Strutsi

Lajikuvauksia muista linnuista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4152
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Strutsi

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 24 Elo 2007, 23:53

Teksti ja kuvat (c) Rouva Konijänkä:

Strutsi (Struthio camelus) on suurin nykyisin elävä lintu. Vastakuoriutunut poikanen painaa n.800-900 grammaa ja teuraskypsä strutsi on 11-12 kuukauden ikäisenä, jolloin painoa on kertynyt jo noin 100 kiloa. Aikuinen strusti painaa 90-170 kiloa ja korkeutta linnulla on 2,1-2,8 metriä.

Täysikasvuiset urokset ovat väriltään mustavalkoisia, naaraat sekä nuoret koiraat ruskeanharmaita. Jalat ja pää ovat kummallakin sukupuolella höyhenettömät. Kaula on noin metrin pituinen ja hyvin taipuisa. Sitä peittää hyvin lyhyt untuva. Päässä on isot silmät ja säihkyripset. Strutsin aivot ovat pienemmät kuin sen silmät ja strutsilla on erittäin hyvä kaukonäkö. Se näkee 2-3 sentin suuruisen esineen 1,6 kilometrin päästä.

Strutsilla on pitkät, sorkkamaiset ja vahvat jalat. Jalassa on vain kaksi varvasta ja jaloista tulee helposti mieleen jokin muinainen dinosaurus. Pidemmässä varpaassa on kestävä, terävä kynsi, jota strutsi käyttää mm. taistelutilanteessa ja pesänkaivuussa. Strutsin kynsi on kovimpia eläinkunnasta löytyviä materiaaleja.

Strutsilla on erinomainen sairauksien vastustuskyky. Se kestää hyvin myös kylmää, kunhan sillä on kuiva ja vedoton säänsuoja. Vesi- ja räntäsäde on pahempi kuin kova pakkanen. Strutsi voi elää 50–80–vuotiaaksi.

Strutsi on sukukypsä 3 vuoden ikäisenä, mutta alkaa munia tehokkaasti vasta ollessaan 5–6 vuoden ikäinen. Strutsi voi munia ympäri vuoden lämpimissä olosuhteissa, mutta Suomessa munintakausi on keväästä syksyyn; talvella on lepokausi. Emolintu munii vuodessa n. 40–70 munaa. Strutsinmuna painaa n. 1,3–1,5 kg ja vastaa n. 20–25 kananmunaa. Suomen olosuhteissa strutsien arvellaan olevan tuotantokykyisiä 20–30 vuotta.

Strutsi on lentokyvytön. Ruumiinpainoon verrattuna strutsilla on aivan liian pienet siivet ja sillä on aivan liian pieni rintalihas. Höyhenien rakenne ei myöskään sovi lentämiseen. Strutsi pakenee lentämisen sijaan juoksemalla. Se voi juosta jopa 70 km/h ja ylläpitää tätä vauhtia jopa puoli tuntia. Juostessaan se voi ottaa jopa neljän metrin pituisia askeleita. Strutsi onkin nopein kaksijalkainen eläin maapallolla.

Strusti puolustautuu potkimalla. Uteliaana lintuna strutsi nokkii kaikkea, myös ihmisiä, muttei tee tätä vihoissaan.

Luonnossa strutsit syövät ruohoa, lehtiä, siemeniä ja pähkinöitä, mutta toisinaan ne saattavat myös syödä pieniä matelijoita, sammakkoeläimiä ja nisäkkäitä. Tarhoissa strutseille syötetään esimerkiksi sinimailasta, kauraa ja siipikarjarehua. Saatavilla on myös nimenomaan strutseille valmistettua pellettiä. Leipä ja hedelmät maistuvatmyös hyvin. Ruoansulatuksen edistämiseksi strutsi tarvitsee soraa.

Strutsi elää villinä Afrikassa, mutta sitä tarhataan kaikkialla maailmassa munien, lihan ja höyhenten takia. Strutsin tarhausta harjoitetaan Suomessakin.
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva
Tonja, p: 046 666 5106 sp: tonjaätnettipistefi

Vastaa Viestiin