Viiriäinen alkoi ontua, apua?

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Tiariana

Viiriäinen alkoi ontua, apua?

Viesti Kirjoittaja Tiariana » 13 Elo 2018, 18:19

Meillä on viiden viiriäisen parvi, ikää kohta puol toista vuotta, 4kanaa ja kukko. Ovat nyt kesän asuneet häkissään kasvihuoneessa, hiekkakylvyt on, kalkkia on, kuivikkeena höylälastua, häkissä myös muutama isohko luonnon kivi, jotta on erilaisia materiaaleja, joilla tepastella. Terveitä ja reippaita sekä hyvin sopuisia ovat olleet, munivat melko tasaisesti, kakkapaakkujakaan ei ole varpaissa ollut. Viime kesänä heidät kaveriltani adoptoin :)
...Tänään kumminnii huomasin että yksi oli alkanut linkata oikeaa jalkaansa. Sitten muistinkin pari pvää taaksepäin katselleeni sitä, jotta onko sen oikea jalka vähän arka..? Nappasin tipin käteen ja tsekkasin jalkoja vähän paremmin. Huomasin, että vasemman(!) jalan takakynsi oli kasvanut huomattavan pitkäksi, muuten molemmat jalat näyttivät normaaleilta, ehkä toinen jalkapohja (no nythän en muista kumpi..) jotenki vetelämpi kuin toinen. Muutoin tipi käyttäytyy täysin normaalisti, syö nokkii säätää ja sählää, linkkaa vaan ja nostaa oikeaa jalkaa seistessä ylös lepoon.

Elikkäs.. Se pitkä kynsi pitää varmast leikata. Onko tähän jtn erityisiä huomioita, joista olis hyvä tietää? Ja sit, tietysti kysymys että onko kellään mitään ajatuksia tilanteeseen liittyen? Ja jos kellään ois tiedossa jtn hyvää tietolähdettä (nettisivua) josta vois olla apua tähän? Ei ole kovin montaa sivustoa tullut vastaan jossa viiriäisen jalan anatomiaa ja "trouble shooting" olisi kovin kattavasti selvitetty :-"

Kits jo etukäteen mahdollisille vastaajille.. :smt049

Avatar
hunski89
kana
Viestit: 79
Liittynyt: 19 Touko 2018, 17:00
Paikkakunta: Pori

Re: Viiriäinen alkoi ontua, apua?

Viesti Kirjoittaja hunski89 » 14 Elo 2018, 08:19

Kanojen kynsiäkin jotkut leikkaa, ei kai siinä muuta huomioitavaa ole kuin kaikkien muidenkin elukoiden kynsiä leikatessa ettei leikkaa suoneen saakka. Leikkaa pienillä ihmisten kynsisaksilla tai kissojen kynsisaksilla.
Oisko ontuvaan jalkaan joku piikki tai muu pistänyt että aristaa? Jos ois nyrjäyttäny jalan ni luulisi että olis mustelma ja turvoksissa. Kanoillahan on ainakin bumblefoot yleinen vaiva mikä tulee kun jokin maassa pistää tai viiltää haavan jalkapohjaan ja astelee avohaavalla kakassa ja muussa ja bakteerit pääsee haavaan ja haava tulehtuu. Jos se sellaselta näyttää ni täytys vaa putsata haavaa päivittäin ja jokin sidos laittaa suojaksi ettei lisää saichea pääse haavaan.
:duckie: Meillä asuu viiriäisiä, siniviiriäisiä, monia erirotuisia ja -värisiä kanoja ja ankkoja sekä joutsenhanhia ja mignon sorsia :duckie:

riepukka
kana
Viestit: 75
Liittynyt: 19 Maalis 2018, 17:39
Paikkakunta: Viitasaari

Re: Viiriäinen alkoi ontua, apua?

Viesti Kirjoittaja riepukka » 16 Elo 2018, 08:40

Hei. Tämä ei ole ihan sinun viirun vaivoihin hoitovinkki, mutta jos tästä kokemuksesta on jollekkin apua. Hoidimme sisareni viiriäisen jalan venähdystä lastoitamalla se pumpulipuikolla ja joustavalla kangassuirulla (joka leikattiin sifonetisä). Lasta oli n. viikon joka tietysti uusittiin päivittäin. Jalka parani ihan ennalleen. Samoin hoidin kanan jalan, jolle eläinlääkäri ei voinut mitään. Lastana vain käytin kertakäyttöveitseä. Kipulääkkeenä käytin Arnikaa, homeopaattista pilleriä.
Vähän on paljon, miten sen ottaa :smt023

Vastaa Viestiin