Afrikanviiriäinen, coturnix delegorguei

Lajikuvauksia muista linnuista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Afrikanviiriäinen, coturnix delegorguei

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 15 Heinä 2014, 20:48

Teksti © minkuliini
Afrikanviiriäinen, coturnix delegorguei

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kanalinnut Galliformes
Heimo: Aitokanat Phasianidae
Suku: Viiriäiset Coturnix
Laji: delegorguei

Afrikanviiriäinen (Coturnix delegorguei) eng. Harlequin quail, on peltokanaheimoon ja viiriäisten sukuun kuuluva kanalintu. Lajia esiintyy Afrikassa.

Koko:
n. 1/3 pienempi kuin japaninviiriäinen. Munan koko samassa suhteessa.

Väritys:
Kukko on pääväriltään punertavanruskea, kyljet punaiset ja rinta sinertävänmusta. Kukolla on myös näyttävä valkoinen naamio. Kana on vaatimattomamman värinen. Pääväri on vaalea beige ja selkä ja kyljet hennon vaaleitten viirujen peittämiä.

Ruokavalio:
Afrikanviiriäisen ruoka luonnossa koostuu ruohokasvien siemenistä, juurista ja pienistä selkärangattomista, kuten heinäsirkoista ja muurahaisista.

Viiriäisiä voi ruokkia kotioloissa kuten japaninviiriäistä. Koko ajan olisi hyvä olla esillä kanatäysrehua, kalkkia (munankuorirouhe, seepia tai poikaskalkki), vettä ja hienoa hiekkaa. Jos ruokit viiriäisiä puolitiivisterehulla kuten munitusrehu, niin silloin vapaasti saatavilla tulisi olla myös siemeniä. Undulaatin ja peipon siemenseokset käyvät hyvin. Päivittäin viiriäisille tulisi tarjota myös tuoreruokaa, kuten salaattia, kurkkuraastetta tai heinäsilppua. Kaikenlaisia kasviksia ja hedelmiä voi kokeilla vapaasti! Jauhomadoista, raejuustosta, jauhelihasta ja munankeltuaisesta viiriäiset saavat mukavaa vaihtelua ruokavalioonsa. Hirssintähkät ja erilaiset siemenet maistuvat myös hyvin.

Lisääntyminen:
Kana on sukukypsä n. 10vk:n iässä ja munii yhden pienen ja ruskean sävyisen munan päivässä. Muninta tapahtuu aina samaan ja rauhaisaan pesään. Jos kukolla on useampi kana, niin pesäpaikkoja tulee olla myös useampi. Kukko voi paritella vain yhden kanan kanssa, mutta parvessa voi pitää useampaakin kanaa. Oman kokemukseni mukaan kukolla olisi hyvä olla n. 3-5 kanaa. Afrikanviiriäinen pesii maapesään tai luolaan. Pesä pehmustetaan heinällä ja viiriäinen monesti "punoo" heinästä pyöreänmallisen pesäkkeen. Myös kookoskuitu on oiva pesämateriaali afrikanviiriäiselle. Muuten asumuksen pohjamateriaaliksi käy esim. turve/puru seos. Laskettuaan 5-10 munaa pesään, kana alkaa 15-18 päivää kestävän haudonnan. Luonnossa afrikanviiriäinen hautoo ja hoitaa yhden poikueen vuodessa. Haudonta tapahtuu sadekautena, jolloin ruokaa on riittävästi saatavilla ja päivän valomäärä on pienempi. Vain kana hautoo, mutta kukko osallistuu aktiivisesti poikasten hoitoon ja puolustamiseen. Vankeudessa viiriäisen voi saada myös hautomaan, kun olosuhteet ovat kohdallaan, hämärä ja rauhaisa pesä ja säädelty päivänvalo. Afrikanviiriäinen omaa voimakkaan haudontavietin!

Koneessa haudottuna tipuja tulee 16-17 päivä. Tipujen hoito on samanlainen kuin tavallisten viiriäistipujen hoito. Poikaset ovat kuitenkin hyvin pieniä ja heiveröisiä, joten tulisi varmistaa että ne oppivat ruokailemaan heti. Ruokailuun opettaminen käy ohuella kepillä, jolla naputetaan ruokakuppiin ja tarjotaan ruokaa nokkaan. Juomaan opetetaan samoin. Juomakupiksi käy pullonkorkki jossa kiviä. Alkuruoaksi käy murskattu poikasrehu, ja päivittäin 2-3 kertaa muusattu ja keitetty munankeltuainen. Viikon iässä ruokavalioon voi lisätä kasvikset ja siemenet, silloin myös hiekkaa tulee olla tarjolla. Useamman viikon kuluttua voidaan siirtyä kanatäysrehuun. Tiput tarvitsevat lämpölampun tai levyn n. 6vk:n ikään asti. Kaikki tiput ovat kuoriutuessaan vaaleanruskeita, ja kukon väritys alkaa muodostumaan vasta 7-8 vk.

Elinympäristö:
Puru/turveseos asumuksen pohjalla on koettu hyväksi. Pohjamateriaalia tulisi joka tapauksessa olla paksu kerros, koska viiriäinen tykkää penkoa ja kaivaa koloja pehkuunsa. Kuivaa heinää voi lisätä säännöllisesti pesiin ja esim. wc-paperisilpustakin on iloa pitkäksi aikaa. Asumukseen tulisi lisätä myös tasoja, kiviä, oksia, muovikasvaja, kantoja ym. Kukko vahtii parveaan korkeampien tasojen/kivien päällä ja tasojen alle saa hämäriä pesäpaikkoja. Kulkee vaivatta ramppeja pitkin. Eläinkaupoista saatavia mökkejä ja olkipesiä voi myös kokeilla. Asumuksen tulee olla vähintään 1m korkea, mutta mitä korkeampi niin sen parempi. Afrikanviiriäinen osaa lentää, ja säikähtäessään voi pyrähdellä korkeallekkin. Ei kuitenkaan vaadi orsia, koska nukkuminenkin tapahtuu maan tasalla. Vesikupiksi käy matala astia, jossa kiviä. Kylpypaikka tulisi myös järjestää. Jokin kori tai laatikko käy hyvin. Laatikko täytetään säännöllisesti hienolla hiekalla, esim. hiekkalaatikkohiekka. Hiekkaa tarvitaan myös ruoansulatukseen. Kolmen viiriäisen parvella n. 120cm leveä asumus on riittävä. Viihtyy hiukan lämpimämmässä kuin japaninviiriäinen. Huoneenlämpö on sopiva, ja sijoittaisinkin afrikanviiriäisen asumuksen taloon sisällä!

Yleistä:
Kukon kieunta on laulun omaista, pitkä "tuiik tuiik" on yleisin äännähdys. Afrikanviiriäinen kesyyntyy helposti, ja on erittäin kiinnostunut hoitajansa puuhista. Sopii lemmikiksi ja viiriäisen puuhia on mukava seurailla!

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Afrikanviiriäinen, coturnix delegorguei

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 21 Heinä 2014, 21:45

Kuvat © minkuliini

Kuva
Kuva
Kuva
Kuva

Vastaa Viestiin