Lupien ja ilmoitusten junailu viranomaismenettelyssä

lintulat, tarhat jne.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Aberkios

Lupien ja ilmoitusten junailu viranomaismenettelyssä

Viesti Kirjoittaja Aberkios »

Läheskään kaikille asioiminen viranomaisen kanssa ei ole kovin tuttua, edes kunnallisella tasolla. Olen tähän koonnut joitakin asioita ja vinkkejä, joista saattaisi olla apua lupa- ja ilmoitusasioissa asioitaessa viranomaisen tai virkamiehen kanssa. Hyvin usein puhutaan virkamiehestä viranomaisena, vaikka yleensä viranomainen on lautakunta (esim. rakennuslautakunta, ympäristölautakunta jne), ja esim. rakennustarkastaja kyseisen viranomaisen alainen virkamies.

Hankkeen käynnistäminen
Ensimmäiseksi kannattaa selvittää, minkä viranomaisten kanssa aiotun hankkeen takia on asioitava (Evira, rakennusvalvonta, ympäristöterveysvalvonta jne). Seuraavaksi olisi selvitettävä, vaatiiko kyseinen hanke lupamenettelyä vai selvitäänkö ilmoitusmenettelyllä.

1) Haetaan netistä kunnan rakentamismääräykset (oltava jokaisella kunnalla). Siellä on jaoteltu hankkeet lupaa vaativiin ja ilmoitusmenettelynä käsiteltäviin. Merkitään ylös k.o. hanketta parhaiten kuvaava kohta (esim. eläinsuoja 4.2.2)
2) Haetaan kunnan rakennusvalvonnan taksaluettelo. Toimitaan kuten edellä.
3) Haetaan kunnan terveydensuojelumääräykset. Voi olla myös ympäristöterveydenhuollon, ympäristön- ja terveydensuojelun jne.
4) Haetaan kunnan terveydensuojelun maksutaksa. Voi olla myös nimellä ympäristöterveydenhuollon ... Lisäksi joissakin kunnissa löytyy ympäristönsuojelun taksaluettelosta.

Kun hankkeen laatu on varmistunut ilmoitusmenettelyä edellyttäväksi, ei enää kannata vahingossakaan mainita sanoja: lupa,luvan hakeminen, kielto. Ei sen enempää virkamiesten kanssa kuin mahdollisessa kuulemismenettelyssä naapurien kanssa.

Tämä lupa-/toimenpideilmoitusruljanssi on hyvä käynnistää heti kun se on itselle varmistunut. Keväällä aikaisin alkaa rakennusvalvonnan sesonki, samoin terveydensuojelussa jätevesilupien rumba. Terveydensuojeluviranomaisessa on meneillään samaan aikaan isoja ja pieniä hankkeita, lausuntojen antamisia muille päätöselimille jne. Toukokuulta alkavat pyöriä myös vuosilomat. Tämän kaltainen pienprojekti olisi siin syytä saada johonkin väliin. Olisikin hyvä mainita hankkeen pienuus, mutta ei saa antaa kuvaa siitä että vähättelee asiaa. Taito sekin!

Kun ilmoitus on saatu sisään, on hyvä heti kysyä käsittelijän käsitystä aikataulusta. Suosittelen myös kirjoittamaan sen näyttävästi ylös kalenteriin paikanpäällä. :smt047

Naapurien kuuleminen

Useissa lupa-asioissa edellytetään naapurien kuulemista. Sitä voidaan hakijalta edellyttää myös toimenpideilmoituksen käsittelyssä. Kuuleminen tehdään isoissa hankkeissa yleensä viranomaisen toimesta julkisella ilmoituksella. Ilmoitusmenettelyssä kuuleminen tapahtuu hankkeen alkuunpanijan toimesta. Tällöin tulee kyseeseen ainoastaan kirjallisesti tapahtuva kuuleminen.

Malli
Naapurien kuuleminen

Aion rakentaa tontilleni (Käpytie 17, Kuopio) kesätarhan yöpymiskoppeineen viidelle kanalle keväällä 2015. Toimintaa on tarkoitus jatkaa myös tulevina kesinä. Ohessa piirros tarhan sijoittumisesta tontille. Tarhan pystyttämisessä, hoidossa ja jätteiden käsittelyssä tullaan noudattamaan rakennusvalvonta- ja terveydensuojeluviranomaisten ohjeita ja määräyksiä.

Olen tehnyt hankkeesta alustavan ilmoituksen kaupungin terveydensuojeluviranomaiselle. Toimenpideilmoituksen käsittelijä edellyttää naapurien kuulemista asiassa. Teillä on mahdollisuus antaa lausuntonne tai esittää mielipiteitänne hankkeesta oheisella lomakkeella. Tähän on varattu aikaa 15.10.2014 asti. Voitte toimittaa lomakkeen oheen liitetyssä osoitteellisessa kuoressa, postittamalla se viimeistään 11.10.2014, tai tuomalla se henkilökohtaisesti 15.10.2014 mennessä. Kuulemisessa saadut lausunnot ja mielipiteet liitetään hankeasiakirjaan ja toimitetaan toimenpideilmoituksen käsittelijälle.

Tämä on ilmoitus mahdollisuudesta tulla kuulluksi asiassa, eikä velvoita teitä mihinkään. Samalla kuitenkin ilmoitetaan, että tämän kuulemismahdollisuuden käyttämättä jättäminen ei estä asian käsittelyä.

Kuopiossa 01.10.2014


Kyösti Käpy
Käpytie 17

Kuulemiselle on aina asetettava määräaika. Kaksi viikkoa riittää aivan hyvin. Kuulemisilmoitus on vapaamuotoinen, mutta siitä on käytävä ilmi tietyt asiat; Mistä ja kenen hankkeesta on kyse, sijainti (osoite, sekä sijainti tontilla), toiminnan kesto (toistaiseksi, tai esim. kesä 2015). Kuulemisilmoitukseen on syytä kirjoittaa lauseke: "Tämä on toimepideilmoituksen käsittelijän edellyttämä naapurien kuuleminen. Se ei edellytä teiltä mitään toimenpiteitä. Teillä on mahdollisuus tulla kuulluksi hankkeen johdosta. Samalla ilmoitetaan, että tämän kuulemismahdollisuuden huomiotta jättäminen ei estä asian käsittelyä."

Tämä loppulauseke on välttämätön siksi, että monilla on käsitys, että pyydettyä mielipidettä odotetaan "maailman tappiin" kun sitä on kerran pyydetty. Toisin sanoen luullaan, että mielipidettä panttaamalla saadaan asian käsittelyä pitkitetyksi.

Maksut

Joissakin kunnissa maksutaksaa on haluttu venyttää. Esimerkiksi eläinsuojaa tai aitausta koskevan ilmoituksen käsittely on taksassa 100 - 200€. Tähän ei kuitenkaan kannata tyytyä, sillä laissa on kyseisiä tapauksia koskeva lauseke; mikäli kohde on tavanomaista enemmän tai vähemmän työtä vaativa, voidaan taksasta poiketa 50 % ylös- tai alaspäin. Käytännössä tuo taksan mukainen maksu voi siis olla 50 - 300€. Jos kesäkanojen koppi ei ole juuri tuon taksasta alaspäin poikkeamisen esimerkkitapaus niin mikä sitten? Tätä vähäisen työmäärän vaikutusta on syytä painottaa, ja esittää kyseistä taksasta poikkeamista käsittelijälle, sillä tuskin tulevat sitä itse ehdottamaan!

Onnea projekteihin! :smt023