Kanapunkki

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Erttu
kana
Viestit: 79
Liittynyt: 15 Maalis 2017, 16:13

Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Erttu » 14 Heinä 2018, 23:39

Meillä ei ole ollut merkkejä kanapunkista. Väiveitä oli viime kesänä. Mutta nyt kun olen lukenut miten moni löytää hurjan paljon punkkeja kerralla haluaisin tehdä kaikki varotoimet myös omassa kanalassa. Hirsiseinät ovat hyvin otolliset paikat asua. Ostin ruokaan sekoitettavaa jauhetta punkkien varalta. Maapohjan putsasin parhaani mukaan ja levitän rakennus kalkin maahan. Maalasin seinät paksulla kalkkimaali vellillä. Tyhjensin purkin baitonia kanalaan. Ajattelin suihkuttaa seinät vielä sillä nestemäisellä baitonilla mikä on muurahaisille. Orret oon ottanu pois, samoin munintapesät. Riittääkö tuo? Tilaanko petopunkkeja?

Katz

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Katz » 18 Heinä 2018, 18:30

Tämä kiinnostaa minuakin! Olen koittanut haravoida näitä ketjuja, mutta en ole löytänyt selkeää hoitoprotokollaa varsinaiseen punkkihäätöön. Siis mistä löytyisi siivous- ja lääkitysprotokolla oikea-aikaisine ajoituksineen.

Meiltä löytyi punkkeja munineen orsien kiinnityskohdista :smt010 . Onneksi kanat voivat hyvin, eivätkä vaikuta aneemisilta. Eläinlääkäri totesi, että punkkiongelma on hyvin yleinen kotikanaloissa ja että sen kanssa tulisi vaan oppia elämään. Ts. pyrkiä siivouksella pitämään punkkipopulaatio niin alhaisena, ettei se aiheuta kanoille oireita. Itse en haluaisi tyytyä tähän, vaikka tiedostankin kokonaisvaltaisen punkkihäädön haasteellisuuden. Vai onko niin että peli on menetetty, kanala tuikattava tuleen ja laitettava uusi työn alle? :banghead:

Koiruus
muna
Viestit: 4
Liittynyt: 16 Elo 2019, 12:47
Paikkakunta: Nummi

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Koiruus » 20 Elo 2019, 20:46

Onko kenelläkään kokemusta Rehuxin täysrehussa olevan punkkikarkotteen tehosta. En ole ennen moiseen törmännyt ja jäin pohtimaan että kuinka tehokas mahtaa olla... kokeeksi otin säkillisen mutta en ole sitä vielä alottanut.

kaisumaria
leghorn
Viestit: 431
Liittynyt: 12 Maalis 2010, 12:38
Paikkakunta: Pyhämaa (Uusikaupunki)

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja kaisumaria » 21 Elo 2019, 05:29

Biotus myy jotain kanapunkkien tuhomiseen tarkoitettuja Hypoaspis -petopunkkeja, siis biologista torjuntaa.
(https://www.biotus.fi/biologinentorjunta/kanalanapu/) Jos meille joskus ilmaantuisi noita kanapunkkeja,
niin varmasti tilaisin satsin noita. Meillä hyvät kokemukset esim. mansikan punkkien torjunnasta Biotuksen
eläimillä.
Ei tästä mitään tule, mutta yritetään nyt kuitenkin

Maattari
jussila
Viestit: 1606
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Maattari » 21 Elo 2019, 08:31

Rehuxin rehua pitää syöttää ainoana rehuna jos haluaa punkkitorjunnan toimivan, eli kaikki muu pois. Taitaa toimia paremmin ehkäisynä.
Petopunkit toimivat hyvin mutta massivista punkki-invaasiota ne eivät hävitä. Ensin kanapunkkitorjunta myrkyillä ja sitten petopunkit kehiin. Ennalta ehkäisynä punkit voi tilata keväällä ja näin ovat valmiina odottamassa kanapunkkeja.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Koiruus
muna
Viestit: 4
Liittynyt: 16 Elo 2019, 12:47
Paikkakunta: Nummi

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Koiruus » 21 Elo 2019, 09:09

Ok, kiitos tiedosta. Täytyy koputtaa puuta ja toivoa ettei moisia öttiäisiä meille eksy. Ajan kanssa varmaan joskus kohdalle osuu ja täytyy häätö sitten hoidella jollain tavalla.

K-K
muna
Viestit: 15
Liittynyt: 17 Kesä 2017, 09:37

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja K-K » 13 Syys 2019, 15:54

Meillä ei ole ollut punkkeja, mutta tänä vuonna kanalaa siivoessa poltin kaikkien orsien ala pinnat ja kiinnistys kohdat ja pesien saumat kuumailmapuhaltimella. Eli sellaisella jolla lämmitetään maalipinnat jos halutaan poistaa maalia "skrapaamalla". Ihan kärysivät kunnolla ja jäivät mustaksi paikoittain eli jos siellä jotain olisi ollut, niin ei ole enää :smt003 . Seinät on hyvässä kalkissa. Eikö ne pääsääntöisesti niissä orsissa ja pesissä luuraa päivällä. Suosittelen lisäduunina tekemään, jos on punkkeja.

Maattari
jussila
Viestit: 1606
Liittynyt: 18 Elo 2009, 22:23
Paikkakunta: Iitti

Re: Kanapunkki

Viesti Kirjoittaja Maattari » 13 Syys 2019, 16:36

Mä olen laiska ihminen joten vaihdan orret joka vuosi, joskus kaksikin kertaa, pysyy punkit aika hyvin kurissa. Navetan vintillä on useampi setti orsia odottamassa, ovat aina siellä vähintään 10 kk ennen kun pääsevät kanalaan. Orret pestään painepesurilla ennen vintille menoa mutta ei myrkytetä millään.
Cream legbar, sekuleita, hybridejä, lihaviiriäisiä, vuohia, lihakaneja, koiria, kissoja ja mehiläisiä.

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of (moral) crisis. D. Alighieri

Vastaa Viestiin