Kevät ja viiriäiset

juttuja muista linnuista kuin kanoista

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Vimma

Kevät ja viiriäiset

Viesti Kirjoittaja Vimma » 07 Touko 2018, 14:49

Päivät ovat lämpimiä ja meidän viiriäiset selvästi viihtyvät ulkona auringon paisteessa, mutta yölämpötilat ovat ainakin Forecan mukaan olleet siinä 5-9°C paikkeilla. Kokeilin jättää ne perjantaina yöksi ulos, enkä osaa sanoa ylireagoinko normaaliin pehkuihin painumiseen illalla, mutta mielestäni näytti että linnut palelivat ja otin sisälle yöksi.

Onko vielä liian aikaista jättää pihalle yön yli? Milloin keväällä yleensä päästätte ulos? Onko jotain tiettyä lämpötilaa, jonka alapuolella eivät enää selviä/kärsivät? Sen verran meinaan kyllä holhota, että laitan viltin ja pressun häkin yli joka yö, vaikka lämpömittari sanoisi mitä. :smt003

Toinen juttu tähän kevääseen liittyen: millaista vihreää uskaltaa antaa luonnosta? Olen antanut ruohoa ja jotain nimetöntä pikkulehtistä höttöä, eikä ole ainakaan vielä kukaan niihin kupsahtanut. Vinkkejä olisin kuitenkin utelias kuulemaan.

Niin ja lopuksi, kun kerran tirpat ovat valvomatta ulkona ainakin kesällä, niin onko jotain tiettyjä petoja joita kannattaisi erityisesti varoa? Minkälaiset otukset yleensä vievät viiriäisen?

Hirveä kyselytulva, kiitoksia jos viitsitte vastailla!

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Re: Kevät ja viiriäiset

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 07 Touko 2018, 20:36

Meillä aikoinaan viiriäisille maistui tavisruohon lisäksi esim. vesiheinä, voikukka ja apila. Ja jos sulla on kasvimaa (tai ostat kaupasta), niin salaatti on myös niille mieleistä.

Viiriäiset kelpaavat varmaan kaikille petoeläimille eli häkin pitää olla tukeva ja niin pienisilmäistä verkkoa, ettei viiriäinen voi pujottaa päätään verkonsilmän läpi.
Tonja, p: 046 666 5106

Maattari
jussila
Viestit: 1630
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kevät ja viiriäiset

Viesti Kirjoittaja Maattari » 08 Touko 2018, 07:47

Riippuu mihin ovat tottuneet, jos talvikanalassa ollut kovin lämmin niin varmasti palelevat mutta jos ovat tottuneet viileään eivät hätkähdä hallaöitä. Mulla on viirut pihalla, olleet pari viikkoa, ovat tottuneet viileään, kanalassa oli kylmempi kuin ulkona. En peitä häkkiä millään yöksi, niillä on heinällä vuorattu koppi johon mennä mutta eivät juuri siellä ole, munansa tekevät sinne.
Meillä ovat siirrettävässä laidunhäkissä ilman pohjaverkkoa, kyllä sinne peto kaivautuu jos haluaa, toistaiseksi ei ole halunnut. Näin oli myös viime kesänä eikä silloinkaan petotappioita. Kanahaukka istui häkin päällä muutamana aamuna viime kesänä.Ulossiirron jälkeen muninta räjähti käsiin, vanhat rouvat intoutuivat vihreän ja öttiäisten voimalla hurjaan tuotantoon.
Viiruille kelpaa kaikki vihreä mikä usiemmille muillekin linnuille: perusruoho, voikukka, apila, vesiheinä, juolavehnä, horsma,poimulehti, mesiangervo, koiranputki, ohdake. Kasvimaalta juuresten naatit, salaatti, yrtit, pinaatti, mangoldi ym lehtivihannekset.
Sekulikanoja, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Vimma

Re: Kevät ja viiriäiset

Viesti Kirjoittaja Vimma » 09 Touko 2018, 15:14

Ovat tottuneet lämpimään, mutta kenties tottuvat sitten viileänpäänkin? Taidan "heittää ne ulos" ja tarkkailen miten vaikuttavat pärjäävän. Kunhan ei mene rääkkäykseksi, tarkoitushan on että viihtyvät.

Ai kun hyvä että niin monet kasvit kelpaa! Kiitos vinkeistä. :smt001

Juurikin noista petolinnuista olen huolissani... Vaikeaa laittaa niiden ulottumattomiin. Kai viiriäiset sentään ymmärtävät mennä piiloon? Meidän koiria ainakin tirpat tajuavat edes vähän varoa, tosin kaikkein kesyin kana meinannut pari kertaa päätyä turren välipalaksi...

Vastaa Viestiin