Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
ninnu

Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja ninnu » 16 Marras 2011, 11:32

Voiko tälläistä olla :smt003

Toki tähän muutkin aisasta tietävät saa vastata :smt001 Mutta muniksessa ei ole mitään jalostus ja genetiikka osiota ja mua ainakin ihan mielenkiinnosta kiinnostaa tietää mm. eri väriasioita. Kyse ei ole elämästä ja kuolemasta, joten ei ole niin vakavaa vaikkei joka eläinlajin geenikarttaa perinpohjin tunnekkaan ja vastaukset eivät ole 100% varmoja :smt003 Siimis vaan tietää näistä jutuista :smt045

Otsikkoa voi tietenkin muokata, jos tuntuu liian henkilöohtaiselta tai siimiksestä liian ahdistavalta :smt002

Mutta tässä nyt ensimmäinen pähkinä:
Mistä johtuu, että kesällä kuoriutuu kaksi millen väristä mille fleur kanaa, joilta molemmilta puuttuu sulkapuvusta musta väri?
Emot on kaikki millejä, osalla enenmmän, osalla vähemmän valkoista ym kuvioita, mutta ihan perusvärisiä kuitenkin ja isukkinakin perusmille, tai sitten posliinikin on mahdollinen, mutta eptodennäköinen. Kanat ovat muuten ihan millen värisiä, on valkoiset pisteet ja kaikki. :smt017 Risteytyksen todennäköisyys minimaalinen. Millet on olleet omala porukalla nyt vuoden verran, enkä usko, että muun rotuinen kukko on käynyt verkon välistä polkasemassa :smt002

siimis

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja siimis » 17 Marras 2011, 21:28

Kyllä ne voi vallan hyvin olla ihan puhdasrotuisia. Minkä väriset pyrstösulat niillä on, ruskeat, harmaat, valkoiset..? Laita kuva! :smt002

Ja joo, vähänkö nauroin tän ketjun otsikkoa :smt003 Pidetään nyt mielessä, että mä en tosiaankaan ole mikään ammattilainen näissä asioissa!

vardenji

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja vardenji » 18 Marras 2011, 16:17

Tiedät asioista kuitenkin :smt002

Pia

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja Pia » 18 Joulu 2011, 17:06

Mites laventelinvärisen araucanan (isä) ja valkoisen hybridin (äiti) ominaisuudet periytyvät poikasille? Kiinnostaa etenkin väri, muniminen, harja/heltta :)

siimis

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja siimis » 19 Joulu 2011, 17:12

Laventeli araucana on geneettisesti musta, jonka lav-geeni on haalistanut laventeliksi. Jos oletetaan että kukko on väriltään puhdas laventeli ja siis mustankin suhteen homotsygootti (ei lainkaan tai minimaalisen vähän ruskeaa sävyä esim. päässä), niin silloin se periyttää kaikille jälkeläisilleen mustan geenin. Laventeligeenin se periyttää varmuudella kaikille jälkeläisilleen, mutta tämä geeni ei todennäköisesti ilmene jälkeläisten ilmiasussa, koska geeni pitää periä molemmilta vanhemmilta jotta yksilöstä tulee laventeli. Epäilen, josko hybridillä sitä on, varmaan tosi epätodennäköistä.

Tuosta hybridin valkoisen värin periytymisestä mulla ei oikein ole käsitystä - onko se dominantti valkoinen vaiko resessiivinen? Mä epäilisin, että resessiivinen, koska nehän ovat tyypillisesti hyvin valkoisia, ilman mitään värillisiä sävyjä esim. päässä, jossa taas dominanttivalkoisella herkästi puskee ruskeaa pintaan, jos yksilöllä on e-lokuksessa mikä tahansa muu geeni kuin E-musta.

Jos siis oletetaan, että äiti on väriltään resessiivinen valkoinen, niin periaatteessa kaikki jälkeläiset ovat enemmän tai vähemmän mustia, mutta yllätyksiäkin voi tulla. Valkoinen väri on ns. epistaattinen eli se piilottaa alleen muiden värigeenien vaikutuksen. Sieltä voi siis tulla yllärinä esim. raidallista, dominanttia sinistä tms. Tällaisella yhdistelmällä voikin testata, mitä geenejä kana kantaa. Jos yhdistelmästä tulee selkeästi ruskeita jälkeläisiä, tarkoittaa se sitä että isäkukko on e-lokuksen suhteen heterotsygootti E/-.

Vihreä munan väri on dominoiva, joten jälkeläiskanat todennäköisesti munivat vihreitä munia.

Korvatöyhdöt ovat käsittääkseni myös ainakin ostittain dominoivia, eli sellaisia voi jälkeläisille tulla jos isällä ne on. Ruusuharja on dominantti, joten jos kukko on ruusuharjan suhteen homotsygootti, kaikilla jälkeläisillä on ruusuharja.
Pyrstöttömyys on dominantti letaali, noin puolet pystötön-pyrstöllinen yhdistelmästä on pyrstöttömiä, puolet pyrstöllisiä.

Selvensikö? :smt002

Rusina

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja Rusina » 19 Joulu 2011, 17:33

Vähän käytännön kautta (araucana-maatiainen-risteytyksistä) tulleita kokemuksia siimiksen vastauksen perään... :smt001
Laventeli väri kuuluu pyrstölliselle araucana-muunnokselle, joten jälkeläisistä ei pitäisi tulla pyrstöttömiä. Ainakin osa Suomen laventeleista araucanoista on bircheneitä, ei "mustia", joten niiden jälkeläisillä voi olla myös ruskeaa höyhenissään. Laventeleilla araucanoilla on aika isoa vaihtelua harjan ja helttojen koon ja muodon suhteen, joten myöskin normaali harkkoharja on mahdollinen jälkeläisellä. Isän mahdollinen poskiparta periytyy vahvasti. Töyhtöpäisiä jälkeläisistä tulee hyvin todennäköisesti.
Käytännön kokemuksen perusteella ainakin joidenkin hybridi-"lajikkeiden" valkoinen väri on vahvasti periytyvä, mulla ei tosin ole itsellä kokemusta araucana-hybridi-risteytyksistä vaan muista roturisteytyksistä.

siimis

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja siimis » 19 Joulu 2011, 18:39

Kiitos lisäyksistä, mulla ei ole koskaan ollu araucanoja itsellä ;) Mun tiedot pohjaa vain teoriaan, joka yleensä kuvaa sitä rotupuhtainta näyttely-yksilöä, joka on ihan eri asia kuin "kuhan-vaan-araucana". Meillä kun Suomessa ei rotupuhtaudesta tai väripuhtaudesta etenkään pidetä niin suurta väliä, niin niitä poikkeamia esiintyy ihan varmasti.

Tuosta pyrstöttömyydestä tosiaan - pyrstöllinen ei voi koskaan periyttää pyrstötöntä, eli jos kukolla on pyrstö niin sitten on kaikilla jälkeläisilläkin.

Tuo valkoinen onkin sitten mielenkiintoinen juttu. Kanoillahan on kaksi valkoista, resessiivinen ja dominantti. Resessiivinen on yleensä se "puhtaanvalkoinen" kun dominantilla taas saattaa olla niitä ruskeita höyheniä päässä ja kaulassa. Mutta onko hybridi niin standardiksi jalostettu, että väri on puhdas valkoinen myös dominantilla..?

Sanoisin, että tee ihmeessä yhdistelmä ja tule kertomaan millainen tipusaalis tuli! Jälkeläisistä voi usein päätellä enemmän vanhempien värigeeneistä kuin niistä vanhemmista itsestään. Alkoi ihan kiinnostamaan :smt003

Pia

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja Pia » 19 Joulu 2011, 21:15

Kiitokset vastauksista!!! :smt041

Ihastuin araucana-kukkoon värin, koon ja temperamentin takia. Koko ja temperamentti matsaa hybridien kanssa ja tuo väri on aivan uskomattoman kaunis! Kukolla ikää alle vuosi, ei tupsuja, pyrstöllinen, kaunis hopeinen pohjaväri ja alkanut nyt saamaan kullankeltaisia kaula/niskasulkia.

Rouvakandidaatteina pari kukon ikäistä täysin valkoista hybridiä (?), habitukseltaan ihan perushybridien näköisiä, suht pinikokoiset kovakuoriset samettipintaiset munat, munii lähes joka päivä, edellinen omistaja oli saanut tipuina eikä tiennyt sen enempää alkuperästä. Muut rouvaskandidaatit pelastettuja hybridejä, oisko lso (?), kevytrakenteisia, valkoisia.

Periaatteessa voisi ehkä kuvitella että valkoisten hybridien genotyyppi on recessiivinen, muutenhan niitä hyvinmunivia valkoisia kanoja olisi joka paikassa. ...?

Kiva tietää että valkoinen ei pakosta ole dominoiva geeni ja että mahdolliset pikkutivut voivat periä isältään kauniin laventelin olomuodon. Kukko harjoittelee ainakin ahkeraan kahden nuoren kanasen kanssa :smt057

Ajattelin tuossa keväämmällä laittaa koneeseen hautumaan, kunhan kukko on varmasti oppinut hommansa :smt040

Muusa

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja Muusa » 29 Joulu 2011, 19:56

Mä haudoin (tilaustyönä) maatiais-valkoinenhybridi-risteytyksiä.

Isäkukko oli tämä tyrnäväläinen:
Kuva

Emokanoista en tiedä mitä hybrideitä olivat mutta jotain valkoisia tehotuotantohybridejä kuitenkin.
Sain aikaan kolme keltaista tipua joista kasvoi kaksi kokovalkoista kukkopoikaa, ja yksi valkoinen kana jolle ilmestyi päähän ja kaulaan pari ihan vaalean harmaata höyhentä.
Kaksi tipuista muuten oli sulkajalkaisia, vanhemmat oli silosäärisiä mutta tuo isäkukko oli tyrnistipueesta jossa oli paljon sulkajalkaisia.

siimis

Re: Genetiikka:kysytään Siimikseltä- palsta

Viesti Kirjoittaja siimis » 01 Tammi 2012, 20:13

No niin, mullakin on nyt tuolla neljä hybridi-risteytystä ja veikkaisin että kyseessä on tosiaan dominantti valkoinen, koska yhdellä tipuista on selässä musta täplä. Resessiivisellä valkoisella sellaista ei olisi ja sitä paitsi isäkukko tuskin resessiivistä valkoista kantaa (jättikotsi-plymouthrock-orpington). Ihan mielenkiintoista nähdä minkä väristä sakkia noista kasvaa, muutama on mustaraidallinen, ainakin yksi musta. Ei yhtään ruskeaa?

Vastaa Viestiin