Eri rotujen eliniästä

keskustelua roduista ja risteytyksistä

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Rontti

Eri rotujen eliniästä

Viesti Kirjoittaja Rontti »

Ajattelin että tähän topikkiin voi yleisemminkin laittaa juttua tästä aiheesta, mutta itselläni olisi päälimmäisenä sellainen kysymys, että kuinka vanhaksi brahmat yleensä elävät?

Meillä on parvemme pääkukkona kultabrahmakukko Jooseppi, joka on todellinen herrasmies ja rakas lemmikki. Muistelisin Joosepin iäksi jotain 3 1/2 - 4 vuotta. Nyt on kuitenkin ilmaantunut erilaisia vaivoja. Kysymys onkin, tekeekö ikä jo tepposiaan vai alanko etsiä hoidosta/ympäristöstä vikaa? Muistan lukeneeni, että jättirodun edustajat eivät kauhean vanhaksi elä, mutta 3-4 vuotta tuntuu silti kovin lyhyeltä? Kovin paljoa Jooseppia ei nykyään enää kanojen polkeminen kiinnosta. Saattaa kosiskella ja alkaa kiivetä selkäänkin, mutta puolessa välissä ikäänkuin unohtaa mitä pitikään tehdä :smt005 Sillä ei kuitenkaan mitään väliä ole, kun olisi saanut ihan eläkeläisenä olla.

Joosepin paino on kuitenkin mielestäni pudonnut lähiaikoina vaikka komean kokoinen on edelleenkin. Samoin tuntuu "hengästyvän" heti jos on vähänkin tohkeissaan tai jos joutuu liikkumaan pidempiä matkoja. On myös pari kertaa unohtunut ulos pööpöilemään illalla, vaikka ennen on ollut täsmällinen sisällemenonsa kanssa. Jotain dementiaa? :smt017

Teollista rehua noilla kanoilla on jatkuvasti tarjolla, lisäksi saavat kauraa, kalkkia, soraa ja vitamiinia olen välillä antanut. Lisäksi ovat saaneet aikaisesta keväästä ulkoilla myöhään syksyyn vapaasti ja syödä ulkoa mitä keksivätkin. Ulkoloiset on häädetty ja matokuurin ajattelin nyt antaa kunhan saan Muniksen ohjeilla laskettua paljonko sitä lääkettä tuli/kana...
saiha

Hybrideille pitkää ikää?

Viesti Kirjoittaja saiha »

Tiedän kyllä, että nämä on jalostettu munimaan "itsensä hengiltä" mutta onko kokemusta siitä, että kanat laittaisi munimistauolle talvella joksikin aikaa (ei munitusrehua eikä keinovaloa) ja näin saisi kanoille lisää elinikää, kun eivät muni koko ajan. Mutta suostuuko hybridit moiseen?
Pia

Re: Hybrideille pitkää ikää?

Viesti Kirjoittaja Pia »

Meillä osa hybrideistä suostui, mutta suurin osa ei.... olen antanut tuota munitusrehua, kesällä vihreää mielin määrin (kulkivat vapaana) sekä kauraa ja kaikki tähteet keittiöstä. Munitusrehun määrä oli siis koko ruokamäärästä ihan kanojen itse määriteltävissä, koska ajattelin että jos tuo munimisvietti on niin kova, niin saavat sitten munitusrehusta kaiken tarvittavan vitamiinin etteivät ihan hiivu.

Tuttavani kaikki kanat siirtyivät tauolle päästyään häkeistä pois, omistani vain muutama siirtyi heti. Loput siirtyivät syksyn ja viileyden myötä sulkasatoon ja hitaampaan munintaan. Nyt keinovaloa n. 6h päivässä ja 3 h hämärää, ruokana rehua, kauraa, ruuantähteitä ja kaalia vihreän rehun sijaan.
Tuuliainen

Re: Hybrideille pitkää ikää?

Viesti Kirjoittaja Tuuliainen »

Meillä eivät lopeta millään. Oikein kovasti ei nyt oikeasti ole yritetty, mut valo on pimeällä vain kun hevostallilla tehdään aamu ja iltatallia, muuten pimeässä. Munitusrehua eivät saaneet yhdessä vaiheessa hiukan reiluun viikkoon, vain kauraa, heinästä keräämiänsä siemeniä sekä ruuan tähteitä ym., mutta muninta jatkui silti ja tuloksena ainoastaan munia, jotka hajosi käsiin kun niitä alkoi kerätä pesästä. Pesän poistaminenkaan ei auta, kun sitten ne munat on vaan lattialla ja kanat kävelee yli - rikkoo ja syövät ne...
Nämä kanat ainakin vanhenee ihan silmissä. Syksyllä heltat oli vielä terhakat, kirkkaat ja pystyssä - nyt ovat ihan rupsahtanu ja kellallaan..

Mitä vielä neuvoksi?
Pia

Re: Hybrideille pitkää ikää?

Viesti Kirjoittaja Pia »

Tuuliainen kirjoitti:Nämä kanat ainakin vanhenee ihan silmissä. Syksyllä heltat oli vielä terhakat, kirkkaat ja pystyssä - nyt ovat ihan rupsahtanu ja kellallaan..
Ihmettelin tätä samaa meidän "vanhuksilla" ja sain täältä vinkin että voi olla kyse sulkasadosta ja munintatauosta :) Tämä vaikuttaa oikealta diagnoosilta! Yksi tehotytöistä sai ihan ryppyisen, pienen ja haalean harjan tuossa syksymmällä, pelkäsin sen jo sairastuneen, mutta nyt se on pian kasvanut takaisin vanhaan mittaan ja saanut uudestaan väriä. Nyt toinen rouvista on samannäköinen ja kasvattaa ihan selkeästi uutta pyrstöä, koska entiset sulat ovat tippuneet ja uusia puhtaanvalkoisia pukkaa :)

Toivonmukaan vain munintataukoa teilläkin pukkaa :)
Vastaa Viestiin