Lehmänpidosta

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

pingu

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja pingu » 27 Joulu 2015, 23:42

Tietysti säilyy kuivikkeet ja rehut ulkona, mutta katosalla on huomattavsti helpompi ja mukavampi käsitellä niitä, kuin ryhmää kottikärryillä umpihangessa tai kaatosateessa pressuilla peiteltyjen avattujen paalien kanssa :smt001
Vesijohto myös helpottaa huomattavasti jo kanojen hoitoa, saati sitten isompien elikoitten.
Monenlaista elukkaa meillekin on siunaantunut ja jos niille joka tippa pitäisi ämpärillä tuvasta kantaa, loppuisi into luultavasti aika pian. Hevosten kanssa varsinkin sopivanlämpöisen juomaveden huolehtiminen pakkasilla vaatii ehdottomasti juoksevaa vettä ja karjakeittiön muuripata lämpiää joka päivä.
Varmasti hyvin kirjavissa oloissa eläimiä pidetään ja vaikka kaiken ei tarviikaan eikä pidä olla uutta ja kaupasta ostettua, varmasti eläimille ja myös hoitajille olisi tärkeää, että ratkaisut ovat toimivia ja sopivia jokaiselle. Jos hoitaminen puutteellisten tilojen takia käy hankalaksi, eläinhän siitä lopulta kärsii.

Maattari
jussila
Viestit: 1616
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Maattari » 28 Joulu 2015, 06:40

On hyvin henkilökohtaista mitä itse kukin pitää kovana vaivana/helppona. Itse juoksutan talvella tuvasta eläimille lämmintä vettä vaikka mulla juokseva, mutta vain kylmä, vesi navetassa onkin enkä pidä sitä kovin vaikeana. Se vaan kuuluu talvihommiin. Ulkotiloissa asuville kaneille vaihdan veden 3 kertaa päivässä. Purujakin olen lapioinut pressun alta ja kirveellä pilkkonut jäisiä säilörehupaaleja, ei se aina kivaa ollut mutta ei niin kovin kamalaakaan. Riippuu toki eläinten määrästäkin, veden kantaminen sisältä kymmenelle naudalle hyydyttäisi jo hymyn :smt001
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

kukkopoika
bankiva
Viestit: 344
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 28 Joulu 2015, 12:11

Säilörehupaalien syöttö harrastelehmällä ei aina toimi samalla lailla kuin isoilla tiloilla.
Paali voi painaa lähes 1000 kg.Se ei säily avaamisen jälkeen riittävän pitkään tuoreena,lämpiää herkästi nolla ja plus keleillä.Huonosti paalattu voi lämmetä jo päivässä.Pakkaskeleillä säilyy pariviikkoakin.Yhden lehmän ruokinnassa rehua menee vähän.
Kuivaheinä ruokinta paras pienpaaleilla.Lehmä ei ole niin herkkä pölisevän heinän suhteen mitä hevonen.Meillä on joskus kuivaheinäpaalit vähän pölähtäneet,hyvin on syöneet.Lehmänhoitaja kärsii enemmän pölystä mitä lehmät.Lehmillä vain sieraimet mustana pölystä.

Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori » 08 Tammi 2016, 14:45

Noniin löytyyhän sitä monenlaista kokemusta ja vinkkiä :) Vielä olisi kiva tietää paljonko ruokaa todellisuudessa menee/lehmä, paljonko tulee toisesta päästä ulos ja millaisia pitopaikkoja on muilla harrastelijoilla? Rehu säilyy jos on tarpeeksi kuivaa. Ei tartte ostaa 1000 kg paalia kun puolet pienempiäkin on tarjolla. :p Mistähän tällaisen ihmisen löytäisi? :)

PieniHopea

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja PieniHopea » 09 Tammi 2016, 09:52

Säilähän saa ihan pienissäkin paaleissa, oliko n. 40kg, mutta hintaa niille tulee ja siitä ei taida lehmä syödä kuin 1-2 päivää.

Kuori

Re: Lehmänpidosta

Viesti Kirjoittaja Kuori » 09 Tammi 2016, 11:30

500-600kg.

Vastaa Viestiin