Chabo

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Chabo

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 26 Maalis 2010, 09:45

Teksti © annemari
Chabo, jota kutsutaan maailmalla nimellä Japanese Bantam, on erittäin vanha kanarotu. Sen uskotaan olevan kotoisin alun perin Into-kiinasta. Chabon historia on jäljitetty Tang-Dynastian ajoille , vuosien 619 – 906 väliin. Tuolloin niitä pidettiin vain keisarillisten palatsien puutarhoissa.
Chabo tuli eurooppaan ilmeisesti Saksalaisten maustekauppiaiden mukana Aasiasta 1800 luvulla. Britanniaan suuren suosion saanut rotu rantautui vuonna 1860, ja siellä sitä käytettiin näyttelyissä ensi kertaa vuoden 1910 aikana.

Chabon ulkonäkö:
Chabolla on erittäin tarkka rotumääritelmä, ja se on erittäin suosittu näyttelylintu mm. Britanniassa. Chabosta on kolme erilaista muunnosta, sileähöyheninen ja kiharakarvainen ”friseerattu”, ja silkkihöyheninen.
Chabo on hyvin pieni lintu, Kukko painaa keskimäärin n. 600 ja kana n. 500 g.
Chabolle on ominaista erittäin lyhyet, lähes näkymättömät jalat, joiden sääret ovat höyhenistä paljaat. Sääret ovat lyhyet ja vahvat ja nivelten kulmaukset terävät. Varpaita on neljä, ne ovat suorat ja levällään. Chabon seisoessa ainoastaan varpaiden kärjet saavat olla näkyvissä.
Chabon huomiota herättävin ominaisuus lienee sen terävästi pystyssä napottava pyrstö. Pyrstön tulee olla runsashöyheninen ja mahdollisimman suuri. Etummaisten pyrstöhöyhenien tulisi olla pituudeltaan kolmanneksen kukon pään yläpuolella, kanalla hieman lyhyemmät. Pyrstö on Chabolla aina levitettynä, ja sen sulkien tulee olla miekanterän muotoiset. Ainoa tilanne, kun pyrstö on alhaalla on, kun lintu on orrella. Muutoin pyrstö on aina paraatikunnossa.
Chabon siivet ovat matalalla, ja niiden etummaiset sulat viistävät maata sen kävellessä. Chabon selkä on lyhyt, ja kun pyrstö on pystyssä, linnusta saa hyvinkin kääpiömäisen vaikutelman. Chabolla on täyteläinen rinta, sen olemuksesta huokuu, miten kävellään ”rinta rottingilla” Chabo on koostaan huolimatta erittäin ylväs lintu !
Chabolla on suuret silmät ja pieni pää. Harja on yhtenäinen, ja siinä on vain muutama ”sakara”. Luomien tulee olla punertavat, eikä niissä saa olla valkoisia pigmenttipuutoksia.

Chabon pito:
Chabo on hieno lintu, ja siinä on mukavia persoonallisia ominaisuuksia alkaen kukon eriskummallisesta kieunnasta. Chabon pienuus aiheuttaa joitain rajoituksia sen pidolle. Maataviistävä sulkapeite likaantuu herkästi, ja lyhyet jalat eivät suojaa linnun ruumista maan kosteudelta. Chabon alustan pitäisikin aina olla kuiva ja puhdas. Myös talvella kylmä lattia voi aiheuttaa Chabolle ongelmia helpommin kuin suuremmille, jalkavammille roduille.
Chabo tarvitsee hieman lämpimämmän pitopaikan kuin esim. Maatiaisrodut, mutta tulee hienosti toimeen n. +5 - +8 asteessa talvella, kunhan paikka on kuiva ja vedoton. Kesällä Chaboa voi pitää ulkona, mutta yöpakkasia se ei vilustumatta kestä.
Chaboa voi ruokkia aivan kuin muitakin rotuja, joko viljalla ja kotiruoalla tai teollisilla rehuilla. Leivät ym. muut kovat ruoat kannattaa murskata pieniksi paloiksi, niin Chabo saa ne pikku nokallaan helposti syötyä.
Chabo on hyvä lentäjä, ja kesyyntyy helposti. Luonnetta ja käsiteltävyyttä voisi verrata silkkikanaan, se on kanaroduista silkkikanan kanssa eniten ”lemmikkimäinen” rotu. Ulkonäkö on erittäin koristeellinen. Yleensä Chabokukot ovat sopuisia ja tulevat hyvin toimeen keskenään, joten useampaa kukkoa voi pitää samassa parvessa.
Chabo munii n. 200 munaa / vuosi. Muna on pieni ja kermanvalkoinen. Chabo on erittäin äidillinen rotu, kova hautomaan ja huolehtii tunnollisesti poikasistaan.
Chaboja on monia eri värimuunnoksia. Näistä yleisimpiä ovat valkoinen mustapyrstöinen, musta valkoisella tai keltaisella pyrstöllä, musta ruskealla kauluksella, kokonaan valkoinen ja musta valkoisin pilkuin. Tätä väriä kutsutaan nimellä Mottled.

Vastaa Viestiin