Tuhka kipeänä, jelppiä.

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Lapikas

Tuhka kipeänä, jelppiä.

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 31 Heinä 2007, 21:34

Tänään tulin kotiin kahden päivän reissusta ja Tuhka mököttää tarhan kulmassa. Ei syö, ei puhu, ei liiku kauheasti. Vettä juo ja kiviä syö.

Hetkeä myöhemmin tämä ponnisteli kovasti ja peräpäästä tuli munan sisälmykset ulos, putsasin peräpään ja ainakaan yhteissuoli ei mielestäni ollut pihalle tullut.

Että mikäs ongelma se tämä on? :smt010

TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu » 31 Heinä 2007, 23:57

Voi harmi.. Ekana tulee mieleen munanjohtimen tulehdus, on aika yleinen noilla hybrideillä. Toivottavasti ei ole, siihen sairauteen ei meinaan taida hoitoa olla. :smt009

Tuossa linkissä taitaa olla jotakin tuosta sairaudesta...
http://www.munanetti.power-forums.com/%28-t68.html

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 01 Elo 2007, 11:30

Voi luoja, toivon sydämestäni ettei se se olisi. :smt009

Tänäänkin on kyhjöttänyt lähes paikallaan, välillä tulee keltaista limaa takapäästä. Juo ja syö kiviä. Pitäisikö ottaa sisätiloihin lämpimään?

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 01 Elo 2007, 11:49

Kuulostaapa ikävältä :smt009 (Kyllä mullekin tulee noista oireista mieleen ne mun samaan tautiin menneet kanavainaat, mutta toivottavasti olisi jotain muuta...) Saisitko sille hommattua antibiootit? Niistä vois olla ehkä vielä apua, kun on nuori kana ja ei ole pitkään sairastanut. Suostuuko syömään mitään herkkujakaan kädestä? Saattaisi olla mukavampi olo pikkupotilaalla lämpimässä ja kuivassa paikassa. Koetapas tarjota jotain ns. terveysvaikutteista piimää...ainakin mahavaivoja voisi helpottaa.
Tonja, p: 046 666 5106

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 01 Elo 2007, 11:56

Vanhemmat ei suostu ottaan Tuhkaa sisälle, sanovat että se stressaantuisi vain...

Kyllä se vähän syö kädestä jotakin hyvää, mutta ei paljoa... Tänään juonut, kiviä napsinut, viinimarjaa söi muutaman ja vesiheinän lehtiä myös muutaman... Mitä antibioottia pitäisi olla? Niistä kun en mitään tiedä...

Tässä yritän vain ajatella Hansua, joka oli yks kana kolmen vuoden takaa. Sekin kävi huonoksi, en muista lopettiko syömisen, mutta lopulta se ei pystynyt edes kävelemään... Vietiin se tuttaville eristykseen, ja se kuitenkin selvisi! Tuhkankin on aivan pakko selvitä, nyt se vetäytyikin koppiin pesään nukkumaan ja joka kerta kun menen katsomaan sitä, pelkään löytäväni sen sieltä kuolleena... :smt010

//EDIT Tuhka muni! Voiko munia jos olisi se munanjohtimentulehdus? Ihan ehjä, oikean kokoinen siisti muna. *toivonpilkahdus* :-k Ja kyllä se mun mielestä täytyy olla Tuhkan muna, vaikka tänään on tullutkin vain kaksi. Noki nyt on koko viikon pelleillyt munintansa kanssa...
Ja harjaa kokeilin, aika lämpöinen oli...

Ja ulostaa ainoastaan keltaista limaa, piimää on jonkin verran syönyt.

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 01 Elo 2007, 15:39

Noita lääkkeitä, jotka olisivat virallisesti tarkoitettuja kanoille/siipikarjalle on onnettoman vähän ja kun kuitenkin ovat reseptitavaraa, niin olisi varmin kysyä eläinlääkäriltä, että mitä hän suosittaa ja kenties hältä suoraan saisi ostettua pikkuerän.
(Terramycin vet 5,5% jauhe näyttäisi soveltuvan suolistotulehduksen hoitoon. Toinen mitä tällä foorumilla on mainittu käytetyn kanoilla on Amovet Vet 50mg<---tarkoitettu oikeasti koirille ja kissoille)
Peukut pystyssä, että Tuhka toipuu!
Tonja, p: 046 666 5106

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 01 Elo 2007, 16:00

Niin, tuskimpa pystyn noita mistään hankkimaan... Toivon vain etteivät nuo toisetkin sairastuisi. Täytynee kai vain odottaa. Paikallaan Tuhka kyhjöttää lähinnä, vettä juo ja piimääkin vähäsen ja jotakin vihreää syö hitusen... Kiviä etsiskelee. Kohta on vuorokauden tätä jatkunut. :smt009

Mutta voisiko mitenkään olla syynä, että on vatsa kertakaikkiaan niin sekaisin? Heikoksihan se ihmisenkin vetää, ja sillon tulee juotua paljon. Niin ainakin Tuhka tekee. Ja äiti myös epäilee vain että maha sekasin ja ehdotti että voisikohan sille rikkoa maitohappobakteerikapselin ja sekoittaa sen sisällön veteen?

TiPu

Viesti Kirjoittaja TiPu » 01 Elo 2007, 19:03

Kaikkeahan voi kokeilla, ei tilanne ainakaan huonommaksi mene...

Meillä lähti nuo ruskeat hybridit juuri sillä tavalla, että lopettivat syömisen, mutta joivat kyllä senkin edestä. Meillä kyllä muni myöskin nuo huonommassa kunnossa olleet hybridit. Munanjohtimen tulehdushan ei tartu?

Jos kana ei muuten syö, niin meillä on sellaisella lääkeruiskulla laitettu seosta jossa on porkkana+omena+muita hedelmiä+vettä ja sokeria (vitamiineja jos löytyy). Tiput on ainakin piristyneet. Lämpimämpään paikkaan siirtäminen + ruokkiminen voisi auttaa...

Tsemppiä!

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 01 Elo 2007, 19:07

Sisälle lämpimään minäkin tahtoisin tuoda, mutta kun ei nuo anna niin ei anna. :smt011

Illalla voisi koittaa ruiskulla ruokkia juu...

Teppana

Viesti Kirjoittaja Teppana » 01 Elo 2007, 21:59

Oletkos luetuttanut tän ketjun vanhemmillasi?
Meinaan jos lukisivat niin ehkä antaisivat tuoda kanan sisälle lämpimään kun kehoituksia"vanhemmilta ihmisiltä"satelee... :smt006
Ei kait ole tarkoitus että kana on keittiön pöydällä laatikossa vaan voit viedä vaikka omaan huoneeseen toipumaan..

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 02 Elo 2007, 10:49

Tänään on syönyt ehkä hivenen paremmin. Piimää, rehua ja hieman voikukkaa. Voimia on, orrelle hyppii ja sylistä pyristelee pois.

Ja nyt myös sain isän ylipuhutuksi ja tein kuistille pienen kulmauksen. Siellä se nyt on, ikkuna auki vielä yläpuolella, niin kuulee kaikki tutut äänet, mitä tarhassakin. Kunpa se nyt siitä elpyisi.

Pistin tarjolle vettä, piimää, kauraa, rehua, vihreää ja kiviä. Lattian vuorasin sanomalehdellä ja pehmusteeksi yhteen kulmaan nukkumista varten vanhan lakanan. Hmm...

Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4240
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri » 03 Elo 2007, 00:47

Hyvä, että sait Tuhkan sisälle...vaikkei se sisätila varsinaisesti "parannakaan", niin auttaa kuitenkin asiassa, kun tänä kesänä näkyy nuo säät olevan niin ei-kesäisiä-yöks! Melkein syömättömäksi jättäytyneellä kanalla ei ole se lämpötalous kunnossa...ilman kunnon syömistä tulee auttamattomasti vilu, joka taas ei ole sairaalle hyväksi.

Mikä on tilanne nyt? Rupeaako olemaan yhtään parempi? Onkos teitä lähimmät eläinlääkärit/apteekit kovinkin kaukana? Josko vielä koettaisit Tuhkalle niitä antibiootteja hommata...ell voi laittaa apteekkiin puhelinreseptin.
Tonja, p: 046 666 5106

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 03 Elo 2007, 13:19

Tänään Tuhka on lähinnä nukkunut tarhassa orrella. Syönyt ehkä vähän paremmin, piimää ja vihreää. Kakka on vähän muuttunut normaalimpaan päin...

Tässä kylässä ei taida eläinlääkäriä olla, josta sopivia antibiootteja saisi... Ja kun vanhemmat on edelleen sitä mieltä, että tuo menee ajan kanssa ohi, joten tyydyn itsekin vain odottamaan... :smt012

Kun eikös antibiootit ole haitallisia, jos niitä ei todellisuudessa tarvitsisikaan?

Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi » 03 Elo 2007, 14:08

Ei tietenkään antibiootteja pidä käyttää turhaan, mutta jos kanallasi on munanjohtimentulehdus, se ei siitä lääkkeittä parane. Tosin se vaiva saattaa viedä kanan kuoppaan, vaikka kuinka hoidettaisiin.
Itse olen hoitanut puhelimitse monia asioita eläinlääkärin kanssa, oireita kuvailemalla saa ainakin neuvoja ja mahdollisesti puhelinreseptin apteekkiin. Yleensä lääkäri ottaa pienen korvauksen reseptistä ja antibiootit on halpoja, joten kalliiksi se ei tule. Muistathan sitten, että kana pitää lopettaa, jos vaivat pitkittyvät eikä eläinlääkärillä haluta käydä.

Lapikas

Viesti Kirjoittaja Lapikas » 03 Elo 2007, 16:07

Joo, viimeisimpänä keinona eräs tuttava osaa kyllä lopettaa kanan oikeaoppisesti, ellei kuole itse sitä ennen...

Tänään vaikuttanut Tuhkan kunto kyllä hieman paremmalta. Syö enemmän, piimää ja vihreää uppoaa kun vain tarjoaa. Kakka kiinteytynyt. Puhuikin mulle vähäsen ja suki itseään, kumpaakaan en ole nähnyt tekevän vielä tällä viikolla.

Vastaa Viestiin