Vieraslajit

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
haahkaherra
mille fleur
Viestit: 267
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra » 24 Kesä 2016, 16:39

Nyt pohdinnan aihetta antaa Korkeasaaren pääkirjoitus, Hylätty lemmikki on aika ikävä tapaus! Ajatelkaa että joku oli viennyt japaninviiriäisensä korkeasaaren africasian talon lintujen joukkoon, ajattelematta seurauksia sen enemmän. Talossa jossa asuu maailman laajuisesti uhanalaisia lintuja olisivat voineet saada ties minkä tartunnan. Sitäpaitsi nämä viiriäiset oli lopetettu. Hyvä on pitää mielessä myös sivusto www.vieraslajit.fi. Ja lukekaapa tosiaan korkeasaaren sivut ja sieltä ajankohtaisia osiosta tämä artikkeli.

Avatar
Titiuu
siebenbürger
Viestit: 546
Liittynyt: 27 Loka 2013, 15:42

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja Titiuu » 07 Marras 2016, 13:34

Vieraslajit aiheena on kyllä todella mielenkiintoinen! Hyvin harva edes tulee ajatelleeksi mitä vieraslajit voi aiheuttaa..
"Huikea viidakko, ja ihmissyöjä kanoja!"

haahkaherra
mille fleur
Viestit: 267
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra » 12 Loka 2017, 00:15

Kannattaa muuten seurata aika ajoin vieraslaji-sivustoa :smt045 ja varsinkin kun sitä päivitetään aika ajoittain :smt024. Itse en ole ehtinyt käydä muutamaan kuukauteen paitsi tänään. Lintulajeja oli viimeksi käydessäni Intianvaris, kuparisorsa ja pyhäiibis. Nyt lisättynä afrikanhanhi (Alpochen egyptiacus). Äärimmäisen kaunis hanhilaji joka oli suomessakin ainakin yhdellä lintutarhalla vuosina 1988-????. Tästä tarhasta en nykyisin tiedä, mutta sen muistan että tämän hanhilajin vihreät siipipeilisulat olivat aina sulkasadon aikaan kovassa kysynnässä ja niitä tarha myi perhokalastajille. No samaa vihreyttähän on gayuca-ankkojen sulissa ja höyhenissä jonka olen maininnut tuolla osiossa muut munivaiset ja vihreä ankka-osiossa. Kuparisorsa oli jo haitallinen laji 1990 kun se uhkasi ja uhkaa edelleen eurooppalaista valkopääsorsaa jonka kanta oli enää 5300 - 8700 lintua (vuonna 2002). Voimme suomalaisina olla ylpeitä kun yksikään lintulaji ei ole päässyt leviämään haitalliseksi lajiksi tarhoilta :smt023 Eurooppaan, no kasvien osalta tilanne onkin jo toinen. Vastuullisuutta painotan edelleen ja siksipä korostan oikeanlaisia tarhoja: vankat tarhat = linnut suojassa pedoilta ja eivät karkaa pois.

rilla
orpington
Viestit: 758
Liittynyt: 21 Helmi 2010, 14:50
Paikkakunta: virrat

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja rilla » 14 Loka 2017, 19:13

Ammatinkin puolesta mua on pitkään kiinnostaneet kasvien vieras-tai haitalliset lajit.

Tuntuu,että tarpeeksi ei kiinnitetä huomiota kasvien leviämiseen.
Esim kaunis,hyvin paljon julkisissakin istutuksissa käytetty kurtturuusu viihtyy meillä turhankin hyvin.
Varsinkin rannikkoseudulla voi hiekkarannoilla levitä valtaviksi kasvustoiksi.

Isotuomipilaja jota nykyään näkee jo ihan metsissä. Hakkuun jälkeen näköjään innostuu kovasti kun valoa tulee lisää.
Tienvarsien lupiinit. Kauniit mutta haitallisia Suomen luonnonkasveille,koska vievät niiltä kasvutilaa.

Jättipalsami. Puronrantojen ja joutoalueiden tulokas. Jättiputki kai alkaa olla jo yleiemmin tunnettu. Puutarhakasvina Suomeen tuotu,mutta melko agressiivinen leviämään ja vaikea hävittää. Voi määrätyissä olosuhteissa aiheuttaa vaikeaa ihottumaa.

Näitä riittää. Tietämystä pitäisi lisätä. Kasvustot pidettävä kurissa,eikä puutarhajätettä saisi kärrätä metsiin. :smt006

haahkaherra
mille fleur
Viestit: 267
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Vieraslajit

Viesti Kirjoittaja haahkaherra » 05 Touko 2018, 14:25

Nyt kun puutarha-harrastaja suuntaa taimitarhoille innokkaasti, niin maltti on valttia ja kannattaa tutustua myös vieraslaji-listan kasvilistoihin, eipähän tule tehtyä hätiköityjä virheitä :smt018 :smt016

Vastaa Viestiin