Malaijilainen taistelukana

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Malaijilainen taistelukana

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 05 Helmi 2009, 12:52

Teksti yhteistyössä Ulla ja Hilta

Hilta:
"Historia:
Vanha kaakkois-aasialainen rotu, tullut Englantiin 1800-luvun alkupuolella.
Pidetään yhtenä niistä ’puhtaista’ roduista, joista muita rotuja on kehitetty. Mm. brahman jalostuksessa sanotaan käytetyn tätä rotua. Näitä on löydetty vanhoista öljymaalauksista jo vuodesta 1570 lähtien.

Ulkonäkö:
Lihaksikas vartalo, pitkäjalkaisuus, leveä pää, ulkonevat kulmat ja ylöspäin viistot silmät antavat malaijilaisille taistelukanoille uhkaavan ilmeen...seisovat kookkaina, korkeina ja tuijottavat ovelasti.
Keltainen iho, mansikkaharja, melkein heltaton.
Hyöhenpeite on niukka, höyhenet ovat lyhyitä ja kovia.
Sivuprofiilista löytyy kolme kuperaa kaarta: päästä niskaan, selkä ja lopuksi pyrstö. Pitävät siipiä usein semmoisessa asennossa, että keskimmäinen kaari näkyy täydellisesti.

Värit: black (=musta), white (=valkoinen), spangled, red pyle, black breasted red (=punainen, mustarintainen), wheaten (=vehnän värinen; joissain maissa tämä väri ’hyväksyttäneen’ vain kanoilla), cuckoo (=käen värinen), partridge (=peltopyyn värinen)), dark (=tumma)), porcelain (=posliini), duckwing ja silver duckwing.

Kukko painaa 4-6kg ja kana painaa 3-4 kg.
Malaijilaisille sopivat jalkarenkaat: kukko ¤ 24mm, kana ¤ 22mm.
Korkeus: vajaa 70cm - reilu 80cm, voi olla jopa hiukan yli 90cm korkea.
On olemassa myös kääpiö-kokoisena. Elinikä: 10-20 vuotta

Tuotanto-ominaisuudet:
Munivat harvakseltaan, nuorina parhaiten eli 70-120 vaalean (tai tumman) ruskeaa munaa vuodessa, munat painavat 55 - 72g. Vanhemmat kanat munivat vain 30-55 munaa vuodessa. Hyvä talvimunija. Huonon muninnan vuoksi on saanut lempinimen: May Lay; vapaasti suomennettuna: Saattaa Munia. (Malaijilainen on englanniksi malay.)
Omaavat haudontavaiston, hautominen saattaa olla hankalaa pitkien jalkojen vuoksi.
Lihan sanotaan olevan kovempaa kuin monilla muilla roduilla. Vaatii pidemmän keittoajan, voi hauduttaa. 12-24 tunnin riiputtaminen pehmentää lihaa, samoin maidossa tai piimässä liottaminen.

Luonne ja käyttäytyminen:
Pitävät liikkumisesta ja tarvitsevat sitä pitääkseen lihaksensa kunnossa. Eivät ole kylmänkestävimmästä päästä niukkahöyhenisyyden vuoksi.
Lentelevät hyvin, ovat innokkaita kaivelijoita.
Ruokahalu on hyvä, mutta yliruokintaa on varottava kasvukauden aikana.
Kasvukausi on pitkä, tulevat hitaasti sukukypsiksi
Vaikka suurin osa onkin ystävällisiä ihmisiä kohtaan, niin osa voi olla aggressiivisia, villejä ja levottomia. Alunperin käytetty kukkotappeluihin, joten kukot ovat melko tappelunhaluisia ja suvaitsemattomia toisia kukkoja kohtaan, ne voivat myös hyökätä kanojaan lähestyvää vastaan. Hautovat ja tipuja hoitavat kanat ovat hyvin aggressiivisia. Rotua ei suositella aivan aloittelijalle."

Ulla:
"Itse tykkään kovasti näistä malaijilaisista taistelijoista. Rodultaan ovat voimakas luonteisia, rohkeita ja uteliaita, mutta ihmistä kohtaan pidättyväisiä ja arkoja. Mutta eivät kuitenkaan agressiivisia. Hyvin synkkäilmeisiä ja vihaisen näköisiä. Eivät syö kädestä, eivätkä tule vapaaehtoisiesti ihmisen luo. Joten tästä rodusta ei kyllä sylikanaa saa. Ovat kaikessa koossaan kuitenkin arvokkaan oloisia, melkeinpä ylväitä. Molempien, kukon ja kanan ääni on erikoisen möreä. Kukon kiekunnan erottaa helposti muista roduista. Liikkuessaan näyttävät kömpelöiltä ja honkkeleilta pitkine jalkoineen. Osa kanoista on hautomahaluisia, osa taas ei. Riippuu paljolti yksilöstä. Hautova kana tarvitsee pesäänsä paljon pehmikkeitä, saadakseen hyvän asennon munia hautoakseen. Kana puolustaa poikasiaan yhtä ärhäkkäästi, kuin muutkin rodut. Ei välttämättä ole kaikkein mukavin ja helpoin rotu aloittelijalle.
Omien kukkojen painot ovat siinä 4-6kg ja kanojen 3-4kg."
Tonja, p: 046 666 5106

Vastaa Viestiin