Sebright

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Sebright

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 27 Maalis 2010, 12:31

Teksti © annemari
Sebright on nimetty erään rodun kehittäjistä, Englantilaisen Sir John Saunders Sebrightin mukaan. Hän kehitti rodun yhdessä muutamien muiden siipikarjaharrastajien kanssa 1700 – 1800 lukujen vaihteessa yhdistämällä eri rotuja. Kehitystyö vei ryhmältä 30 vuotta, ja lopputuloksesta kunnian sai Sir Sebright. Ryhmä halusi kehittää koristeellisen kääpiörodun pelkästään näyttelytarkoitukseen. Sebright on aito kääpiökana, ts. siitä ei ole jätti- tai normaalikokoista sukulaisversiota olemassa.
Sebright on kehitetty nimenomaan koriste- ja näyttelyroduksi ja se on erittäin pienikokoinen lintu. Kukko painaa keskimäärin 620 grammaa, kana noin 570. Värejä Sebrighteistä löytyy muutamia, hopeasulkainen ja kultainen, kellertävänruskea, jota kutsutaan sitruunaksi. Myös valkoista, ja säämiskän (nahan?) väristä sebrightiä on tavataan maailmalla, mutta vähemmän kuin muita.

Sebrightin värimuunnoksilla on yksi yhteinen ominaisuus. Niiden sulat on reunustettu terävällä mustalla värillä. Tämä tekee sebrightin höyhenpeitteestä erittäin näyttävän ja erikoisen. Musta rajaus myös kirkastaa sulan väriä. Sebrightin kultainen väri on hyvin rikas ja syvä, kun taas hopea on mahdollisimman lähellä valkoista. Sebright näyttää kaikesssa loistossaan pienestä koostaan huolimatta todelliselta taideteokselta, se on lähes veistoksellinen ilmestys !

Sebright on lyhytselkäinen kana, jonka pitkät siivet osoittavat suoraan maata kohti. Sebrightin kaula on pitkä, ja se tuntuu aina kävelevän hieman takakenossa, ja ylpeänä itsestään. Sebrightin pyrstö on melko pysty, ja sulat ovat siinä levällään.

Sebrightin jalat ovat pitkät, höyhenistä paljaat, sinertävät väriltään. Niissä on neljä varvasta. Harja Sebrihgt kukolla on röpelöinen ja leveä, ”ruusumainen” väriltään purppura tai punainen. Sen sakarat ovat pyöreitä muodoltaan ja harjan taaimmainen sakara osoittaa taaksepäin niskaa kohti. Kanan harja on vaatimaton, matala ja haaleamman punainen kuin kukolla. Sebright kukko on siitä poikkeuksellinen muiden rotukukkojen seassa, että siltä puuttuu perinteiset kukon ulkonäölliset ominaisuudet: satulasulat, laulusulat pyrstöstä, pitkät sulat niskasta. Se on höyhennykseltään aivan kuin kana, ja sen erottaa kanasta yleensä ainoastaan koon ja harjan perusteella. Tämä ominaisuus tekee sebrightista entistäkin erikoisemman kanarodun. Sebrightin siivet ovat pitkät, ja koska se on hyvin pieni ja kevyt lintu, se on hyvä lentämään.

Sebright ei ole kummoinen munija ja sitä pidetäänkin ainoastaan koristetarkoituksessa. Sebright kana munii tavallisesti n. yhden minikokoisen vaalean munan viikossa. Sebrightin kasvattaminen ei ole ihan yksinkertaista, sillä kanat eivät usein tule sukukypsiksi. Tiput ovat erittäin heiveröisiä,ja pikkuruisia. Koko rotu on tavallista alttiimpi sairauksille, kuten marekille. Sebright on hyvin aktiivinen, vilkas lintu, mutta tästä huolimatta kukkoja voi olla useampiakin samassa parvessa. Se on hyvin sopuisa lintu muita lintuja kohtaan.

Vastaa Viestiin