Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Vastaa Viestiin
munakas
nuorikko
Viestit: 49
Liittynyt: 21 Elo 2015, 13:09

Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja munakas » 21 Heinä 2018, 19:15

Meillä on kiltti, vajaa kolmevuotias kukko. Kukko on kiltti sekä kanoille että ihmisille. Ongelmana on nyt kuitenkin viime kesän poikueen yksi kana. Kukko ei siedä tätä kanaa ollenkaan vaan ajaa sitä eikä päästä syömään jne. Muiden kanojen en ole nähnyt tätä kanaa ajavan. Mistä voi olla kyse ja mitä voi asialle tehdä? Kesällä vielä tilanne menettelee kun pääsevät päivittäin vapaasti ulkoilemaan. Syrjitty kana menee omia menojaan kun toiset kulkevat parvessa (kukko ja 6 muuta kanaa). Talven tullen tilanne ei voi enää jatkua kun kana hädissään lentää kopissa tai tarhassa etsien turvaa ylhäältä kukolta. Turvapaikkoja on muutamia.
Onko kukolla jo liikaa kanoja vai mistä vpi olla kyse? Saman poikueen kaksi muuta kanaa hyväksyy täysin. Olen ihmeissäni... juttu alkoi jossain vaiheessa kevättä nähdäkseni.

Avatar
Aleksandra
viiriäinen
Viestit: 846
Liittynyt: 22 Kesä 2011, 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja Aleksandra » 22 Heinä 2018, 17:05

Hankala tilanne. Tästä ei varmaan juuri ole apua, mutta kerronpa kuitenkin. Yksi meidän aikaisempi (muuten ihan hyväluontoinen) kukko teki tuota, mutta vain hautomakuumeisille kanoille. Varmaan pörhistelevä, potpottava ja kirisevä kana, joka ei sallinut lähentelyä oli sille 'punainen vaate'. Meillä oli siihen aikaan yksi kana, joka yhdessä vaiheessa elämäänsä hautomakuumeili vähän väliä, muttei kuitenkaan sitten koskaan alkanut hautoa. Se joutui useaan otteeseen kukon jahdattavaksi. Onneksi se tilanne tasaantui (=kana ei enää hautomakuumeillut), ja kana eli lopulta onnellisena elämänsä loppuun asti.

Yhdeltä kaveriltani olen myös kuullut kukosta, joka ei meinannut päästää hautojaa pesästä edes syömään ja juomaan vaan jahtasi kanan takaisin pesään. (Tästä en tiedä, miten siinä lopulta kävi.)

Varmaan kukolla on tuollaiseen käytökseen joku syy, jota ihminen voi vain arvailla. Olis kyllä mielenkiintoista tietää, kuinka yleinen ilmiö on kyseessä.
Alhoja elämän ilona.

munakas
nuorikko
Viestit: 49
Liittynyt: 21 Elo 2015, 13:09

Re: Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja munakas » 22 Heinä 2018, 17:52

Itse olen miettinyt että jos kana ei anna kukon polkea? Tämä kukko ei kyllä ole mikään hormoonihemmo, en ole nähnyt sen polkevan kanoja juuri koskaan eli kovin voimakkaat vietit sillä ei ole...

kukkopoika
bankiva
Viestit: 349
Liittynyt: 05 Touko 2012, 19:52

Re: Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja kukkopoika » 22 Heinä 2018, 18:31

Meilläkin on kerran ollut kukko joka ei hyväksynyt yhtä kanaa.Olivat silloin nuoria ja kanat aloittivat munninan.Kana ei saanut tulla paria metriä lähemmäs,silloin kukko antoi lähöt.Se vaihe kesti jonkun pari kuukautta,sitten hyväksyi.
Ei minullekaan ole selvinnyt miksi kukko käyttäytyi sillä lailla.Tipusta asti kasvoivat samassa parvessa.Oliko nuorella kukolla niin kova tappelun halu eikä pystynyt sitä toteuttamaan kun ei ollut toista kukkoa niin purki pahimmat paineet kanaan.

SiniS
kääpiö-kochin
Viestit: 339
Liittynyt: 16 Kesä 2017, 05:04
Paikkakunta: Vaala
Viesti:

Re: Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja SiniS » 23 Heinä 2018, 06:08

Jos tilanne jatkuu pitkään, niin stressittömin vaihtoehto kaikille olisi varmaan luopua kanasta. Jos kukko on muuten hyvä ja hyvin käyttäytyvä, niin etsii kanalle uuden parven jossa se saa elää rauhassa.
Lehmiä, koiria, kissoja ja kanoja (orpington, maatiainen, kääpiökochin)

munakas
nuorikko
Viestit: 49
Liittynyt: 21 Elo 2015, 13:09

Re: Kukko ei hyväksy yhtä kanaa

Viesti Kirjoittaja munakas » 25 Heinä 2018, 14:53

Niin se varmaan on edessä jollei kukko lepy...

Vastaa Viestiin