Hybridi-Amandan munintaongelmat

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

flai

Hybridi-Amandan munintaongelmat

Viesti Kirjoittaja flai » 16 Joulu 2007, 22:44

Onkohan täällä enää ketään paikalla joka osaisi neuvoa...

Menin aiemmin laittamaan kanalasta valoja pois, yksi hybrideistä ei ollut muiden kanssa orrella vaan munintapesässä pyrstö alhaalla seisomassa. Koitin sitä tutkia niin nokki kättä mitä ei ole ennen tehnyt, ja kaakatti omituisesti. Se on muninut tänään ihan normaalisti ja ollut aamulla ensimmäisenä ruokakupilla, ja muutenkin vilkas oma itsensä. Otin sen vastalauseista huolimatta pesästä pois tutkittavaksi, sen peräpää ikäänkuin sykki koko ajan kuin olisi jotain tulossa. Laskin sen maahan, ja peräpäästä tuli munan valkuainen ja joku valkoinen, pehmeä roikale! Muut kanat söivät ne tuotokset sillä aikaa kun kävin pesemässä tämän kanan takapuolen ja tutkin lähemmin.

Kana on nyt muiden kanssa tuolla mutta omaan häkkiinsä eristettynä, vettä ja ruokaa laitoin. On muuten suht normaali, ehkä hieman vaisumpi, mutta tutki kyllä paikkoja kun sen sisälle taloon toin, ja koittaa nokkia minuakin joka käänteessä, mitä se ei tosiaan yleensä tee. Tunnustelin takapuolta, siellä ei tunnu olevan mitään kovaa tulossa. Keltuaista en löytänyt mistään. Peräpää on myös punainen ja höyheniä lähtenyt, tiedä onko muut ehtineet nokkimaan. On myös ripulilla. Onkohan tämä nyt Amandan lorun loppu? :smt089

Anteeksi hieman sekava viesti, olen väsynyt ja huolissani. :(
Viimeksi muokannut flai, 17 Joulu 2007, 19:56. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 16 Joulu 2007, 23:43

Voi kuinka kurjaa! Jokin häiriö Amandalla on ollut muninnassa, kun on yrittänyt tehdä kaksi munaa samana päivänä...mutta siihenhän ei siis normaalisti hybridinkään fysiikka riitä. Toivottavasti on vain ohimenevä häiriö! Minkäs ikäinen se on?

Suoli ei ollut siis esiinluiskahtanut? Punoitus voisi olla ripulin aiheuttamaa ihoärsytystä. Luusisin, että jos muut olisivat sitä nokkineet, niin näkyisi verta, haavoja tai rupia.

Voisit nyt tarjoilla sille mahdollisimman kuivaa ruokaa eli ei esim. vesipitoisia kasviksia ollenkaan. Vettä tietysti tarjolla koko ajan. Mahan rauhoittamiseksi ns. terveysvaikutteista piimää tai Tehobaktia.
Tonja, p: 046 666 5106

flai

Viesti Kirjoittaja flai » 16 Joulu 2007, 23:56

Kanat ovat alle vuoden ikäisiä. Kesällä nämä hybridit munivat ainakin pari kertaa viikossa kaksi munaa per kana per päivä, vaikka olen koittanut pitää munitusrehun määrän aika minimissään ettei se ainakaan munintaa lisäisi. Monsterimunat usealla keltuaisella oli kesällä lähes viikoittaisia. Hurjaa kyllä tuo munintaan jalostettujen tahti. :smt009

Ei ollut esiinluiskahdusta ainakaan silloin kun tutkin, voihan se kai aika nopeasti vetäytyä takaisinkin jos on vain vähän tullut esiin, että en ole kyllä takuuvarma siitä.

Äsken kävin kurkkimassa kanaa, sillä on siellä eristysyksiössään orsi, on kyllä mennyt siihen mutta ei käy makuulle vaan seisoo koko ajan, silmät kiinni. Toivottavasti ei olisi kipuja, voi kanaparkaa. Täytyy mennä heti aamusta ostamaan sille piimää, tehobaktia on mutta purkki oli näemmä mennyt jo vanhaksi.

Kiitos neuvoista, toivon kovasti että olisi aamulla jo paremmassa kunnossa.

Volmari

Viesti Kirjoittaja Volmari » 17 Joulu 2007, 11:13

Miltäs näytti kanan aamu?

flai

Viesti Kirjoittaja flai » 17 Joulu 2007, 15:26

Kana voi jo paremmin, ei ole muninut tänään. Laskin sen muiden joukkoon ja kävivät kaikki syömään kun vein ruokaa, ripulikin näytti rauhoittuneen. Toivotaan että olisi ohimenevää, jännityksellä odotan milloin tulee seuraava muna ja onko se normaali.

Kiitos kovasti neuvoista. :smt001

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 17 Joulu 2007, 20:02

Meillä oli tuohon vaivaan edesmenneen hyline-Tuhkan oireet samanlaiset... :smt009 Elisiis vaisuksi kävi, ruokahalu hiipui ja peräpäästä tuli tosiaankin munanvalkuaiset ynnä muuta epämääräistä, jotka muut kanat söivät... Sen jälkeen ei muninut enää koskaan. Pari viikkoa kului lähes paikallaan kyhjöttäen, eikä kana syönyt lähes ollenkaan. Sitten tila hieman kohosi noin viikoksi, kunnes myöhemmin taas romahti, ja kana piti päästää paremmille munintamaille. :smt010 Kuukauden siis eli sairastumisensa jälkeen... Tuhka oli myöskin vain puolivuotias ja muni päivittäin ennen sairastumistaan.

Toivotaan että Amandalla kävisi parempi tuuri ! Ainakin vaikuttaa parempivointiselta, kuin mitä Tuhka oli.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 17 Joulu 2007, 23:54

flai kirjoitti:Kanat ovat alle vuoden ikäisiä. Kesällä nämä hybridit munivat ainakin pari kertaa viikossa kaksi munaa per kana per päivä, vaikka olen koittanut pitää munitusrehun määrän aika minimissään ettei se ainakaan munintaa lisäisi. Monsterimunat usealla keltuaisella oli kesällä lähes viikoittaisia. Hurjaa kyllä tuo munintaan jalostettujen tahti. :smt009
Huhhuh! Kuulostaa tosi hurjalta tahdilta :smt086 Rauhoittui ilmeisesti sitten syksypimeän myötä normaaliin muna/päivässä-tahtiin? Olivatko ihan kovakuorisia, virheettömiä nuo kesäiset munat? On niillä kyllä ollut niin kova kyyti, että voisi nyt valitettavasti arvella sen kostautuvan vaikka tulehduksena siellä munintaelimissä.

Sen verran nuoria ovat, etteivät ole vielä ilmeisesti ruvenneet sulkasadolle/munintatauolle? En tiedä, että saisiko niitä miten helposti siihen ryhtymäänkään, jos vähentäisi valaistusta ja köyhdyttäisi ruokaa?

Tuosta tulehduksesta on ollut vasta juttua: täällä. Oletko jo lukenut?
Tonja, p: 046 666 5106

flai

Viesti Kirjoittaja flai » 18 Joulu 2007, 14:28

Juu olen tuosta tulehduksesta jo luesekellut. Se ei ole nyt tuon vaivan jälkeen muninut, saa nähdä mitä tapahtuu, mutta en uskalla vielä huokaista helpotuksesta. Eläinlääkärille soittelin, ei oikein osaa sanoa juuta eikä jaata, olisi kyllä ottanut kanan vastaanotolle mutta nyt sillä taas ei ole mitään ulkoisesti vialla ja on ihan pirteänä tuolla muiden mukana. Sovittiin että seuraillaan tilannetta.

Joo kyllä se syksyllä vähän hiipui se munimistahti, mutta kyllä joka päivä on sen pari-kolme munaa pesässä, hybridejä on siis kolme ja muut eivät vielä muni. Ihan normaaleja munia ne kesällä teki, aika isoja jopa siihen nähden että viime kesänähän ne aloitti sen munintansa vasta. Amanda on näistä ainut jolla on nyt tullut jonkinlaista sulkasatoa, muilla ei ole höyhenet tippuneet.

Aamulla kanalaan tulee valoisaa luonnonvalon mukaan noin 9 maissa, käyn päivän mittaan laittamassa lampun päälle ja sammutan sen kun porukka on orrella siinä 7-8 aikaan illalla. Onkohan rytmi sopiva, tuota munintaa ajatellen? Olen aika minimissään pitänyt munitusrehun antamisen, sitä ei ole vapaasti saatavilla. Paljon syövät liotettua leipää, salaatinjämiä, makaronia, riisiä yms, mies on yhdellä opistolla hommissa ja tuo sieltä kanoille tullessaan aina ämpärillisen sapuskaa. Olen kuivatellut myös nippuja omenapuun, marjapensaiden yms. oksista ja nokkosesta, niitä saavat kanat sekä kanit. Uskaltaiskohan näiltä jättää pois koko munitusrehun talveksi?

Asiaan liittyen, jos nyt alkaa kanan vointi huononemaan, miten se kannattaisi lopettaa? En viitsisi viedä eläinlääkärille lopetettavaksi, kun toive olisi että saisin näistä sitten aikanaan omille koirille ruokaa, tai vien tuttavan hulvattoman kokoiselle käärmeelle, niin ei mene hukkaan. Mutta tietysti peukut pystyssä, ettei vielä siihen ratkaisuun tarvitsisi päätyä.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 28 Joulu 2007, 23:39

Mitä Amandalle kuuluu?
Tonja, p: 046 666 5106

flai

Viesti Kirjoittaja flai » 29 Joulu 2007, 01:12

Hengissä on kananen, jopa hyvässä kunnossa. Se on muninut kaksi munaa tuon ongelman jälkeen, ensimmäinen oli verinen ja aika pieni, toinen jo normaali. Jokohan sitä uskaltais huokasta helpotuksesta. :smt017

Avatar
mimmu
valkohuntu
Viestit: 427
Liittynyt: 06 Touko 2007, 12:59
Paikkakunta: Etelä-Savo/Sulkava

Viesti Kirjoittaja mimmu » 30 Joulu 2007, 23:04

Meillä Helmillä edelleen munitusongelmia eli ei ole muninut pariin kuukauteen, mutta syö juo mutta liikkuminen ehkä vähäistä väliin. Se kumminkin tulee keväällä kolme ja on niitä isabrowneja eli vanha jo.
Tuohon munitusrehuun, niin minulla ainakin on jatkuvasti sitä tarjolla ja syövätkin ahkeraan sitä sekä kaikkea muutankin mitä on tarjolla. Rakettispaketti on mieli sapuskaa sekä riisi. Kysyisinkin onko haittaa vaikka sitä olisi joka päivä tarjolla :smt017 kun siitä pitävät. Kalkit ym. on myös saatavilla.
Valoisuudesta meillä on jatkuva kynkentä päällä, eli aamulla valot menee päälle klo 7.00 ja iltasella 17.00 sammuvat, koska menevät silloin jo nukkumaan. Munitus on ollut jatkuvaa ja sulkasatoa vain yhdellä. Näin on ainakin näille valot riittäneet, kun monesti on päivälläkin pimeää niin hyvä että on ajastin päällä.
:-k :smt045
Sekalainen seurakunta: 3 risteytyskanaa, 1 Kiuruvetinen kana , 5 Mille fleur kanaa, 1 Silkkikana
ja 2 Mille fleur kukkoa, 3 nuorta Mille kanaa
1 maatiais kissa

höyhen

Viesti Kirjoittaja höyhen » 11 Kesä 2008, 15:48

Meidänkin Suklaalla on nyt tuo sama ongelma :smt009 Täsmäleen samat oireet sun muut. Pitää kai sitten yrittää toivoa parasta.. ensin muni ihan normaalisti, sitten tuli verinen, kuoreton nahkamuna, siihempä ne munat loppuivatkin. Nyt pariin pävään ei siis ole tullut munia. Vaikka edellisestä vististä on jo kulunut puoli vuotta, niin Mimmu ja flai miten teidän Helmi ja Amada nyt jakselee? Ovatko ne heittäneet henkensä, vai tepastelevat yhä muiden kanojen kanssa?

flai

Viesti Kirjoittaja flai » 11 Kesä 2008, 17:36

Meillä on Amanda kunnossa ja hengissä ja muniikin toisinaan, mutta vähemmän kuin ennen sairasteluaan. Eli selvisi tuosta tulehduksesta säikähdyksellä, vaikka ennuste ei kovin hyvä ollutkaan. Nyt on tosin munansyöntiongelmaa sitten, nämä ovat kyllä tasan viimeiset munintahybridit tässä talossa. :smt013

höyhen

Viesti Kirjoittaja höyhen » 15 Kesä 2008, 15:37

parantuikos ihan itsestään?

flai

Viesti Kirjoittaja flai » 15 Kesä 2008, 16:14

Juu itsestään parantui, tuli kyllä muutamalle eläinlääkärille soiteltua mutta en onnistunut löytämään ketään joka olisi osannut auttaa saati ottanut sairasta kanaa tosissaan. :smt012

Vastaa Viestiin