Kanojen madotus

kun kana sairastaa...

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Wuohetar

Kanojen madotus

Viesti Kirjoittaja Wuohetar »

Ell Suvi Taponen! Matolääkkeiden varoaika sekä munille että lihalle on 30 vrk. Jäämiä kanan lihassa tai munissa ei näille lääkeaineille ole tutkittu, joten on käytettävä näitä ns. kaskadisäännön mukaisia varoaikoja. On hyvin mahdollista, että jäämät ovat häipyneet jo paljon ennen varoajan päättymistä, mutta kun asiaa ei tiedetä, on elettävä "varman päälle". Toki itse saa syödä munia aiemminkin, mutta muille niitä ei pidä syöttää eikä ainakaan saa myydä.

Annostusohjeet:

Flubenol: 300 mg flubendazolia eli 6 g jauhetta /10 kg rehua 7 päivän ajan. Heisimatotartunnassa kaksinkertainen annos.
Axilur: 100 mg fenbendazolia eli 2,5 g jauhetta / elopainokilo kerta-annoksena yhden päivän rehuannokseen sekoitettuna. Käsittely uusitaan 7 päivän kuluttua. Kana syö päivässä noin 100-150 g rehua.
Pienelle kanamäärälle voi pyytää eläinlääkäriä annostelemaan lääkkeen letkulla suoraan kupuun.

Matolääkityksen yhteydessä on syytä vaihtaa kaikki pehkut uusiin, sillä suolinkaisen munat säilyvät pehkuissa ja maassa pitkiäkin aikoja. Kanat kannattaisi lääkitä myös ennen tarhakauden alkua, jottei tarhan maaperä saastuisi suolinkaisen munilla. Jos näin on jo käynyt, ei auta kuin laittaa uusi tarha uuteen paikkaan.

Suolinkaiset lienevät hyvin yleisiä pienkanaloissa. Pieni määrä suolinkaisia ei näy kanassa päällepäin mitenkään, mutta suuri määrä voi aiheuttaa ripulia, laihtumista ja ylipäänsä kunnon heikkenemistä.
tiina

Viesti Kirjoittaja tiina »

Mä oon sekoittanut Flubenoilin aina kanojen juomaveteen.
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Flubenol Vet 50mg/g jauhe on muuten tarkoitettu myös kanoille ja käytettäessä annostusta 6 grammaa/10 kg rehua varoajat ovat:
-teurastus 3 vrk: tta
-muna 0 vrk: tta
Näin siis Lääkelaitoksen mukaan…
Ryyniralli

Viesti Kirjoittaja Ryyniralli »

Mä tuossa eilen aamulla Axilurit laitoin kanasille kehiin, kun yhdellä oli iha selvät oireet nuista saakutin lieroista :smt013 :smt013 Koko päivä meni siivotessa ja puhdistaessa kanojen kämppää + tarhaa ja sitten ens viikolla taas uusiksi. Kauhulla kyllä odottelin, että kuka siellä alkaa lääkkeestä saamaan jotain oireita.´Muuta ei ilmennyt, kuin muutaman tunnin päästä lääkkeen annosta kanat oli hissukseen ja torkkui pensaiden alla, mutta piristyivät taas sitten ennalleen. Tuosta munien varoajasta...uskaltaakohan niitä munia antaa sitten edes toisille elukoille evääksi? Sääli olisi kuukauden päivät heittää kaikki pois. Josko nyt muutaman päivän munat laittas menee pois ja loput taas ennen lääkitystä antas koirille ja kissoille...Mitäs ootta mieltä?
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Kinkkinen kysymys tuo Ryynirallin...Kun tuota Axiluria ei kai ole rekisteröity kanoille eikä ole siis tutkittu sen jäämiä munissa, niin olisiko sitten varminta noudattaa pitkää varoaikaa? Tuosta kuukaudesta minä kyllä nipistäisin viikon pois eli 21 vrk: tta on se minimi varoaika, jonka joku on joskus saanut apteekista selville...

(Älkää ottako tätä seuraavaa vakavasti...kunhan pohdiskelen "ääneen":
-kovasti varoitellaan, että matolääkettä ei saisi aliannostella, jotta sisäloisille ei kehittyisi resistenssiä sitä kohtaan->jos munissa on pieniä? määriä matolääkejäämiä ja niitä munia syöttää muille eläimille, niin onko niiden muiden eläinten loisista jatkossa vaikeampi/mahdottomuus päästä eroon?
-tarvitseekohan nykyihminen matolääkettä->ovatko pieniä? matolääkejäämiä sisältävät munat mitenkä vaarallisia itselle tuon resistenssin suhteen?
-kun kanat ovat matolääkekuurilla, niin voisiko niille itselleen syöttää ne pieniä? matolääkejäämiä sisältävät munat ilman, että tulisi yliannosta?)

Joops...pohdinnassani päädyin siihen tulokseen, että seuraava meidän kanojen madotus hoidellaan sitten tuolla Flubenolilla... :smt004
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Minä en tiedä vastauksia, mutta tiedän, että vastoin yleistä luuloa madot eivät kehitä lääkkeille resistenssiä. Jos sekatartuntaa hoidetaan jatkuvasti kapeakirjoisella lääkkeellä, tilanne saattaa vaikuttaa resistenssiltä, kun madot eivät poistukaan. Siksi siis on viisasta vaihdella matolääkemerkkiä.
Silti meillä on käytetty jatkuvasti Axiluria tupla-annoksella kaikilla eläimillä. Meidän kissoilla ainakin on ihan varmasti lapamatoja, miksei kanoillakin kun syövät sammakoista pitäen kaikenlaista. Kaksinkertaisen annoksen pitäisi tepsiä niihinkin.
Axilurin valmisteyhteenveto kirjoitti: Fenbendatsoli on niukasti vesiliukoinen ja se imeytyy vain vähän oraalisen annostelun jälkeen. Imeytynyt fenbendatsoli metaboloituu maksassa. Fenbendatsolin puoliintumisaika seerumissa suositellun oraalisen annoksen jälkeen on 10 tuntia sioilla. Maksimaalinen seerumipitoisuus saavutetaan noin 4,5 – 10 tunnin käsittelyn jälkeen annoksella 5 mg/kg. Fenbendatsoli metaboloituu ensin sulfoksidiksi ja sitten sulofniksi ja amiineiksi. Fenbendatsoli ja sen metaboliitit jakautuvat kaikkialle elimistöön, mutta korkeimmat pitoisuudet voidaan osoittaa maksassa. Yksi metaboliitti on oksfendatsoli, jolla on sukkulamatoja tappava farmakologinen vaikutus. Fenbendatsoli ja sen metaboliitit poistuvat pääasiassa (> 90 %) ulosteen mukana ja jonkin verran myös virtsan ja maidon mukana.
Tuosta vois päätellä, että koska Axilur imeytyy suolikanavasta vain vähäisissä määrin ja metaboloituu noinkin nopeasti, niin kuukauden varoaika on liioittelua.

Mä varmaan heittäisin kahden-kolmen päivän munat kompostiin ja sitten kissat&koirat herkuttelisivat viikon verran.
Kieku

Viesti Kirjoittaja Kieku »

Syökö teidän kissat kananmunia? Kuva
Meidän kissoille ei kelpaa kananmuna missään muodossa. Kissakirjasta olen myös lukenut, ettei kananmunan valkuaista saa raakana antaa kissalle.

Entäs syötättekö kissanruokien loppuja kanoille ja muille tipusille?
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Meidän kissat syö joskus vähän, mieluiten kevyesti paistettuja keltuaisia. :smt003
Annoin aiemmin kissoille kelpaamattomia purkkiruokia kanoille, jotteivät menis hukkaan. Epäilen, että yksi tipu sairastui ja kuoli juuri kissanruoan vuoksi, enää en vahingossakaan jätä kattimuonaa kanojen saataville. Kissojen ja koirien rehuihin käytetään itsestään kuolleita, vahvasti lääkittyjä ja sairaita eläimiä, onhan se aika arveluttavaa syöttää sellaista elintarvikkeita tuottavalle kotieläimelle. :|
Kieku

Viesti Kirjoittaja Kieku »

Yökshh! Kuva

Onko toi oikeesti totta?!
No on arveluttavaa syöttää tommosta kissoillekaan.
Ryyniralli

Viesti Kirjoittaja Ryyniralli »

Niin, siinäpä sitten pulma... :smt017 Ólen kuullut saman suuntaista, mitä Pootsi tuossa mainitsi, ettei madot kehittäisi resistenssiä lääkkeitä vastaan. Mutta täytyy tunnustaa, että mun pahin fobiani liittyy matoihin ja toukkiin, joten ne hirviöt voi tehdä ihan mitä vaan mun pienessä vilkkaassa nupissani :smt004 No juuh, se siitä mutta ihan vakavasti...Tuntuu vaan niin hullulta, että jäämiä olisi niinkin pitkän ajan ja jos kuitenkin on, niin tuota jauhemaista axiluria kuitenkin voi käyttää vaikka kuinka monella eläinlajilla, niin miten tällainen pieni määrä voisi olla haitaksi. Onpa kuitenkin kummaa, että tuotantoelukoille markkinoilla olevia lääkkeitä ei paremmin testailla ja sitten immeiset joutuu elämään arvailuiden varassa. Hilta: Tuosta sun pohdinnastasi, tarvitseeko ihminen matolääkettä, niin vastaus on kyllä se joskus tarvitsee... :smt005 Tosin ei kauhiasti naurata muistella 6 vuoden takaisia muistoja kihomadoista, joita tyttö päiväkotitartuntana sai. Vermox lääke jota näihin kammotuksiin käytettiin,(pyrvin ei tehonnut) saa vain reseptillä ja apteekeista ei saa edes suoraan. Vaikea saatava koska on kuulemma eläinten matolääkkeiden johdannainen... :smt017 Kieku; jep, meidän kiisut rakastaa keitettyä ja paistettua kananmunaa.Samoiten koirat. On väitetty että raaka valkuainen tuhoaisi koirien ja kissojen turkissa olevan biotiinin, mutta Barf ruokkijat ja luonnonmukaisen hoidon puolesta puhujat olen taas kuullut sanovan, että keltuainen itsessään kumoaisi valkuaisen vaikutuksen turkkiin. Taas mene ja tiedä sitten :smt002
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Rupesipas tämä Axilurin varoaika vaivaamaan niin paljon, että laittelin tuossa hetkonen sitten säpoa eläinlääkeyritykseen, jonka valmisteesta on kyse. Vastauksen saamme toivottavasti pian. Lupaavat jopa seuraavana työpäivänä.
Wuohetar

Viesti Kirjoittaja Wuohetar »

Pikku siivestä poimin nuo tiedot, kun kanojen madotusta syksylle suunnittelin. Itsekin ihmettelin tuota 30pv. varoaikaa munille ja lihalle! Minulla on useita lääkeallergioita, joudun olemaan varovainen ettei lääke jäämiä ole jäänyt mihinkään etten saa niistä oireita. Hyvä kun asiaan saadaan varma tieto! :smile:
Pootsi

Viesti Kirjoittaja Pootsi »

Lääkelaitoksen sivulla sanotaan sianlihalle varoajaksi kolme vuorokautta. Noh, toivottavasti Hilta saa selvän kanoja koskevan vastauksen. :smt001
Avatar
HiltaHelikopteri
kukkoilija
Viestit: 4443
Liittynyt: 01 Marras 2005, 17:58
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja HiltaHelikopteri »

Eh-heh…enpäs nyt sitten oikein tiedä, että selvittääkö vai sekoittaako tämä entisestään…mutta ainakin vastaus tuli nopsaan…

Minä kirjoitin:
Hei!
Minä ja monet muutkin kanaharrastajat olemme käyttäneet Axiluria kanojen madotukseen. Annostusohjeet olemme saaneet eläinlääkäreiltä...esim. 250 mg: n tabletti kymmentä kanakiloa kohti. Annetaan vain kerta-annoksena tai uusitaan viikon kuluttua.<---Kumpiko olisi parempi tapa?
Nyt on kuitenkin herännyt kysymyksiä Axilurin varoajoista...sen jäämiähän ei Suomessa ilmeisesti ole kanoista ja munista tutkittu...eikä ole sen vuoksi rekisteröity kanoille...Onko jäämiä tutkittu missään muussa maassa, jossa myydään ko. tuotetta vaikkapa eri nimikkeellä?
Minkälaisia varoaikoja suosittelette käyttämään lihan ja munien suhteen? Flubendatsolia sisältävällä valmisteella varoajat ovat lihalle 3vrk: tta ja munille 0 vrk: tta. Kuinka paljon tämä Axilurin vaikuttava aine fenbendatsoli eroaa flubendatsolista? Onko paljonkin "vaarallisempaa" ja vaatiiko kuinka pitkät varoajat?
Odottelen mielenkiinnolla vastaustanne!
Kesäterveisin Tonja Kinnunen

Ja tässä vastaus:
Hei!
Kiitokset tiedustelustanne. Suosittelen käyttämään kanoille rekisteröityä valmistetta (Flubenol vet 50 mg/g jauhe). Koska Axiluria ei ole rekisteröity kanoille, emme voi suositella sen käyttöä. Varoaikatutkimuksia ei ole kanoilla tehty, joten en voi valitettavasti esittää niistä arviota. Julkaisuja fenbendatsolin käytöstä kanoilla on vähän ja niistäkään ei löydy tutkittua tietoa varoajoista.
Ystävällisin terveisin
Martti Nevalainen
Eläinlääkäri
Intervet Oy
Ryyniralli

Viesti Kirjoittaja Ryyniralli »

Kiitokset Hiltalle vaivan näöstä :smt006 Harmittaa vaan, että tuli jo ostettua tuota helkutin axiluria puolen kilon pönttö, kun pienemmissä erissä ei saanut. Koirille ja kissoille sitä on turha edes työntää jauheena mihinkään pöperöön. Ovat niin taitavia matolääkkeen "kiertämisessä", että haistavat jo kilometrin päästä koko tökötin oli muodossa missä hyvänsä. Flubenolin käyttöä en edes jotenkaan rekisteröinyt tuonne aivolohkoon, kun pikkusiivessä kaikki lääkärit sitä axiluria on kuitenkin suositellut kanoillekin ja tablettimuodossa kissoille ja koissuille sitä antanut...Kun tuttu lääke, niin se vaan jumahti takaraivoon. Tän toisen kerran vielä sen axilurin kanoille annan, mutta taidampa kanssa siirtyä flubenoliin, kun ja jos tarve vaatii. Jää sitten jokaisen oman pohdinnan varaan, jotta käyttääkö munia ennen varoajan loppua vai ei, kun mitään varmuutta asiaan ei saatu.
Vastaa Viestiin