Taimiturinat 2019

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

kaakana
kana
Viestit: 83
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja kaakana » 05 Loka 2019, 10:59

Siivoilin hieman siemenvarastojani. Olen nyt keräillyt (ennen pakkasia) kehäkukan , krassin ja unikon siemeniä suuremmat määrät-aikomuksena on tehdä ensi kesälle kukkapelto. Saas nähdä, tuleeko, vaan miksei sitä saa haaveilla? Huomasin samalla lukea ufokurpitsan ohjeen. Voi minua pöllöä, niissä oli valtavasti pieniä alkuja, luin että ne syödään mandariinin kokoisena, minä vaan yritin isompaa kasvattaa. Lajike on Patty pan Squash Sunburst. No, ensi kesälle viisaampana.
Nyt talvikaudelle kokeilen kasvattaa huonekasveja hedelmistä. Sitruunat lähti helposti, mangon siemenen sain itämään kun pistin sen kosteaan talouspaperiin ja minigrip pussin sisälle. Seuraavaksi vuorossa on avokadot ja granaattiomena. Tietysti muutkin sitruskasvit, ehkä kiivi. Onko kukaan muu näitä kokeillut?

Avatar
Aleksandra
kochin
Viestit: 836
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 08 Loka 2019, 09:16

Maattari, oletko kokeillut lehtikaalia vihreänä kasvina, mangoldin lisäksi? Kasvaa helposti ja on mieto ja herkullinen. Soveltuu hyvin pakastettavaksi. Nimenomaan se vihreä lehtikaali on hyvä. Kokeilin kerran sellaista harmaanviolettia (en muista enää lajiketta), ja siinä oli niin kovat ja säikeitä täynnä olevat lehdet, ettei siitä ollut syötäväksi. Kaunis oli kyllä!

kaakana, mä olen joskus kasvattanut avokadosta huonekasvin. Noita muita en ole kokeillut. Kunhan avokado ensin lähti alkuun, se kasvoi ja voi pitkään hyvin. Oli vaan aika karun näköinen yksinään, joten on varmaan parhaimmillaan jos niitä on monta tai ovat muiden kasvien seassa.

Huonekasveista puheen ollen. Päivitänpä tähän joulutähteni (vuodelta 2015) kuulumisia. :smt003 Se on tänä kesänä suorastaan riehaantunut kasvamaan. Ränsistynyt vasen puoli on alkanut myös jo tekemään myös uusia versoja, mutta tässä vaiheessa on kyllä huoli, että koko kasvi keikahtaa. Mielenkiinnolla odottelen, tuleeko sille pian lepokausi ja jaksaako se tehdä kukat vuodenvaihteessa, kun on noin hurjasti lehtiä kasvatellut.
Kuva
Alhoja elämän ilona.

Maattari
jussila
Viestit: 1614
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Maattari » 08 Loka 2019, 14:34

Kerran on ollut lilahtavaa lehtikaalia ja se oli juuri säikeistä ja kamalaa, siitä päättelin että lehtikaali on pahaa. Pitää kokeilla tuota vihreää mutta eikö ötöt syö sitä kuten muitakin ristikukkaisia? Mä niin tykkään pikapaistetuista vihreistä lehdistä, täytyy etsiä jos vihreää lehtikaalia löytyisi kaupasta ja kokeilla.
Eilen ja tänään tyhjensin vuohelan pehkut, ensi vuoden kurpitsapenkki on tehty.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
kochin
Viestit: 836
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 11 Loka 2019, 09:39

Joo, yhtenä vuonna on multa öttiäiset (kirpat) tehneet selvää lehtikaalista, mutta syksymmällä niihin varsiin tuli kyllä uudet lehdet. Mulla oli sinä vuonna kaksi lehtikaalipenkkiä, toinen kasvimaalla ja toinen takapihalla ihan talon vieressä. Kasvimaalla ei ollut ongelmaa, mutta talon viereiseen laatikkopenkkiin, missä mulla on myös yrttejä, iskivät kirpat. Että kirppoja voi tulla, mutta ei välttämättä.

Myös vihreässä lehtikaalissa on säikeinen keskiruoti. Itse kiehautan lehdet ensin vedessä, jonka jälkeen se ruoti on helppo ottaa pois. Pehmeät osat on sellaisia pähkinäisen mietoja maultaan. Vuosia sitten olen pari kertaa ostanut kaupasta tuoretta lehtikaalia, mutta ainakin niillä kerroilla olivat kovin hiekkaisia. Kiharat lehtien reunat oli hankala huuhdella puhtaaksi; koin sen tosi työlääksi. Siksi en enää kaupasta lehtikaalia osta. Omat lehtikaalit kasvavat siististi, ja kun ne korjaa huolellisesti ja jättää tarvittaessa maata lähinnä olevat lehdet käyttämättä, ne myös pysyvät siisteinä.
Alhoja elämän ilona.

Maattari
jussila
Viestit: 1614
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Maattari » 11 Loka 2019, 13:44

Tänään paistettu kaupasta ostettua luomua lehtikaalia. Lehtiruodit poistin, puhtaita olivat ja pannulle öljjyn kanssa kuten mangoldi tai pinaatti. Maku todella hyvä mutta koostumus oli vähän sitkeä. Taisin jättää lehdet liian isoiksi kun ne eivät menneetkään kasaan kuten mangoldi tai pinaatti? Ensi kauppareissulla ostan uuden koe-erän jonka pilkon pienemmäksi. Kyllä tämä taitaa mennä koeviljelyyn ensi keväänä vaikka täällä kirpat syövät aina kaikki ristikukkaiset. Montako tainta tarvitsee kahden hengen talous joka syö paistettua lehtikaalia vähintään kerran viikossa syksystä kevääseen?
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Vastaa Viestiin