Araucana

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Volmari

Araucana

Viesti Kirjoittaja Volmari » 26 Heinä 2008, 09:21

Teksti (c) monnilainen

Araucana:

Araucanojen historia on kiistanalainen, mutta mielenkiintoinen. Harrastajat eri puolilla maailmaa ovat yhtä mieltä siitä, että ne ovat lähtöisin pohjoisen Chilen ja eteläisen Perun seudulta. Siis alueelta, jolla inkat muinoin elelivät ja nykyisin siellä asustavat arauca-intiaanit.

Intiaaneilla oli alunperin kaksi erilaista rotua, "collonocas", joka muni sinisiä munia ja oli pyrstötön sekä "quetros" tai "queteros", joka puolestaan muni ruskeita munia, mutta omasi korvatupsut ja pyrstön. Mistä nämä erityispiirteet alunperin linnuille tulivat? Munien sinisen värin muodostumiseen on löydetty aihetodisteita, joiden perusteella on päätelty, että risteymä fasaaneihin on mahdollinen. Pääsääntöisesti kaikki eri lajien väliset risteymät katsotaan olevan steriilejä, mutta joitakin harvinaisia poikkeuksia on olemassa. Tämä saattaisi olla yksi niistä. Kuoren väri ei ole vain pintakerroksessa, vaan munan kuori on läpivärjäytynyt. Korvatupsujen suosiolla on arveltu olleen tekemistä uskonnollisten menojen kanssa ja yhtenä selityksenä pyrstöttömyyteen on esitetty petojen pyydystystilanteissa hankalampi kiinnisaanti mahdollisuus. Ei ole pyrstöä mistä tarttua.
Korvatupsugeenin alkuperä on ajan sumun peitossa. Luultavammin kyse on geenimutaatiosta, hankalasta sinänsä, että se on letaali, jos alkio saa sen kaksin kappalein. Poikanen kuolee jo munaan ennen kuoriutumista.

Joka tapauksessa, huolimatta vanhasta ja osin tuntemattomastakin kehityksestään, araucanoilla on tämän hetken tietämyksen mukaan kunnia ja etuoikeus sinisten munien tuotantoon. Muutkin kanat munivat sinisiä munia, mutta niiden geenipoolissa katsotaan silloin aina olevan vaikutteita araucanoilta.

Nykyiset araucanat jakavat harrastajien mielipiteet. Pääeroavuudet näkyvät amerikkalaisessa ja brittiläisessä standardissa. Amerikkalainen standardi on ehdoton ja tiukka. Vain pyrstötön ja korvatupsullinen muoto on hyväksyttävä. Erillinen standardi on tehty myös kääpiö (bantam) -muodoille, mutta samoilla vaatimuksilla. Väritys aiheuttaa pieniä eroavuuksia Amerikan sisäisessäkin lintuharrastuksessa, Yhdysvaltain siipikarja yhdistys ja Amerikan kääpiökanayhdistys suosivat eri värejä. Kaikkiaan Amerikan standardeissa on seuraavat värit:

- musta (black)
- puna-musta (black brested red)
- kulta duckwing (golden duckwing)
- hopea duckwing (silver duckwing)
- valkoinen (white)
- säämiskä (buff)
- hopea ( silver)

Englantilainen standardi on joustavampi. Hyväksyttyjä ovat sekä pyrstöllinen että pyrstötön muoto, korvatupsuilla tai ilman. Molemmista myös kääpiö (bantam) -muoto. Britannian standardin kanssa yhteneviä ovat myös Uuden-Seelannin ja Australian normistot. Kaikissa näissä standardeissa on paljon yhtenevyyttä, ehdottomin kriteeri kaikissa luonnollisesti munien sininen väri. UK-standard värit:

- laventeli (lavendel)
- sininen (blue)
- musta-ruskea (black-red)
- hopea-duckwing (silver- duckwing)
- kulta-duckwing (golden-duckwing
- pyle
- crele
- spangled (valitettavsti väri lienee kadonnut geenipoolistosta, ei esiinny enää)
- vipevöity (cuckoo)
- musta (black)
- valkoinen (white)

Normaalikokoinen kukko painaa n. 2,5 kg ja kana n. 2 kg. Kääpiömuotoinen kukko n.1 kg ja kana n. 900g. Normaalikokoinen kana munii vuodessa noin 130-150 munaa, joiden paino lienee n. 50g - 55g.

Araucanojen jakoa pohdittaessa on myös mainittava ameraucana-kanat sekä easter egger-kanat, jotka ovat alunperin araucana-risteytyksiä. Näistä ameraucanoilla on jo Amerikassa vankka harrastajajoukkonsa, sekä oma rotuyhdistys. Ameraucanojen rotumääritelmä lienee amerikkalaisten standardistoissa kanarotujen nuorimpia.

Vastaa Viestiin