Taimiturinat 2019

munivaisiin kuulumattomat jutut tänne

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

riepukka
kana
Viestit: 67
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja riepukka » 09 Huhti 2019, 10:05

Onko kellään kokemusta puutarhassa biohiilen käytöstä? Tilasin ja meinaan kokeilla tomaateille, kasvulaatikoissa sekä Sinimakeakuusamalle. Ehkäpä ruukkukasveillekkin jos riittää.
Näin sitä markkinoidaan: Lannoittaa ja pitää maan kuohkeana. Hiili "ladataan" ensin usean päivän ajan vesikomposti seoksessa. Imee itseensä ravinteet ja kosteutta. Luovuttaa sen pikkuhiljaa kasveille. Pitäis toimia usean vuoden. Syksyllä vaan kanankakat penkin päälle niin keväällä taas virtaa riittää. Luonnontuote.
- Käytetään lukemani mukaan myös sikaloissa, kanaloissa ym. imemässä kosteutta ja hajuja. Uskaltaako kokeilla esim. maapohja kanalassa? onko kokemusta? :smt017
Valmistaja Carbofex Oy ja esim. Siemenkauppa myy samaan hintaan, 13,50 €/ 10 l
Käyttö 5-30% maan kunnosta riippuen. Jossain mainittiin 1 l/neliö kasvualaa.
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

Avatar
Aleksandra
kochin
Viestit: 813
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 27 Huhti 2019, 06:58

Nyt taitaa olla pakko uskoa, että chilit ja paprikat on menetetty. :smt009 Taimet ei ole vieläkään kasvaneet alkua pitemmälle. Mulle ei ole koskaan käynyt näin. Syyllinen on varmaan se harsosääski. En huomannut niitä ajoissa, joten toukkia on varmasti ollut niin paljon, että taimien juuret ovat vahingoittuneet. Muuta syytä en keksi. Harmittaa sikäli, että tänä vuonna oli tarkoitus, että kasvarikasvatus painottuu chiliin ja paprikaan ja tomaattia laitan vain vähän. Meidän kasvihuone on pieni, joten tomaatteja tuli näin ollen kylvettyä vain 10 siementä. Ne taimet ovat sentään vahvoja ja kasvavat hurjaa vauhtia. Kylvin ne kun vasta kun harsosääskiongelma saatiin suurinpiirtein kuriin.

Mutta kevät on tullut kohisten! :smt001 Perunaa on jo maassa ja suurin osa porkkanansiemenistä on kylvetty, palsternakka myös. Mansikkamaa oli niin kärsinyt, että pelastettiin muutama kuivasta kesästä ja talvesta selvinnyt taimi ja vedettiin koko mansikkamaa 'sileäksi'. Perustettiin mansikkamaa kokonaan uudestaan. Täytyy hankkia uusia taimia niiden muutaman selvinneen lisäksi. Tällä kertaa ei laiteta maahan muovia ollenkaan. Onko kellään kokemuksia, mikä olisi paras materiaali mansikkamaalla katteeksi jos ei käytä muovia? Aateltiin alustavasti laittaa risusilppua. Sitä on meillä omasta takaa vaikka kuinka paljon.
Alhoja elämän ilona.

Maattari
jussila
Viestit: 1594
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Maattari » 27 Huhti 2019, 08:19

Harmi chileista ja paprikoista, onneksi taimia saa myös kaupasta jos haluaa vaikka lajikkeet eivät aina ole sitä mitä haluaa.
Tomaatit ja chilit istutettu kasvariin, kurkut ja melonitikin ovat jo siellä mutta eivät vielä maassa. Mä panostin toisin päin, eli tomaatteihin kun chiliä on vielä paljon pakastimessa viime vuodelta. Ensi vuonna ei varmaan tarvitse kasvattaa chilejä ollenkaan paitsi ihanaa mietoa paprikan korviketta anaheimia. Uutena on tänä vuonna mieto habanero josta odotan paljon, sekä satoa että makua. Salaattia kylvetty ja tänään menossa porkkana ja palsternakka. Kaikki taimet muuttaneet kasvariin, ei enää taimiviidakkoa sisällä :smt038
Inkivääreillä menee huonosti, vain kaksi, ne myöhemmin laitetut luomuinkiväärit, ovat lähteneet kasvuun.
Täällä oli niin paljon lunta että s**t*n*n rusakko hyppäsi verkon yli hankikannon aikaan ja veti kaikki karhunvadelmat noin reilu puolimetrisiksi :smt013
Laitoin viime syksynä piikitöntä karhunvadelmaa ja ne ovat kaikki selvinneet talven yli vaikka olivat onnettoman pienen näköisiä. Voi kun pärjäisivät täällä ja pääsisi noista piikkisistä eroon.
Aikaisempina vuosin olena harmitellut maissia kun se on mielestäni vienyt paljon tilaa mutta tänä vuonna taimia onkin parikymmentä. Viime vuonna oli muutama taimi ja koska mies oli reissussa sadonkorjuun aikaan laitoin sadon pakkaseen ja hyvin maistuivat omat tähkät talvella. Salkopavut kiipeilivät viime vuonna maisseja pitkin, kiitos vinkistä kaisumaria :smt006 , näin teen tänäkin vuonna.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

haahkaherra
mille fleur
Viestit: 293
Liittynyt: 11 Joulu 2012, 16:33

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja haahkaherra » 01 Touko 2019, 10:56

Kyllähän rusokirsikat (Prunus sargentii) ja kurilienkirsikat (Prunus nipponica var. kuriliensis) kukkivat taas niin upeasti että mykistävät huokailemaan sangen kauniista kukkaloistosta Japanin Magnolia nimilajikkeen "Vanha Rouva" ohessa. Ei voi edes nimetä mikä olisi kaunein, vaan täytyy todeta, toinen toistaan kauniimpia, Huh huh! :smt006 :smt060

Maattari
jussila
Viestit: 1594
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Maattari » 21 Touko 2019, 08:27

Partenokarppinen kurkku kasvihuoneessa ja avopölytteinen avomaankurkku kasvimaalla, etäisyys noin 20 m, haittaako? Kummastakaan en haluaisi luopua.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

kaakana
kana
Viestit: 74
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja kaakana » 27 Touko 2019, 16:47

Tänään hieman avomaan viljelystä sateitten välissä, nauhaporkkana, puna ja tavallinen sipuli sekä hernettä, kapusiini ja shiraz.Saapa nähdä tuleeko herneestä mitään kun en huomannut laittaa jo illalla siemeniä likoon.Myös mangoldia kylvin vaikka se on jäänyt minulla pelkäksi koristekasviksi. Mitäs vinkkejä munislaisilla on ko kasviksen käyttöön?
Äitini antoi taas uuden vinkin kasvinsuojeluun porkkanakemppiä vastaan, käytetyt kahvinporot ripotellaan riville, hajun pitäisi harhauttaa. Minä kylvän vuorotellen sipulin ja porkkanan riveihin, luulisin sen hieman myös harhauttavan. Laitan myös pikkusamettikukkaa sinne tänne mutta aion myös kokeilla poroja kunhan porkkanat itävät. Eiköhän siinä kempit lentele ohi!

kaisumaria
valkohuntu
Viestit: 425
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja kaisumaria » 28 Touko 2019, 06:15

Kaakana, mangoldi vastaa pinaattia suunnilleen. Vasta talvella tajusin että lehtimangoldi on sama kasvi kuin Kreikassa
yleisesti käytetty seskoulo, josta Välimeren alueella yleensäkin tehdään muhennoksia, kääryleitä, piirakoiden täytettä
ja ihan keitettynä "hortana" öljyn ja sitruunan kanssa. Tänä vuonna sitä laitetaankin reilulla kädellä. Pitäisi olla
monivuotinen, mutta mun lavassa ei näy mitään ylösnousemisen merkkejä.
Outoa muuten että syksyllä kylvetty persiljakaan ei ole vielä noussut, kenties talvessa oli jotain liikaa tai liian vähän
kun tolleen epäonnistui pari varmaa lajiketta. Meillä tosin täällä saaristossa kevät on pari viikkoa myöhäisemmässä, eli
katsotaan josko sieltä lavasta vielä jotain nousisi.
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

Avatar
Aleksandra
kochin
Viestit: 813
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 28 Touko 2019, 09:04

Joo, mangoldi on monikäyttöinen ja herkullinen. Sen maku on mun mielestä vielä parempi kuin pinaatin. kaisumaria, mäkin jätin yhden rivin mangoldia talven yli kokeeksi. Ei sieltäkään noussut yhtään mitään, joten se rivi muokattiin jo muuhun käyttöön. Persiljaa mulla ei ollut ollenkaan, mutta muista yrteistä meillä selvisi talven yli muut hyvin, mutta salvia ei. Oreganot esim. on jo niin hyvin kasvaneita, että täytyy kohta korjata satoa pakkaseen.

Kivaa, että vettä on tullut runsaasti. Ei ole tarvinnut kastella mitään. Vaikka sais tuo aurinko ja lämpökin taas tulla. :sunny:
Alhoja elämän ilona.

Maattari
jussila
Viestit: 1594
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Taimiturinat 2019

Viesti Kirjoittaja Maattari » 29 Touko 2019, 07:41

Talven yli olleet mangoldit eivät nousseet täälläkään. Muutama talven yli jätetty palsternakka kasvavat jo isoina puskina, siemeniä ajattelin niistä syksyllä ottaa.
Ekat tomaatit syöty, lajike alaskan fancy, EI jatkoon vaikka aikainen onkin, maku todella mitätön eikä koostumuskaan miellytä, kuiva ja jotenkin liian lihaisa, jopa huonompi kuin kaupan tomaatti. Pakastimeen menee loppu sato kahdesta taimesta jotka siirretty ulos ämpäriin kasvarista, kelpaavat kyllä ruoanlaittoon. Ei haittaa jos halla vie. Toinen lähes yhtä aikainen bärnsten on ihan ok:n makuinen, hakkaa kaupan tomaatin mutta ei sitten paljon muuta. En osaa päättää jääkö jatkoon vai ei, aikaisuus kuitenkin plussaa.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Vastaa Viestiin