Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

yleistä jutustelua

Valvojat: Aleksandra, maatiaiskukko, HiltaHelikopteri

Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

ViestiKirjoittaja Kanafanitar4 » Pe 05.01.2018 13:36

Yksi kana haluaa hautoa, on pudottanut mahauntuvat, nyt oli jo makaamassa munien päällä - nostin ulkoilemaan. (Ei ole kukkoa, joten hautominen turhaa hommaa.) Huomasin, että parven toinen kana käyttäytyy tätä hautomisintoista kohtaan aggressiivisesti. Siis kun hormonihöyryinen kana ääntelee ja pörhistelee tavalla, jolla hautomisaikeinen ääntelee, tämä toinen kana hyökkäilee sen kimppuun. Onko tämä tavallista? Reagoiko kana siis toisen muuttuneisiin hormoneihin?

Ja vielä toinen kysymys. Kun kana hyökkäsi, huusin sille "ei" ja lähestyin sitä "uhkaavasti". Oppiiko kana, että jokin käytös ei ole sallittua? Vai onko ei-huuto turhaa? :)
Kanafanitar4
kana
 
Viestit: 70
Liittynyt: To 06.10.2016 22:29

Re: Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

ViestiKirjoittaja Aleksandra » Ti 09.01.2018 17:14

Voihan olla, että yhden kanan muuttunut käytös ärsyttää toista. Hautomakuumeinen kun on pesänpuolustus- ja pörhistelyvaihde päällä, se voi provosoida ylempänä nokkimisjärjestyksessä olevaa kanaa kovempiin otteisiin.

Muistelisin, että jotain vastaavaa lievää on meilläkin kanalassa kanojen kesken ollut, muttei koskaan mitään suurempaa ongelmaa. Mutta yksi meidän aiemmista kukoistamme suhtautui hautomakuumeisiin kanoihin aggressiivisesti. Hautomakuumeiset saivat pesästä liikkeellä ollessaan kyseiseltä kukolta kovaa jahtaamista. Kukko halusi ne pois silmistään. Nykyiset kukot eivät ole moista harrastaneet.

En itse usko, että kanan pois opettaminen tuollaisesta käytöksestä oikein toimii. Tosin en kyllä ole kokeillut. :) Lähinnä tulee mieleen, että opettaminen saattaa aiheuttaa hämmennystä koko parvessa. Ajattelen, että kanojen pitää itse selvittää välinsä, ja jos jotain oikein dramaattista ilmenee ja joku kana kärsii, täytyy ihmisen puuttua asiaan ja järjestää tilanne jotenkin, esim. tilan jakamisella tai jollain muulla asiaan sopivalla tavalla.
Alhoja elämän ilona.
Avatar
Aleksandra
plymouth rock
 
Viestit: 675
Liittynyt: Ke 22.06.2011 21:30
Paikkakunta: Vihti

Re: Aggressiivista käytöstä hautomahaluista kohtaan

ViestiKirjoittaja Kanafanitar4 » Ke 10.01.2018 20:53

Hei,

kiitos vastauksesta. Hautomahaluinen on ainakin toistaiseksi luopunut haluistaan, ja elo parvessa on näyttänyt sopuisalta. :)
Kanafanitar4
kana
 
Viestit: 70
Liittynyt: To 06.10.2016 22:29


Paluu yleiskeskustelu/kanat

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa