Taimiturinat 2018

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 11 Elo 2018, 15:34

Tämä on kyllä ihanaa aikaa, kun satoa tulee joka lajia. Voi vaan kävellä kasvimaalle ja miettiä mainoksen tapaan, että mitä tänään syötäisiin. :) Äsken mukaan tarttuivat nämä ja jotain niistä kohta kokkaan:
Kuva

Sekaan laitan myös valkosipulia. Ne on jo nostettu ja kuivumassa. Laatu on tosi hyvä; kastelun ansiosta ovat ihan pulleita ja mehukkaita. Puolet punasipuleista on myös jo nostettu. Nekin ovat laadukkaan oloisia. Punajuuripenkki on viime viestini jälkeen aidattu verkolla, joten enimmät säästyivät ahneelta peuralta. Mangoldikin kasvatti uudet lehdet.

Jonkin verran on tullut jo pakastettua yhtä ja toista kasvista. Nyt täytyy vähän odotella, koska meidän toinen pakastin on täynnä ja toinen hajosi. Uusi tulee onneksi alkuviikosta niin pääsee jatkamaan. Taidan tehdä jokusen purkin säilykepunajuuria odotellessa.

Pensasmustikat eivät muuten ole koskaan olleet niin makeita kuin olivat tänä vuonna, ja ohutkuorisia. Helteistäkö johtunee?
Alhoja elämän ilona.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1559
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Maattari » 12 Elo 2018, 08:10

Täälläkin korjataan satoa :smt001 . Sipulit ja valkosipulit nostettu, sato hyvä, punasipulit jäivät tänä(kin) vuonna pieniksi. Jostain syystä keltasipuli viihtyy ja kasvaa erinomaisesti ja punasipuli jää pieneksi joka vuosi :smt017
Myskkiurpitsan satonäkymät näyttävät erinomaisilta, ainakin 20 tulossa :smt007 . Mulla on uusi lajike kokeilussa vanhan rinnalla ja tämä uusi on aikaisempi ja satoisampi, mausta en vielä tiedä mutta lupaavalta vaikuttaa, tosin kesäkin on suosinut kurpitsoita.
Kaikkia marjoja tuli hyvin.
Papuja tulee hyvin, 5kg pakastettu. Herneet ovat kastelusta huolimatta kärsineet kuumasta ja kuivasta, niitä ei kovin paljon valitettavasti tule. Salkopapuakin tulee hyvin mutta kasveja ei kovin monta ole siitä huolimatta että usean pussin kylvin, ne eivät vaan idä :smt009 . Kasvarissa kasvavat ovat karanneet tuuletusikkunasta katolle ja sato hankalasti korjattavissa.
Punajuuret, mangoldi ja porkkana viihtyvät hyvin. Perunaa tulee hyvin. Pasternakkaa tulee joitakin, ne eivät itäneet kovin hyvin, ne ovat ekaa kertaa viljelyssä. Salaatit syöty. Tomaattisato kohtalainen ja kasvarikurkkuja tullut vähän. Avomaankurkkuja tulee hyvin. Melonit meni pieleen jo alkukestä.
Luumuja ei tule ja omput ovat pieniä ja madonsyömiä.
ja viimeiseksi mun ylpeys; vihreää kukkakaalia on 8 kpl joista 5 syöty, loput 3 jäävät pieniksi ja keitetään yhdessä. Ristikukkaiset ei mulla onnistu juuri koskaan, kirpat tai joku muu öttiäinen syö ne aina mutta nyt tuli.
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 12 Elo 2018, 12:31

Onnittelut Maattari myskikurpitsoista! Ne on kyllä todella herkullisia. Oli varmasti aika otollinen kesä niitä kasvattaa, ehtivät tehdä hedelmää kun lämpöä on riittänyt. Jos oisin tiennyt säät etukäteen, olisin mäkin niitä laittanut. :smt003

Mun uusi lemppari on nyt kesäkurpitsa 'Patisson'. Kiekkomainen, vaalea, näkyy tuossa ylemmässä valokuvassa. Ekaa kertaa sitä kasvatin ja on kyllä erittäin hyvää. Parempaa kuin tavallinen kesäkurpitsa, joista kyllä myös tykkään. Tätä Patissonia kasvatan ehdottomasti myös jatkossa.
Alhoja elämän ilona.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1559
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Maattari » 12 Elo 2018, 16:07

Aleksandra, myskikurpitsa ehtii hyvin tavallisena kesänä, jopa viime kesänä tuli satoa, kannattaa ehdottomasti kokeilla. Waltham butternut on aikaisemmin ollut ja tänä vuonna yhdessä Longe de Nicen kanssa. Tuo Longe vaikuttaa hyvältä, katsotaan sitten maku vielä syksyllä. Se on pitkän mallinen ja isompikin kuin tuo Waltham, kukki aikaisemmin ja tekee enemmän hedelmiä. Avomaalla kasvaa myskit täällä.
Mäkin tykkään kesäkurpitsasta, tänä vuonna keltainen yellow crookneck kasvamassa. Tuota Patissonia pitää kokeilla, hauskan näköinen.
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 13 Elo 2018, 08:49

Täytyy sitten kokeilla vielä tuota myskikurpitsaa. Kerran olen sitä kasvattanut, (en nyt muista minä vuonna se oli), mutta se teki vain pitkiä varsia joissa oli kukkia eikä hedelmän hedelmää tullut. Päättelin, että kesä loppui kesken eikä ne kerta kaikkiaan ehtineet. Saattoi tietysti olla sellainen lajike, ettei ehdi. Yritänpä ensi keväänä uudelleen ja poimin sulta Maattari noi lajikevinkit. :smt001
Alhoja elämän ilona.

SiniS
kääpiö-kochin
Viestit: 338
Liittynyt: 16 Kesä 2017, 05:04
Paikkakunta: Vaala
Viesti:

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja SiniS » 13 Elo 2018, 10:10

Mä luovutan kaalin kasvatuksen kokonaan anopille, jännä miten tie välissä vaikuttaa onnistumiseen (kokemuksella ei tietenkään ole mitään tekemistä asian kanssa :smt044 ). Mun kaalit vei höttiäiset, anopin kaaleja voin käyttää tykinkuulina. Sen sijaan kanat, minä ja tytär syödään erittäin paljon kurpitsaa tänä vuonna. Ensimmäinen kerta ja heti lottopotti. Sen verran reilulla kädellä tuli kyllä vasikalan kuivikepaskaa lapattua penkin uumeniin, että ihme olis ollu jos ei olis kasvanut.
Lehmiä, koiria, kissoja ja kanoja (orpington, maatiainen, kääpiökochin)

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1559
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Maattari » 14 Elo 2018, 07:49

Myskikurpitsat tekevät ensin toooodella pitkän varren ja hedelmien alut tulevat myöhään, usein vasta heinäkuussa. Joka kesä iskee epätoivo kunnes niitä sitten ilmaantuu. Vuohien paskapatterissa peitettynä mansikkakankaalla kasvaa meidän kurpitsat.
Pakastaako kukaan mangoldia? Ryöpättynä? Entä varret?
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 14 Elo 2018, 09:03

Mä pakastan mangoldia. Varret lehden alapuolelta leikkaan pois nykyään (vaikka voisihan nekin käyttää). Mangoldin lehdet ryöppään 3-4 minuuttia suolalla maustetussa vedessä. Valutan ja puristan lehdistä liiat vedet pois. Silppuan pieneksi kutistuneita, pehmeitä lehtiä jonkin verran pitkällä, terävällä veitsellä. Sitten muotoilen 'mössöstä' palleroita. Teen niistä suunnilleen sen kokoisia, että yksi pallero on sopiva määrä esim. yhteen mangoldilettutaikinaan. Pakastan lehtipallerot ensin laakeassa rasiassa erillään toisistaan leivinpaperin päällä. Kun ovat jäätyneet ne voi pakata tiiviimmin pussiin tai rasiaan. Pysyvät tällä tavoin irrallaan toisistaan ja niitä on helppo käyttää pallero kerrallaan tarpeen tullen.

Kuulostaa varmaan kauhean monimutkaiselta, :) mutta on oikeasti kätevä tapa säilöä mangoldia pieneen tilaan. Hyvin helppokäyttöisiä ovat talven mittaan. Meillä tulee aina kaikki käytetyksi. On mukavan miedon makuinen ja sopii vaikka mihin: piirakan täytteisiin, lettutaikinaan, kastikkeisiin ja keittoihin. Hurautan ne yleensä vähän sulaneena sauvasekoittimen silppuavalla terällä pienen maito- tai kermamäärän kanssa sileäksi. Rakenteesta tulee mukava siten. :wink:
Alhoja elämän ilona.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1559
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Maattari » 15 Elo 2018, 09:38

Mutta Aleksandra :shock: , ne varrethan ovat herkkuja, yhtä herkkuja kuin lehdet ja ihan eri ruokaa. Kiitos vinkistä, tänään mangoldia pakkaseen. Tuo sauvasekoitinvinkki oli hyvä, meillä vierastetaan kovin isoja lehtipaloja esim lettutaikinassa. Joku joka pakastaa varret?
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 15 Elo 2018, 14:02

Maattari kirjoitti:
15 Elo 2018, 09:38
Mutta Aleksandra :shock: , ne varrethan ovat herkkuja, yhtä herkkuja kuin lehdet ja ihan eri ruokaa.
Tiedetään, tiedetään! :smt005 Ihan oikeassa olet. Mutta mulla on nykyään tiukka linja: pakastan ja säilön vain niitä, jotka varmasti tulevat talven aikana syödyksi. Ja kokemus on vuosien varrella opettanut, minkälaiset kasvikset 'unohtuvat' pakastimen perukoille ja ovat lopulta suotta tilaa viemässä. :smt002 Ehkä sitten, jos tilaa jää, voin muutaman mangoldin varren pakastaa erikseen, kokeeksi. :smt003 Luulisi muuten, että ne voi pakastaa samalla tavalla esikeitettynä, kuin muutkin kasvikset? Keittää mangoldit koko varren kanssa, ja pyyhkäisee vaan lehtiosan pois kun se on kypsä ja pakastaa varret erikseen? :smt017 Se lehti irtoaa pääruodista tosi helposti keittämisen jälkeen.
Alhoja elämän ilona.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1559
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Maattari » 15 Elo 2018, 15:50

Varret laitettu ryöpättyinä pakastimeen. Osan lehdistäkin laitoin kokonaisena ryöppäämisen jälkeen josko talvellakin saisi mangoldikääryleitä.
Pari litraa karhunvadelmia poimittu ja puolet tuli syötyä. Tänä vuonna taidan saada omaa karhunvattuhilloa :smt045
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 25 Elo 2018, 17:46

Sen lisäksi, että tulee hyvä mieli tuoreista itsekasvatetuista kasviksista, ja siitä, että saa kerättyä ruokavarastoja talven varalle, koen suurta mielihyvää kasvisten väreistä. :smt001 Ruoanlaittokin tuntuu melkein luksukselta, kun saa samalla silmänruokaa. En malta olla postaamatta taas yhtä valokuvaa. :smt024 Näistä valmistuu tämän päivän ruoka:
Kuva
Alhoja elämän ilona.

Maattari
ilmajokelainen
Viestit: 1559
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Maattari » 27 Elo 2018, 08:26

Tein papuja riepukan aikaisemmin tähän ketjun laittaman reseptin mukaan. Yrtit vaihdoin chiliin ja että on hyvää, suosittelen :smt045
Maranseja, cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 29 Elo 2018, 12:55

Tänään aloitan porkkanan pakastamisen. Pakastan sitä sekä raakaraasteena että esikiehautettuina kiekkoina ja pätkinä. Raakaraaste on tosi kätevää. Se vähän makeutuu pakastamisen aikana. Litteänä minigrip-pussiin, josta sitä voi jäisenä taittaa tarpeellisen määrän ruokaa laittaessa. Käytän sitä lämpimiin ruokiin. Yksi lempipastakastikkeistani syntyy siten, että paistinpannulle tilkka öljyä ja jokunen desi vettä. Siihen runsaasti jäistä porkkanaraastetta ja puolikas tai kokonainen kasvisliemikuutio, määrästä riippuen. Kannen alla saa muhia hiljalleen pehmeäksi. Ruokalusikallinen tai pari juoksevaa sulatejuustoa sekaan ja terästys chilillä tai mustapippurilla. Helppoa, nopeaa ja herkullista. :smt001

Luumuja tulee ihan älyttömät määrät. Onko kellään vinkkiä nopeaan ja helppoon kivien poistamiseen luumuista?
Alhoja elämän ilona.

Avatar
Aleksandra
orpington
Viestit: 732
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2018

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 03 Syys 2018, 11:56

Luumuhilloa keitetty iso kattilallinen. Chilejä pilkottu suuri määrä pakastimeen. Käytin chilien kanssa kertakäyttöhanskoja. Nimim. Vahingosta viisastunut :blob6:

Cheyenne-chilejä
Kuva
Alhoja elämän ilona.

Vastaa Viestiin