyt päälle laitettu hirnu kuivikepurupaali kutterinlastua. Poistaa hajua ja kosteutta hienosti. Lämpölamppu lisänä, mutta toi kutterinlastu ehdoton kosteuden imijä kun on rutikuivaa.

Kalle
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Kalle » 28 Joulu 2014, 15:50

Meillä ei kanalassa ole kosteusongelmaa. Lattiakuivikkeina on kutterinlastua ja rutirexia; sitovat hyvin kosteutta ja pitävät ilman raikkaana.
Orsien alla on leveät ns kakkalaudat ja kun päivittäin poistaa kakat, ei kosteusongelmaa tule. Lattialle joutuvat vähäiset kakat kuivaa, eli imee itseensä alussa mainitsemani kuivike.
Palomuurissa on ns ilmanvaihtohormi n tuuman verran rakosellaan.
Kanat tykkäävät kuopsutella kuivikkeissa ja pölyäkään niistä ei sanottavasti lähde.
Kestopehkua en ole koskaan edes ajatellut sen sitomien pöpöjen vuoksi. Joo, tiedän, nyt monet kestopehkun kannattajat saattavat vetää herneen nenään kun se kestopehku niin suosittua on. Tuon pöpöhomman kertoi muuten minulle meidän eläinlääkäri, eikä sitä kestopehkua suositellut. Patterina on 800W öljypatteri ja sekin aivan minimillään; toimii. Meillä on nyt -12-15 pakkasta ja kanalassa n 50cm korkeudella +8 astetta. Lattiapinta-ala on n 20neliötä ja asukkeja 15.

1313

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja 1313 » 29 Joulu 2014, 08:32

Kestopehku on varmaankin eniten käytetty, mahdollisesti jo satoja vuosia. Jos se vielä "palaa" kunnolla niin eikös monet pöpötkin silloin kuole. Johonkin se lanta kuitenkin on varastoitava.
En ottanut itseeni, koska munat syödään itse :smt045
Nykyisin vaan hylätään monet hyväksi havaitut käytännöt. Ollaan menossa yhä hygieenisempään suuntaan. Jolloin vastustuskyky edelleen heikkenee.
Eläinlääkärit nuorenee ja vaatimukset kiristyy :smt006

Kalle
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Kalle » 29 Joulu 2014, 14:26

Niin, enhän minä millekkään sotasille tässä asiassa ajatellut ryhtyä. Kestopehku on kyllä kieltämättä suhteelliselta kosteudeltaan kuvaamaani kuivikesysteemiä runsaampi ja siten alttiimpi elinympäristö bakteereille yms. Kestopehkuhan oli maapohjaisten tallien yleisin lämmitys. Mm hevosten virtsa kiihdytti palamisprosessia (urea), jokainen kompostoija asian kyllä tiedostaa. Kestopehkuhan on itseasiassa komposti. Navettapuolella jo 40-50 luvuilla, osin aikaisemminkin, betonilattia yleistyi virtsakouruineen. Kyllähän navetoissakin kestopehkua käytettiin vielä 50-luvullakin, ongelmana olivat nautojen "lantapalaneet" kyljet; ihan omia lapsuusmuistelmiani.
Mitenkään en kestopehkua halua tuomita; toinpahan tämän kosteusteeman osalta oman systeemini esiin. Kosteushan on eläinsuojien ikiaikainen riesa ollut talvisaikaan pienissä ja pienehköissä tiloissa. Erilaisia rakenteellisia kokeiluja vuosikymmenten aikana on tehty, mm aika korkeitakin lautaisia ilmanvaihtohormeja, tulisijojen erilliset ilmanvaihtohormit ja myöhemmin tietenkin koneelliset kosteudenpoistojärjestelmät. Kosteus eläinsuojissa on ollut ja tulee olemaankin yksi mm rakenteita kuormittava asia, eläinten hyvinvoinnin lisäksi.

topeli

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja topeli » 08 Joulu 2015, 13:09

Oli kans kosteus ongelmaa kun kanalassa oli perus painovoimainen ilmanvaihto, 2 x 100mm tuloilma kanavaa lattian rajassa ja 1kpl 125mm poistoilma kanava vastakkaisessa päädyssä katon rajassa, vesi virtas ikkunoiden sisäpinnoilta ja sahanpurut oli hetkessä kosteina. Ongelmat hävisi tyystin kun asensin Pax merkkisen poistoilmapuhaltimen kierrosluvun säätimellä ilmanvaihdon poisto kanavaan, nyt on ikkunat ja purut kuivina ja ilma raikasta.

Kalle
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 09 Huhti 2010, 12:51
Paikkakunta: Tammela

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Kalle » 13 Joulu 2015, 09:21

Kanalan kosteuden hallintaan löytyy hyviä laitteita; esim Trotec-ilmankuivain. Kerää kosteuden erilliseen astiaan ja astia sitten tyhjennetään esim päivittäin. Hyvin tehokas laite. Hinnat alkavat sieltä 100€ ylöspäin.

Kana-akka

Re: Liikaa kosteutta! Miten kosteus talven ajaksi pienemmäks

Viesti Kirjoittaja Kana-akka » 14 Heinä 2016, 15:31

Riemastuin, kun luin, että Trotecin ilmankuivain voisi olla ratkaisu talviajan kosteusongelmaan.

Lainaus Trotecin viestistä tänä lämpöisenä kesäpäivänä:
"Valitettavasti nämä meidän kuivurimme eivät kestä kanalan ympäristöä. Ensinnäkin pikkukuivurit menevät pölymäärästä tukkoon ja kalliimatkin kuivaajat kärsivät liikaa kanojen ulosteen aiheuttamista kemikaaleista, joita ilmassa leijuu. Eli kuivain ei olisi kovin pitkäikäinen."

Vastaa Viestiin