Siivet levällään

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
meto66

Siivet levällään

Viesti Kirjoittaja meto66 » 16 Syys 2006, 23:43

Oltiin koko päivä pois kotoa puolukassa.

Kotiin kun tultiin myöhällä, menin laittamaan kanalan ovea kiinni. Siellä olikin ihmeellinen kerho meneillään. Puolella kanoista oli siivet levällään. Tai ei aivan, mutta kuitenkin kunnolla irti kehosta. Ihan kuin olisivat tuulettaneet hikisiä kainaloitaan.

Nukkuma-asentokaan ei ollut sellainen kokoonkurottu pullukkamainen, vaan kohollinen ja jalat suorina.
En ole ikänä tällaista nähnyt. Valot sammutin sisältä ja painoin oven kiinni (valoa tulee kanalaan kuitenkin ikkunasta, eteisessä on yöllä valot).

Aamulla näkyy, miten siellä on yö mennyt.
Oletteko koskaan tavanneet tällaista?

Ainoa erikoinen tälle päivälle oli keitetty hauki, jota laitoin liotetun leivän jatkeeksi. Lisäksi normaalit kaurajyvät ja Punaheltta.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Liian kuuma?

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 17 Syys 2006, 00:27

Tjaahas...ekana mulle tulee mieleen, että yksinkertaisesti niillä kanoilla on vain liian kuuma ja ne tuulettavat kainaloitaan. Sehän on kanan ainoita keinoja läähätyksen lisäksi laskea ruumiinlämpöä, kun ne eivät hikoile...

Mutta toisaalta, kun en tiedä: kauanko olet harrastanut kanoja ja miten paljon olet niitä tarkkaillut ja millaiset ilmat siellä pohjolassa on ollut...niin siinä mielessä en osakaan sanoa yhtään mitään :oops:

Mutta siis, jos on liiasta kuumuudesta kyse, niin silloin kana avaa kainalonsa...siivet ovat silloin supussa ja lähes samassa suunnassa kuin kroppa ja orrella voivat istua suorin jaloin, kunnes ovat jäähdytelleet tarpeeksi...sitten laskeutuvat normaalisti yöpuuasentoon...Meillä (Kainuussa) tätä on esiintynyt ihan tässä lähipäivinäkin, vaikka ei olla enää lähelläkään hellelukemia...Kanat vissiin alkaa sopeutua viilenevään ilmaan...päivät ulkona ja yöksi sisälle...Ulkona jo melko viileää päivisinkin, mutta sisällä lämpimämpää.

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 17 Syys 2006, 08:53

Meillä on ollut nyt syksyn tullen prikullensa samaa touhua kanalassa, mutta pelkästään maatiaiset harrastavat sitä. Voisiko sitten syynä olla tuo viileään sopeutuminen, iltaisin ulkona on enää muutama aste lämmintä ja kanalassa on noin 15 astetta.

meto66

Viesti Kirjoittaja meto66 » 17 Syys 2006, 16:40

Kiitokset kovasti vastauksista!

Aamulla ei ollut mitään omituista. Varmmaankin olitte oikeassa tuuletuksen suhteen. Nyt on ollut jo viileämpiä kelejä, ulkona on muutamia asteita lämmintä, kun ovea olen ollut painamassa kiinni, paitsi eilen, oli 13´C ulkona. Lämmitystä en ole vielä kanalaan kytkenyt. Hyvinkin oli 10 astetta normaalia iltalämpöä lämpimämpää. Eli ei ollut tarvetta vetäytyä kyyryyn ja pörhistää höyheniään.

Kanoja meillä on ollut 2,5 vuotta, eli paljon varmasti joutuu kokemaan ja oppimaan.

Vastaa Viestiin