Riikinkukko

Lajikuvauksia muista linnuista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Riikinkukko

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 12 Helmi 2008, 18:50

Teksti (c) monnilainen
Riikinkukkoihin kuuluu kolme lajia:

¤ Intianriikinkukko (Pavo cristatus)
¤ Viherriikinkukko (Pavo muticus)
¤ Kongonriikinkukko (Afropavo congolensis)

Näistä P.cristatus ja P.muticus asustelevat Aasiassa ja A.congolensis Afrikassa. Viherriikinkukot jaetaan kolmeen alalajiin, joista tunnetuin lienee Jaavan vihreä riikinkukko. Aiemmin mustahartiariikinkukko luettiin myös omaksi alalajikseen (Pavo cristatus nigripennis), mutta sen on sittemmin todettu olevan geenimutaatio intianriikinkukosta, kuten myös vanhin tunnettu resessiivisesti periytyvä valkoinen väri. Viher- ja sininenriikinkukko risteytyvät ja sitä käytetään paljon hyväksi luotaessa uusia väriyhdistelmiä. Myös intian sinisen mutaatioita on jo useita kymmeniä eri värivaihtoehtoja.
Intianriikinkukkoa kutsutaan myös tavalliseksi, siniseksi tai intiansiniseksi riikinkukoksi. Riikinkukko on Intian ja Burman kansallislintu. Riikinkukko on myös kautta historian kuulunut monenlaisiin kulttuureihin. Erityisesti hinduilla sillä on uskonnollinen merkitys, kuten myös katolisen kirkon piirissä.

Riikinkukko on helppo erottaa muista linnuista omintakeisen ulkomuotonsa perusteella. Soidinaikaan kukon levitetty laahus upeine silmäsulkineen takaa erottuvuuden muiden lintujen joukosta. Viuhkamaiseksi levittyvä laahus ei ole pyrstö, kuten virheellisesti luullaan, vaan koostuu pitkistä yläpeitinhöyhenistä. Soidinajan jälkeen kukko pudottaa laahussulat ja talven sekä kukko että kana viettävät lyhyellä pyrstöllä. Molemmilla sukupuolilla on päässään hauskat pienet sulkatupsut, jotka pysyvät läpi vuoden.

Riikinkukko tulee sukukypsäksi kolmevuotiaana. Joskus linnut ovat lisääntymiskykyisiä jo kaksivuotiaana, mutta kana ei yleensä parittele kukon kanssa tässä vaiheessa, koska laahus ei ole vielä valmis. Laahus saa lopullisen muotonsa kolmen vuoden iässä, mutta kasvaa kokoa vielä 5-6 -vuotiaaksi asti. Mitä komeampi laahus, sen enemmän valikoimaa kanoissa. Riikinkukon sulkien väritys on pitkälti rakenneväriä, ts. höyhenen väri riippuu katsomiskulmasta.

Riikinkukoissa usein sekä kukkoa että kanaa kutsutaan yksinkertaiseseti riikinkukoksi. Oikea muoto naaraslinnusta on kuitenkin riikinkana ja poikasesta riikintipu tai riikinpoikanen. Kana munii joka toinen päivä yhden munan, yleensä iltapäivällä. 4-8 munan jälkeen kana aloittaa haudonnan, joka kestää 28 vuorokautta. Riikinkana hautoo poikaset yksin, kukko osallistuu oman laumansa poikasten hoitoon puolustamalla niitä ja sopeuttamalla ne oman ryhmänsä sosiaalisiin suhteisiin. Mikäli kana ei haudo, se saattaa munia joka toinen päivä koko kesäajan. Munat ovat n. tennispallon kokoisia ja valkoisia, erinomaisia ruokakäyttöön.

Riikinkukkoja pidetään moniavioisina. Yksi kukko kykenee hedelmöittämään 5-6 kanaa. Viher- ja kongonriikinkukoilla lauman sosiaaliset suhteet ovat kuitenkin niin monimutkaisia, ettei varmuutta ehdottomasta moniavioisuudesta ole, niiden arvellaan olevan pitkälti yksiavioisia. Jo vieroitettuja nuoria aikuisia adoptoidaan ryhmästä toiseen ja sukulaiset pitäytyvät usein monimutkaisten kuvioiden kautta yhdessä.

Riikinkukko on kaikkiruokainen. Luonnossa ne syövät siemeniä, kasveja, pieniä hyönteisiä ja matelijoita. Niiden on nähty herkuttelevan jopa pienillä käärmeillä. Tarhaoloissa perusruokana on kaura ja kalkkunanrehu. Viherravintoa, hedelmiä ja kasviksia tulee myös tarjota säännöllisesti, samoin ruuan tähteitä ja kalaa sekä hapanmaitotuotteita. Riikinkukon ääni on keväällä useita kilometrejä kantava soidinhuuto NAAAUUU sekä JIHHUUUU. Säikähtäessään ne päästävät voimakkaan TÖÖT äänen. Soidintanssissa kukko ravistaa laahustaan ja ääni kuulostaa muovin päälle kaadettavalta vesisuihkulta. Riikinkukon ääntely saattaa häiritä lähinaapureita.

Riikinkukot pesivät korkeaan ruohikkoon, mutta viihtyvät muuten metsän suojissa. Yöksi ne nousevat turvaan korkealle puuhun tai tarhassa orrelle. Riikinkukko on yllättävän hyvä lentäjä, mutta mieluummin se kulkee kävellen tai juosten maassa. Riikinkukko on iso ja voimakas lintu. Naaras painaa n. 3,5 kg ja on n. 85-90 cm pitkä. Kukko on n. 5 kg painava ja ilman laahusta n. 1 metrin mittainen. Aikuisen laahuksella kukko on jopa 220 cm pitkä.

Herkän poikasvaiheen ohitettuaan intiansininen on kestävä ja helppo tarhalintu, viherriikinkukko on huomattavasti herkempi tarhattavaksi.

Kuvat (c) monnilainen

mustahartiakana ja -kukko
Kuva

mustahartiakukko
Kuva

edestä taakse: mustahartiakana, valkea kana, valkea kukko
Kuva

intian sininen, ns. tavallinen riikinkukkouros
Kuva
Viimeksi muokannut HiltaHelikopteri, 25 Helmi 2008, 23:10. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
Tonja, p: 046 666 5106

Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari » 24 Helmi 2008, 22:36

Intian sininen, kukko, kuvat (c) Volmari
Kuva
Kuva
Kuva
Kuva


Kukon "tanssikuvia", laahuksen kahistusta
Kuva
Kuva
Kuva

Intian sininen, kana, kuvat (c) Volmari
Kuva
Kuva
Kuva

Riikinkukko ja -kananuorikot, kuva (c) Hakalan emäntä:
Kuva

Riikinkukon poikanen, kuva (c) Hakalan emäntä:
Kuva

Kuva

Mimmi

Viesti Kirjoittaja Mimmi » 20 Maalis 2009, 10:25

Kasvokuvissa riikinkana:

Kuva

ja riikinkukko:

Kuva

Kuvat (c) Mimmi

Vastaa Viestiin