Brahmakukon mahavaivat

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Hanna

Brahmakukon mahavaivat

Viesti Kirjoittaja Hanna » 29 Loka 2006, 21:10

Adoptoin muutama vuosi sitten brahmakukko Repan, joka asustelee vanhempieni tilalla. Nyt parivuotiaana Repalle on ilmaantunut outoja vaivoja. Uloste on hyvin löysää ja vetistä, ja ulostusrefleksi kestää välillä pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Toisinaan poika parka ei muuta teekään kuin vain seisoo nurkassa ja päkistää :( Lisäksi peräaukon ympärille kertyy nahkamaista karstaa, joka lähtee osittain pois lämpimällä vedellä hautomalla.

Luulisin, että tuo karsta aiheuttaa päkistelyn, mutta mistähän karsta johtuu? Olisiko syynä Repan ruokavalio, se kun ei ole aivan tavallinen? (äiti on hemmotellut kukkopojan pilalle syöttämällä ties minkälaisia herkkuja...)

Kaikki lähiseudun eläinlääkärit on koluttu läpi, mutta kukaan ei oikein osaa neuvoa. Sulfakuuri on käyty läpi, se helpotti hetkeksi mutta sama vaiva palasi pian. Tehobaktilla ei myöskään pysyvää tulosta.

Selailin sitten hädissäni nettiä ja löysin tämän foorumin. Osaisiko joku antaa vinkkejä, miten Repan mahan saisi kuntoon?

Teppana

Viesti Kirjoittaja Teppana » 29 Loka 2006, 21:25

Hmmm...matoja?

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 29 Loka 2006, 22:23

Minustakin matokuuria voisi kokeilla. Ivomeciako se sitten tarkoittaa kanoille? Olen ihan täysi maallikko näissä(kin) asioissa, ymmärtääkseni kuitenkin sulfan hetkellinen auttaminen kertoisi siitä, että Repalla on sekundaarinen tulehdus. Iso sisäloiskolonia voi aiheuttaa sellaisen. En usko, että ruokavalio on syynä mahavaivoihin, koska kanan "kuuluu" syödä sitä sun tätä.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Jotain...

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 30 Loka 2006, 08:21

Madotusta kannattaa koettaa Repalle, jollei ole ihan lähiaikoina madotettu. Axilur 250 mg-tableteista tiedän ohjeeksi sanoa: Jos Repa painaa viitisen kiloa (niinkuin Brahmakukon kuuluisi...), annat sille puolikkaan tabletin nyt ja puolikkaan varmuuden vuoksi viikon päästä. Muitakin matolääkkeitä käytetään kanoille, mutten osaa niiden määristä kertoa...

Ja ilman muuta tässä tapauksessa pitää tarkistaa ruokavalio. Tokihan kanoille maistuu mikä vain, mutta kyllä kai niiden herkkujen kuuluisi olla vain "välipaloja" ja pääasiallisen ruuan tulisi olla joko valmisrehua+jyviä+lisukkeeksi kotiruokaa tai sitten pelkkää kotiruokaa, joka pitäisi osata valmistaa siten, että täyttää kaikki ravintovaatimukset...ei ole ihan helppo laji, joten moni on valinnut tuon rehusäkkilinjan...

Maitotuotteet nyt pois, koska ne voivat aiheuttaa ripulia...Piimää ja varsinkin asidophilus-piimää kannattaa kokeilla! Kasvisten määrääkin kannattaa tarkistella, koska nekin ovat aika vetistä tavaraa ja saattavat löystyttää ulostetta. Raikasta vettä pitää olla aina tarjolla.

Ja vielä yksi juttu? Onko Repalla kanakavereita?
Tonja, p: 046 666 5106

Hanna

Viesti Kirjoittaja Hanna » 30 Loka 2006, 19:02

Matokuuria kokeiltiin n. kuukausi sitten eläinlääkärin neuvosta, lääkkeen nimi oli Droncit 50mg (käytetään yleensä kissoille ja koirille). Kuuriin kuului 2 tablettia (1 viikossa), mutta koska ensimmäisen jälkeen vaivat pahenivat, ei toista tablettia uskallettu antaa. Olisikohan kuitenkin pitänyt?

Maitotuotteita ei Repan ruokalistalle kuulu, Se koostuu lähinnä Puna-Heltasta, kaurasta, täysjyväpaahtoleivästä, riisistä, perunasta, jauhelihasta jne...

Pitääpä kokeilla tuota piimää, ja ajattelimme myös hieman siistiä ruokavaliota eli lähteä liikkeelle ihan perusruoasta ja katsoa mitä maha kestää.

Repa on ihka ensimmäinen brahmamme, ja kovin tuntuu herkkänahkaiselta muihin rotuihin verrattuna. Muut kanaset kun hoidetaan samalla tavoin, mutta Repa on ainoa joka oirehtii. Onko muilla samoja kokemuksia brahmoista? Kanakavereita Repalla on runsaasti, maatiaisia tosin.

Kiitos valtavasti neuvoista, ihanaa huomata että on muitakin ihmisiä joille pienten potilaiden hyvinvointi on tärkeää :)

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 30 Loka 2006, 20:20

Ymmärtääkseni Droncit tehoaa vain heisimatoihin. Axiluria kannattais ehkä kokeilla vielä, se on laajakirjoinen lääke. Repan tapauksessa on varmasti järkevää tehdä ruokinnan kanssa juuri kuten ootte aikoneet, vaikka mun mielestäni tuollaisen ruokavalion ei pitäis aiheuttaa ongelmia...Nimim. Kanoille pitsaa ja vanukasta. :oops:

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Vielä jatkan...

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 30 Loka 2006, 22:55

Pootsi on oikeassa…Droncit tepsinee vain heisimatoihin…Tuosta Axilurista (250 mg) vielä sen verran, että olen itse madottanut sillä yhden ainokaisen kerran ja silloinkin siis väärillä ohjeilla. :oops: Paikallinen ell sanoi, että annetaan viitenä - seitsemänä päivänä. No - viitenä päivänä annettiin…Mitään yliannostusoireita tms. ei kyllä siitäkään onneksi tullut! Joten siksi uskallan suositella sitä “turvallisena troppina”. Nykyohje, jonka olen löytänyt netin syövereistä, sanoo, että kerta-annos riittää ja voi/pitää antaa uudelleen viikon päästä. 250 mg: n tabletti/kymmenelle kanakilolle.

Niin…kyselin noista Repen kanakavereista siksi, että jos/kun niitä on , niin koko poppoohan pitää madottaa samalla kertaa. Jos madottaa vain yhden, se voi saada heti uuden tartunnan muista. Ja siksikin kyselin, että kananmunillehan Axilurista tulee (tietolähteestä riippuen) 21-30 vrk: n varoaika. Ja lisäksi madotuksen yhteydessä olisi hyvä vaihtaa pehkut, jotta niissä elelevät madon munat/toukat eivät aiheuttaisi uutta tartuntaa.

Oletko kysynyt eläinlääkäreiltä, että voisivatko tutkia ulostenäytteitä/ottaa verikokeita?

Mun brahmakokemus on niin lyhyt, etten osaa sanoa mitään niiden herkkyydestä maatiaisiin verrattuna. Yleensähän kyllä sanotaan, että maatiaiset ovat kaikkein kestävimpiä tauteja/loisia/kylmyyttä vastaan, mutta tälläkin foorumilla on käynyt ilmi, ettei se välttämättä pidäkään satavarmasti paikkaansa…Herää kysymys, että onko moni maatiaisparvi menettänyt hyvät ominaisuutensa esim. liiallisen sukusiitoksen vuoksi?!?

Hanna…toivotaan, että Repe paranee ja raportoihan kuulumisia…
Tonja, p: 046 666 5106

Hanna

Viesti Kirjoittaja Hanna » 31 Loka 2006, 20:06

Soittelin juuri kotiin, Repa on kuulemma ollut pari päivää ok. Aika jännää kyllä tuo, että välillä on oireeton ja välillä kovastikin kipeä.

Täytyypä laittaa koko porukka Axilur-kuurille. Kummallista, ettei eläinlääkäri määrännyt tuollaista kuuria, mikä hoitaa useammat madot, vaan ainoastaan heisimatokuurin. No, eivätpä täkäläiset lekurit kakka- tai muitakaan näytteitä mielellään tutki, kysytty on. Kananhoitotietämys meillä päin (Etelä-Pohjanmaalla) tuntuu olevan aika olematonta. Onneksi täällä sentään on tietoa :wink:

Pootsi, hienoa että meidän perhe ei ole ainoa jossa hemmotellaan kanat sun muut elukat aivan piloille :) Repalainen nukkui elämänsä ensimmäiset kuukaudet yönsä meikäläisen vaatekaapissa...!

Lupaan kyllä ilmoitella jos tilanne muuttuu suuntaan tai toiseen. Kiitos vielä vastauksista!

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 01 Marras 2006, 11:39

Tämä on nyt ihan hatusta tammattu arvaus, mutta tuli noista madoista mieleen, että ainakin jotkut loissortit lähtevät vaeltamaan ja aiheuttamaan vaivoja vain ajoittain. Se saattais olla syynä vaivamäärän vaihtelemiseen.

Mitenkäs ihmiset täällä madottavat kanojaan? Olisko se syytä ottaa rutiiniksi samalla tavalla kuin muilla kotieläimillä?

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 19 Marras 2006, 20:47

Hanna: kuinka Repa voi?

Pootsi: nyt syksyllä sisälle oton jälkeen madotin kanaset (kerta-annos Axiluria) samalla vaivalla kuin muutkin elikot...Ihan "pakollista" kanojen madotus ei liene, mutta tuntuu kuitenkin, että lähes satavarmasti ne saavat matoja kesäaikaan ulkona tonkiessaan.
Tonja, p: 046 666 5106

Hanna

Viesti Kirjoittaja Hanna » 09 Joulu 2006, 17:33

No niin, tässä pientä päivitystä Repan tilanteeseen, anteeksi viivästys!

Vointi tuntuu olevan ihan ok. Pakonomainen päkistely on loppunut, mutta uloste on silti tavallista löysempää. Lisäksi karstaa kertyy edelleen. Niinpä Repa joutuu pyllypyykille aina silloin tällöin :)

Matokuuria ei ole annettu, mutta ruokalistalta ei löydy enää muuta kuin kauraa ja Puna-helttaa. Toisinaan annetaan hieman perunamuusia tai muuta vastaavaa harmitonta herkkua ja sitäkin vain muutaman nokallisen verran.

Vointi muuten koheni huomattavasti heti, kun nostimme kanalan lämpötilaa muutamalla asteella. Saattaa olla, että ikkunoista tuli pientä vetoa, joka osaltaan aiheutti mahavaivaa. Nyt on ikkunat tukittu kunnolla ja Repan on lämmin olla.

Tilannetta seurataan edelleen...

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 28 Tammi 2007, 20:17

Mitäs Repalle nyt kuuluu? Toivottavasti entistä parempaa. :smt001

Muilla asioilla törmäsin sellaiseen tietoon, että erityisesti vapaana ulkoilevat kanat olisi suorastaan syytä madottaa, koska koppakuoriaiset, heinäsirkat sun muut toimii loisten väli-isäntinä, ja niitähän ne kanat napsii. Myös Flubenol käy kanan madotukseen, annostusta vaan en löytänyt.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 28 Tammi 2007, 23:00

Niin…sen takia minusta tuo syksymadotus on hyvä, että saavatpahan elellä ainakin talven, jossa on muitakin stressitekijöitä, ilman loisia…Keväällä ja kesällä saattaa madotus mennä ihan hukkaan, kun voivat saada heti uuden tartunnan. Mutta ehkä sekin on paikallaan, jos näkee ylimääräistä liikettä peräpään tuotannossa…

Flubenolin annostusohjeet siipikarjalle:
http://spc.nam.fi/indox/nam/html/nam/ve ... 4501.shtml
Tonja, p: 046 666 5106

Hanna

Viesti Kirjoittaja Hanna » 12 Helmi 2007, 22:10

Repa on suht entisellään. Välillä päkistyttää, silloin annetaan hieman öljyä ja pestään pyllyä. Joskus tuntuu siltä että Repalla on joku tukos, sisäinen vaiva, joka aiheuttaa oireilun. Äiti haaveilee Repan kastroimisesta toivoen, että se ratkaisisi ongelman, mutta aika harva eläinlääkäri varmaan kukkoja kastroi? Onkohan edes mahdollista?

Flubenol onkin muuten tuttu lääke (käytetty meillä kissoilla), täytyypä pistää korvan taakse ja kertoa eteenpäin.

Tilanne on nyt kuitenkin hallinnassa ja Repa on reipas ja tyytyväinen. Odottelee jo varmaan innokkaana kevättä :)

Vastaa Viestiin