Tuotantohybridit

Tietoa eri kanaroduista.

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Pootsi

Tuotantohybridit

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 04 Elo 2007, 11:55

Tuotantohybridit

Siipikarjateollisuus käyttää ylikansallisten konsernien jalostamia risteytys- eli hybridikanoja niiden ylivoimaisen tuotantokyvyn vuoksi. Yleisiltä ominaisuuksiltaan nämä kanat ovat lyhytikäisiä, kylmänarkoja ja muita rotuja herkempiä sairastumaan. Suuren munamäärän vuoksi munanjohtimentulehdus on verrattain yleinen vaiva. Toisaalta hybridikanoja on helppo hankkia, niitä saa kasvatuskanaloista ympäri vuoden edullisesti.

Hybridijalostus käy periaatteessa niin, että isogeenisia eli perimältään identtisiä linjoja yhdistellään toisiinsa. Lopputulos on tarvittavilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen lähtöainekseen verrattuna, munantuottaja munii valtavasti ja lihantuottaja kasvaa hirmuista vauhtia. Kanahybridit eivät ole vakiintuneita rotuja, eikä seuraava sukupolvi välttämättä vastaa vanhempiaan ominaisuuksiltaan.

Monet pitävät voimaperäistä kotieläinjalostusta eettisesti arveluttavana. Toisaalta kotikanalassa onnellisena läpi talven muniva kana pitää omistajansa poissa kaupan munahyllyltä, ja on siten eläinsuojeluteko.

Yleisimmät Suomessä käytetyt munintahybridit ovat Lohmann White-LSL, Lohmann Brown (LB), Hy-Line CV-20 ja Hy-Line Brown.

Isa Brown

Isa Brown on ranskalaisen Institut de Sélection Animale -yhtiön vuonna 1978 kehittämä ruskeita munia muniva jaloste, lähtörodut olivat Rhode Island Red ja White. Viime vuosina Isa Brownin käyttö tuotantokanaloissa on voimakkaasti vähentynyt uusien ja vielä tehokkaampien jalosteiden tultua markkinoille.
Maailmalla kanaharrastajat ovat alkaneet kasvattaa Isa Brownia kuten oikeaa kanarotua. Mikäli siitokseen valitaan vain parhaimmat munantuottajat, ovat jälkeläiset vielä alkuperäistä hybridisukupolveakin tuotteliaampia.


Lohmann Selected Leghorn eli Lohmann White

LSL on yleisin valkoisia munia tuottava hybridi Suomen tuotantokanaloissa. Ulkomuodoltaan kanat ovat valkoisia ja hoikkia, komeapyrstöisiä ja isoharjaisia.


Broilerhybridit

Euroopan broilerkasvattamoissa käytetään lähes yksinomaan Ross-yhtiön kehittämiä jalosteita. Ne kasvavat 35 vuorokaudessa untuvikoista teurasikäisiksi. Broileruntuvikkoja ei ole yksityisten saatavilla.

Vastaa Viestiin