Kanojen munimisen seuranta

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
Taisku

Kanojen munimisen seuranta

Viesti Kirjoittaja Taisku »

Niin, kanojen terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, kuinka tarkkaan ja miten seuraatte kanojen munintaa? Jos seuraatte niin teettekö yksilö- tai parvitasolla?

Minut herätti tähän jonkin tasoiseen seurantaan yhden kanan sairastuminen ja menehtyminen todnäk askiittiin muutama kuukausi sitten. Tuota tietysti pähkäilin, että miten olisi voinut estää ja ajoissa huomata. Pienessä parvessa yhdenkin munivaisen hyvinvoinnin merkitys ja munatuotto on tärkeää.

Kymmenen kanan porukassa seuranta päivittäisellä yksilötasolla on kohtalaisen helppoa. Varsinkin, kun osan porukasta munat tunnistaa värin ja/tai koon perusteella tietyn kanan munimaksi. Vein yhden seinäkalenterin kanalaan, siihen merkkaan munijat ja määrän päivälle kerättyäni ne. Viikon munasaldo sitten vielä loppuun. Näin kerätty tieto luo mielenrauhaa.

Mielenkiintoista oli huomata helmi-maaliskuun munatuoton lisiminen, kun kanat saivat joka toinen päivä keitettyä verkko- ja katiskakalaa. Ja nyt määrä kasvaa jälleen, ilmeisesti valon määrän lisääntyessä.
Avatar
Aleksandra
kalkkuna
Viestit: 1159
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kanojen munimisen seuranta

Viesti Kirjoittaja Aleksandra »

Munamäärän kirjaaminen ylös on meilläkin päivttäinen rutiini. Sen lisäksi, että se on mielestäni tosi mielenkiintoista, se on myös tärkeää infoa kanojen terveydestä. Pitkällä aikavälillä (ja lyhyelläkin) munatilastosta voi saada lisätukea arvioidessa parven terveydentilaa. Aika moni siipikarjan sairaus aiheuttaa muninnan laskua (vaikkapa IB tai mycoplasma).

Mä en pysty yksilötasolla kirjaamaan, koska meillä on nyt kolme kanaa, joiden munia en toisistaan erota ellen satu tapaamaan niitä itse teossa. Mulla on mappi karjakeittiössä (mapissa on kaikki muutkin kanoihin liittyvät paperit) ja siihen kirjaan joka päivä munien määrän päivän päätteeksi. Sitten kuun lopussa lasken kuukauden munamäärän ja vuoden lopussa vuosimäärän. Se se vasta onkin mielenkiintoista! :)

Munien määrän seurannasta näkee hyvin vuodenaikojen vaihtumisen, mutta kerran sain tilastosta apua myös siihen, että tajusin jonkun kanan munivan jonnekin salapaikkaan. Ja löytyihän se salapesä munineen ja 'syyllinenkin' selvisi. :smt005
kukkopoika
bankiva
Viestit: 368
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kanojen munimisen seuranta

Viesti Kirjoittaja kukkopoika »

Näissä vähemmän jalostetuissa kanoissa on huonoja munijoitakin.Kerran meillä oli sekarotuinen ruskean leghornan näköinen kana.Alkukesästä muni muutaman pyöreähköhän hohtavan valkean munan.Siinä se sitten olikin.Kana oli kaunis, joka ikinen sulka ja höyhen oli ojennuksessa.Sitä ei kukkokaan polkenut.
Ei se mitään sairastellu,virkeä ja vähän säikky luonteeltaan.
kaakana
kukko
Viestit: 123
Liittynyt: 18 Marras 2014, 16:39

Re: Kanojen munimisen seuranta

Viesti Kirjoittaja kaakana »

Kirjaan päivittäin seinäkalenteriin munamäärän. Sitten kuukausimäärän ja lopuksi vuosituoton.
Minulla on faverollekana, kohta 2-vuotias, komea ja pulska tyttö joka on pitänyt nyt 2 x yli puolen vuoden munintatauon. On taas alkanut munia - tosin harvakseltaan. Ei ole koskaan oikein sairastellut, munamäärästä ei ainakaan tässä tapauksessa voi vetää johtopäätöksiä tautien suhteen. Voisiko sen sijaan liika paino aiheuttaa harvaa munimista?
Äskettäin tuli parin päivän välein 2 kananmunaa jotka olivat n peukalonpään kokoisia. Rikoin ja sisältä löytyi pelkkää valkuaista. Melkoinen kokoero normimuniin verrattuna!
SiniS

Re: Kanojen munimisen seuranta

Viesti Kirjoittaja SiniS »

Kalenteriin ylös munamäärät, siivoukset, automaattien täytön yms asiat. Kylmenneet kelit verotti heti 2 munaa/vrk.
Vastaa Viestiin